Scroll Top

Auditorium

Ο ταλαντούχος κύριος Περίεργος

feature_img__o-talantouxos-kirios-periergos
Πολύ πριν, οι παρωδίες, τα spoofs, τα διαδυκτιακά τρολς και memes γίνουν μόδα, ένας άνρθωπος ανήγαγε κυριολεκτικά την κωμική παρωδία σε επιστήμη καταφέρνοντας σχεδόν τριάντα χρόνια μετά να βρίσκεται και πάλι στην κορυφή. Σε αντίθεση με πολλούς εκ των «θυμάτων» του που έχουν ήδη χαθεί από το καλλιτεχνικό προσκήνιο. 

Όταν ο σχεδόν 7χρονος Alfred Matthew aka Weird Al Yankovic μεγάλωνε στο Lynwood της California, ένας πλανόδιος πωλητής ανέλαβε την προώθηση του τοπικού μουσικού σχολείου, το οποίο και προσέφερε στους μαθητές του τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε 2 όργανα: το ακορντεόν και τη κιθάρα. Οι γονείς του μικρού Al ήταν εκείνοι που αποφάσισαν για τον γιο τους και έτσι το ακορντεόν ήταν η πρώτη του επαφή με τη μουσική. Επειδή όμως μιλάμε για τον Weird Al – ακόμη και από αυτή την τρυφερή ηλικία – το είδος που επέλεξε να εξασκήσει με το εν λόγω όργανο ήταν το rock and roll, πατώντας στα βήματα του Elton John και του δίσκου του “Goodbye Yellow Brick Road”. 

Άλλωστε δεν υπήρξε ποτέ ένα συνηθισμένο παιδί όπως μαρτυράει και το προσωνύμιο, Weird/Παράξενος, που ο ίδιος θα δώσει στον εαυτό του αρκετά χρόνια αργότερα. Ξεκινάει το νηπιαγωγείο έναν χρόνο νωρίτερα και προάγεται κατευθείαν από την πρώτη στην τρίτη δημοτικού. Γεγονός αρκετό για να του τη σπάνε τα υπόλοιπα παιδιά της τάξης του που δεν τον άφηναν σε ησυχία. Ο ίδιος σε συνέντευξή του δηλώνει: «Απέκτησα με το παραπάνω το μερίδιό μου στη λεκτική βία. Όμως έμαθα να τρέχω πολύ γρήγορα και έτσι γλίτωσα αρκετές φορές τη σωματική». Τελικά τελειώνει ως αριστούχος το σχολείο μόλις στα 16 του και περνάει στην Αρχιτεκτονική της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Στο τελευταίο του έτος (1979) γίνεται και η πρώτη επαφή με την παρωδία και ο Weird Al ηχογραφεί στο μπάνιο της σχολής του το “My Bologna” εκ του “My Sharona” των Knack. Το συγκρότημα καταφθάνει για μια συναυλία στο campus του Πανεπιστημίου, ο Weird Al τους συναντάει στα παρασκήνια μαζί με τον επικεφαλής της δισκογραφικής εταιρείας Capitol Records, Rupert Perry, το συγκρότημα ενθουσιάζεται με τη μουσική παρωδία, ο Perry προτείνει να κυκλοφορήσει το τραγούδι από την Capitol και ο Weird Al καταλήγει με εξάμηνο συμβόλαιο. 

Ακολουθεί μια μακροχρόνια πορεία γεμάτη μουσική φαρσοκωμωδία. Ο Michael Jackson ενθουσιάζεται με τον περίεργο τύπο με το φουντωτό μαλλί και του δίνει την άδεια να «διασκευάσει» δύο από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, το “Bad” και το “Beat it” που μετατρέπονται σε “Fat” και “Eat it” αντίστοιχα. Η Madonna θα γίνει η πρώτη και μοναδική σταρ που θα του ζητήσει προσωπικά να διασκευάσει την τότε τεράστια επιτυχία της “Like a Virgin” γεννώντας έτσι το αξεπέραστο “Like a Surgeon” με λιοντάρια, αλυσσοπρίονα και λάγνα βλέμματα μέσα σε μια κλινική. Ωστόσο δεν ήταν πάντα όλοι τόσο πρόθυμοι. Ο Prince για παράδειγμα αρνήθηκε κατηγορηματικά να ασχοληθεί μαζί του ο Yankovic και μάλιστα το προχώρησε ένα βηματάκι παραπέρα, απαγορεύοντάς του ακόμη και να τον κοιτάει στα μάτια σε μελλοντικά events. Η μεγαλύτερή του όμως διασκευή ακούει στο όνομα Nirvana και το “Smells Like Teen Spirit”, τραγούδι ωδή και σήμα κατατεθέν των 90s. Μιλώντας στο τηλέφωνο με τον Kurt Cobain για να του ζητήσει την άδεια για τη διακωμώδηση, ο τραγουδιστής ζητάει να τον διαβεβαιώσει πως κάτι τέτοιο δεν θα έχει σχέση με φαγητό και ο Al απλά του απαντάει πως θα έχει σχέση με το ότι δεν καταλαβαίνει τίποτα από τους στίχους του. Ο Kurt συμφώνησε με τη μια. 

Περνώντας από Coolio, AC/DC, Aerosmith, Bob Dylan, Doors, Hanson, Meat Loaf, Nine Inch Nails, Pixies, Rage Against the Machine και πιο πρόσφατα τους Pharell με το “Happy” να γίνεται “Tacky” και τη Lady Gaga να βλέπει το “Born this way” να μετατρέπεται σε “Perform this way” και πολλούς πολλούς άλλους που μπορείτε να βρείτε αναλυτικά εδώ, φτάνουμε και στο 2014 που καταγράφεται το πρώτο Νο1 άλμπουμ στην καριέρα του που ξεπερνάει σε απήχηση τη μέχρι πρότινος επιτυχία του “White and Nerdy” (το γνωστό “Ridin” από Chamillionaire με τον Donny Osmond να δίνει ρεσιτάλ στο video). Το “Mandatory Fun” ξεπερνάει κάθε προσδοκία και σκαρφαλώνει κατευθείαν στην κορυφή ενώ το πρόμο τραγούδι “Word Crimes” ή αλλιώς “Blurred Lines” του Robin Thicke κάνει τους απανταχού καθηγητές αγγλικών – και μαζί τους και εμένα– να δακρύζουν από συγκίνηση στους στίχους: 

And that's why I think it's a

Good time

To learn some grammar

Now, did I stammer

Work on that grammar

You should know when

It's "less" or it's "fewer"

Like people who were

Never raised in a sewer.

Photo Sources

  • http://mentalfloss.com 
  • http://www.weirdal.com/

 

1
Μοιράσου το