Scroll Top

Βιβλιοθήκη

Το Κουκλόσπιτο, της Jessie Burton

feature_img__to-kouklospito-tis-jessie-burton
Πώς θα ένιωθες αν έβλεπες όλη τη ζωή σου σε μικρογραφία; Αν κάποιος άλλος γνώριζε πριν από σένα τι πρόκειται να συμβεί και σου έστελνε τις απαντήσεις, πριν καν προλάβεις να διατυπώσεις τις ερωτήσεις σου; 

Η 18χρονη Πετρονέλλα Όορτμαν που φτάνει στο αρχοντικό των Μπραντ στο Άμστερνταμ για να πραγματοποιήσει έναν πλούσιο γάμο, ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον και μια ζωή πλασμένη όπως στα παραμύθια. Σύντομα ο ονειρικός της κόσμος θα γκρεμιστεί, αφού θα ανακαλύψει πως τίποτα και κανείς δεν είναι όπως φαίνεται. Όταν ο παράξενος και συχνά απών σύζυγός της τής κάνει δώρο ένα κουκλόσπιτο που είναι πιστή απομίμηση του δικού της σπιτιού, το μυστήριο θα εισβάλει στη ζωή της. Ο παράξενος σύζυγος, η αυταρχική αδερφή του, οι δύο υπηρέτες τους, ένας αινιγματικός μινιατουροποιός που εξοπλίζει το κουκλόσπιτό της με μινιατούρες που φαίνεται να προμηνύουν το μέλλον, και μια απόκοσμη γυναίκα που φαίνεται να την παρακολουθεί, είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτήρες του βιβλίου που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης.

«Το Κουκλόσπιτο», που έχει γίνει παγκόσμιο best seller, είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Jessie Burton. Απαλλαγμένο από περιττές περιγραφές, με γλώσσα απλή και προσιτή σε κάθε αναγνώστη, μας ταξιδεύει πίσω στο 1686, τότε που κυριαρχούσαν οι προκαταλήψεις και οι δεισιδαιμονίες. Τότε που οτιδήποτε φάνταζε περίεργο και ύποπτο στα μάτια των διοικητών, όπως κουλουράκια σε σχήμα ανθρώπων, αποτελούσε προϊόν του διαβόλου. Μέσα από την ιστορία της νεαρής Νέλλας Όορτμαν, που «παλεύει για να αναδυθεί», όπως αναφέρει στο βιβλίο ο αινιγματικός μινιατουροποιός, μαθαίνουμε για τις αντιλήψεις και τις συνήθειες της εποχής. Για τη θέση της γυναίκας, για την πεποίθηση ότι προορισμός της είναι ένας πλούσιος γάμος, για το τίμημα της ελευθερίας, για τον ρατσισμό, για τον, πολλές φορές, παραλογισμό της θρησκείας και για την καταστροφή που μπορεί να προκαλέσουν τα μυστικά, όταν γλιστρήσουν μέσα από τις κλειδαρότρυπες κι αντικρύσουν το φως της ημέρας. Βλέπουμε πως τις μεγαλύτερες αμαρτίες τις διαπράττουν συνήθως εκείνοι που κάνουν τους μεγάλους σταυρούς κι όχι όσοι υποκύπτουν στα ανθρώπινα πάθη τους. Και ζούμε τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η εκδίκηση στη ζωή ενός αθώου ανθρώπου. Όπως αναφέρει και η συγγραφέας μέσα από τα λόγια του Γιοχάνες Μπραντ:

Κρύβετε τις αμαρτίες και τις αδυναμίες σας σε ένα κουτί κάτω από τα κρεβάτια σας κι ελπίζετε να τις ξεχάσουμε θαμπωμένοι από τη στολή σας. Αφού βοήθησες να καθαριστούν οι δρόμοι από κάποιον σαν εμένα, τότε γιατί το μόνο που κάνεις είναι να κλαις;

Η ιστορία, που εκτυλίσσεται εξ ολοκλήρου μέσα από τα μάτια της νεαρής πρωταγωνίστριας, ωθεί τον αναγνώστη να σταθεί στο πλευρό της, νιώθοντας την αγωνία για τις τύχες των ηρώων να τον κατακλύζει. Τα απρόοπτα διαδέχονται το ένα το άλλο και η νεαρή κοπέλα αναγκάζεται να ωριμάσει απότομα για να μπορέσει να τα διαχειριστεί. 

Άραγε, ο παράξενος μινιατουροποιός μπορεί όντως να διαβάσει τις ψυχές των ανθρώπων και να τους δώσει πίσω τη ζωή που τους ανήκε; Άραγε, όπως αναφέρει σε ένα από τα γράμματα που στέλνει στη Νέλλα, «Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν;» Για να το ανακαλύψετε, δεν έχετε παρά να αφεθείτε στις λέξεις που κατακλύζουν τις σελίδες του «Κουκλόσπιτου» που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα και να χαθείτε στη μαγεία του. Η συγγραφέας, με μια ιδιαίτερη μαεστρία συνδέει την αρχή με το τέλος του βιβλίου ανατρέποντας τον συμβατικό χρόνο αφήγησης. Όταν, λοιπόν, φτάσετε στην τελευταία του σελίδα, κάντε τον κόπο να διαβάσετε και πάλι την αρχή, και τότε, ξαφνικά το περίεργο κουβάρι θα ξεμπλέξει και το τελευταίο κομμάτι του παζλ θα μπει επιτέλους στη θέση του. «Το Κουκλόσπιτο» θα έχει πια ολοκληρωθεί.

Το Κουκλόσπιτο, της Jessie Burton
Μετάφραση: Μυρτώ Καλοφωλιά
Εκδόσεις Πατάκη, 2015
σελ. 564

1
Μοιράσου το