Scroll Top

Βιβλιοθήκη

Το μυστήριο Μοντ Ντίξον, της Alexandra Andrews

cover-strongto-mystirio-mont-ntixon-tis-alexandra-andrews-strong

Η Φλόρενς Ντάροου θέλει να γίνει συγγραφέας. Παρά τη θέληση και την προσπάθεια που καταβάλλει, όμως, το σύμπαν δεν φαίνεται ότι θα της κάνει τόσο εύκολα το χατίρι. Ο συμβιβασμός χαρακτηρίζει κάθε πτυχή της ανιαρής καθημερινότητάς της: τα άτομα που συναναστρέφεται, τα όνειρά της, τη δουλειά της. Όταν όμως απολύεται από την πρώτη της δουλειά στον εκδοτικό χώρο, η τύχη θα της χαμογελάσει ανέλπιστα, αφού θα έχει την ανεπανάληπτη ευκαιρία να εργαστεί ως βοηθός της διάσημης συγγραφέα Μοντ Ντίξον, η αληθινή ταυτότητα της οποίας αποτελεί μυστήριο για τους πάντες. Η Φλόρενς θα βρεθεί πιο κοντά στο όνειρό της από ποτέ, αλλά η συνεργασία με την εκκεντρική και μυστηριώδη συγγραφέα δεν θα εξελιχθεί με τον τρόπο που ήλπιζε αρχικά.

Το «Μυστήριο Μοντ Ντίξον» αποτελεί το συγγραφικό ντεμπούτο της Alexandra Andrews και γνώρισε σημαντικότατη επιτυχία: έχει ήδη μεταφραστεί σε εικοσιεννέα γλώσσες, αναμένεται η κινηματογραφική του μεταφορά, ενώ έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές τόσο από συγγραφείς όσο και από το απανταχού αναγνωστικό κοινό. 

Σε λιγότερες από 400 σελίδες, η Άντριους καταφέρνει να ξετυλίξει ενώπιων μας ένα πολύ καλοστημένο αίνιγμα και κερδίζει την προσοχή μας από την αρχή έως το τέλος με την αβίαστη γραφή της. Κερδίζει, μάλιστα, επιπλέον «βαθμούς» για τη θαυμάσια ατμόσφαιρα του βιβλίου της, κυρίως όταν η δράση εκτυλίσσεται στο Μαρόκο, ταξιδεύοντάς και τον αναγνώστη μαζί με τους χαρακτήρες της ιστορίας.

Οι ήρωές της είναι άρτια πλασμένοι και ψυχογραφημένοι. Αν και πιθανότατα ο αναγνώστης δεν θα συμπαθήσει ιδιαίτερα κάποιο από τα κεντρικά πρόσωπα, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι χαρακτήρες της Andrews υστερούν. Ίσως, μάλιστα, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Η Φλόρενς είναι μια νεαρή γυναίκα με όνειρα, τα οποία βλέπει να καταπατούνται καθημερινά και να βεβηλώνονται από τον περίγυρό της: από τους συναδέλφους της, τους ατζέντηδες που απορρίπτουν τα γραπτά της, τη μητέρα της, την ίδια τη σύγχρονη αμερικανική κοινωνία. Η απελπισμένη της προσπάθεια να πραγματοποιήσει τους στόχους της συχνά τη «δηλητηριάζει»: αφενός αμφισβητεί τον εαυτό της έντονα και καταβάλλεται από το «σύνδρομο του απατεώνα» αφετέρου εμφανίζει εγωκεντρική συμπεριφορά, βαδίζει σε μία γκρίζα ζώνη της ηθικής και φέρεται χωρίς να λογαριάζει τις συνέπειες των πράξεών της, με αυτοσκοπό την καταξίωσή της στον εκδοτικό χώρο. Σίγουρα είναι μία κεντρική ηρωίδα που εμφανίζει μεγάλο ενδιαφέρον και ο αναγνώστης παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις επόμενες κινήσεις και αγωνιά για την τύχη της.

Όταν λοιπόν διασταυρωθεί ο δρόμος της με μία αινιγματική, επιτυχημένη συγγραφέα που κρύβει πολλά μυστικά, κανείς δεν μπορεί να μαντέψει τη συνέχεια. Η Μοντ Ντίξον ασκεί ενός είδους μαγείας στη Φλόρενς, η εκκεντρικότητά της τη μαγνητίζει και την τρομοκρατεί παράλληλα.

Όσον αφορά την πλοκή του βιβλίου, γίνεται ολοένα και πιο σύνθετη όσο προχωράμε στην ιστορία. Δεν είναι μόνο οι χαρακτήρες αυτοί που εξελίσσονται, αλλά και οι πράξεις τους και μαζί με αυτές η ίδια η ροή του μυθιστορήματος. Τα συμβάντα αρχίζουν να περιπλέκονται, να γίνονται όλο και πιο σύνθετα και απρόβλεπτα διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον μας. Φυσικά, δεν λείπουν οι εκπλήξεις, τα δεδομένα ανατρέπονται συχνά, ο αναγνώστης δεν ξέρει τι να πιστέψει και η αγωνία του κορυφώνεται.

Το «Μυστήριο Μοντ Ντίξον» διαφημίζεται ως ψυχολογικό θρίλερ, επιτρέψτε μου, όμως, να διαφωνήσω. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μυθιστόρημα μυστηρίου, το οποίο εμπεριέχει μάλιστα αρκετά κοινωνικά στοιχεία, αφού εξερευνά την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση και φιλοδοξία, την ηθική και την καταπάτησή της.

Το λογοτεχνικό ντεμπούτο της Alexandra Andrews είναι αδιαμφισβήτητα δυνατό, μας παρουσιάζει δυναμικές, αξέχαστες ηρωίδες και μας βάζει στην ατμόσφαιρα χωρίς πολλές χρονοτριβές. Η Andrews ξέρει τι θέλει το κοινό και του το δίνει: μία αγωνιώδη ιστορία μυστηρίου που δεν είναι σαν όλες τις άλλες. Όσο λιγότερα ξέρετε για το βιβλίο πριν το ξεκινήσετε, τόσο το καλύτερο: ακόμα και οι συνόψεις στο πίσω μέρος του μαρτυρούν περισσότερα για την υπόθεση απ’ όσα θα έπρεπε. Απλά διαβάστε το, βυθιστείτε στις σελίδες του και στην ιστορία που έχουν να σας πουν. Θα εκπλαγείτε ευχάριστα.

Το μυστήριο Μοντ Ντίξον, της Alexandra Andrews

Μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ
Εκδόσεις Ψυχογιός
σελ. 368

7
Μοιράσου το