Scroll Top

In a Cinemanner of Speaking

Όταν ο Stewie Griffin συνάντησε τον Carl Sagan

feature_img__otan-o-stewie-griffin-sinantise-ton-carl-sagan
«Εάν θελήσεις να φτιάξεις μια μηλόπιτα από την αρχή, θα πρέπει πρώτα να επινοήσεις ένα σύμπαν». 'Ημουν δεν ήμουν δέκα χρονών όταν πρωτοάκουσα αυτήν τη φράση από τον μεγάλο αστροφυσικό Carl Sagan στα πλαίσια της εξαιρετικής τηλεοπτικής του δουλειάς “Cosmos”. Στην αρχή θυμάμαι τον πέρασα για τρελό, πιστεύοντας ότι ο άνθρωπος αυτός τα έχει χάσει, γιατί αυτή η πρόταση απλά δεν έβγαζε νόημα. Εικοσικάτι χρόνια μετά, έρχεται ένας άλλος τύπος που τον θεωρώ θεότρελο, αυτή τη φορά με εμπεριστατωμένη αιτιολογία, να υπενθυμίσει στο φιλοθεάμον κοινό πως ο στόχος του ανθρώπου πάντα ήταν και πάντα θα είναι τα αστέρια και το σύμπαν. Ο Seth MacFarlane ξαναφέρνει τη μοναδική σειρά “Cosmos” στους δέκτες μας και ήδη νιώθω το πιτσιρίκι μέσα μου να δακρύζει από νοσταλγία.

To “Cosmos” είναι μια σειρά δεκατριών επεισοδίων με δημιουργούς τους Carl Sagan, Ann Druyan και Steven Soter και πρωτεμφανίστηκε στους αμερικάνικους δέκτες την δεκαετία του '80. Μέχρι και το 1990, που ξεκίνησε το τηλεοπτικό “Civil War”, κρατούσε τα σκήπτρα της πιο ευρέως διαδεδομένης σειράς, ενώ μέχρι και το 2009 θεωρούνταν η πιο διάσημη σειρά του αμερικανικού δικτύου PBS. Προσωπικά πιστεύω πως είναι η πιο επαναστατική σειρά επιστημονικού χαρακτήρα που δημιουργήθηκε ποτέ. Σε μια εποχή που η Αμερική έμπαινε στην οκταετή διακυβέρνηση του Ρίγκαν και το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό μπορούσε να χαρακτηριστεί ως έκρυθμο, ο επίγειος με τον συμπαντικό κόσμο απείχε σε τέτοιο βαθμό, που η κλίμακα του «έτη φωτός» δεν ήταν αρκετή για να καλύψει την απόσταση. Σε αυτό τελικά ανέλαβε να δώσει λύση – και το κατάφερε – ο πιο άμεσα «αποτελεσματικός» επιστήμονας της εποχής του. Ο Carl Sagan.

Το γεγονός ότι ήρθαμε πιο κοντά στη συμπαντική μας φύση και αρχίσαμε πλέον να βλέπουμε τον έναστρο ουρανό σαν μια μαγικά συστημική διάταξη, μικρό τμήμα της οποίας είμαστε και εμείς, οφείλεται στον Carl Sagan. Στην επιστημονική κοινότητα πάντα «κυκλοφορεί» ένα βαρύ λεξιλόγιο και μια δυσνόητη προσέγγιση θεμάτων, για τα οποία τα «μεγαλύτερα» μυαλά της ανθρωπότητας πασχίζουν να βρούν λίγο φώς στα αχανή σκοτάδια του διαστήματος. Δεν θα μπορούσε να είναι και αλλιώς. Πώς θα μπορούσε κάποιος σπάσει την ξύλινη γλώσσα του, για να κεντρίσει το ενδιαφέρον ενός κόσμου, που είτε αντιμετωπίζει καθημερινά πολέμους, φτώχεια και δυστυχία παρατηρώντας με μία σοβαρή ματιά την πραγματικότητα είτε αναλώνεται σε κίτρινες φυλλάδες, κουτσομπολιά και μιζέρια στην πιο χαλαρή έκφανσή της. Ο Sagan ήταν ο μόνος που κατάφερε και βοήθησε εκατομμύρια ανθρώπους να αντιλαμβάνονται την ύπαρξή τους όχι μόνο ως περαστικοί κάτοικοι ενός μικρού μπλε πλανήτη, αλλά ως ένα κομμάτι του «όλον» όπως το αποκαλούσαν οι αρχαίοι.

Για όσους δεν έτυχε να δουν τη σειρά εκείνη την εποχή, ο Seth MacFarlane αναλαμβάνει να διορθώσει αυτό το τραγικό λάθος. Ο δημιουργός του “Family Guy” ενώνει τις δυνάμεις του με τον αστροφυσικό Neil DeGrasse Tyson και με τη βοήθεια των δημιουργών του πρώτου “Cosmos” (εκτός του Carl Sagan ο οποίος επέστρεψε στα αστέρια το 1996) φέρνει στη μικρή οθόνη μια κοσμική πανδαισία που εκρήγνυται μπροστά στα μάτια του τηλεθεατή όπως ακριβώς ένα αστρικό σούπερ νόβα. Σημαντικές πληροφορίες; Ο Μπάρακ Ομπάμα προλόγισε τη σειρά συν το ότι ο MacFarlane είχε τα κότσια να «πουλήσει» ένα τέτοιου είδους τηλεοπτικό προϊόν στο κανάλι FOX, οι ιθύοντες του οποίου ρίχνουν χριστιανικές και μη κατάρες στο άκουσμα και μόνο της λέξης «εξέλιξη». Και επειδή κάποια πράγματα δεν φαίνεται να αλλάζουν ποτέ, η άφιξη της εν λόγω σειράς στη χώρα μας αναμένεται μετά από μια δεκαετία όπως ακριβώς έγινε και πριν από είκοσι χρόνια με το πρώτο “Cosmos”. Η επιστήμη και η τεχνολογία όμως δεν κινούνται πλέον σε αυτούς τους ρυθμούς και οι τηλεοπτικές αποστάσεις έχουν πλέον εκμηδενιστεί. Οπότε σπεύσατε! Ήδη παίζεται το τέταρτο από τα συνολικά δεκατρία επεισόδια.

Μπορεί η επιστροφή του Sagan στην χωροχρονική οδύσσεια του σύμπαντος να έγινε πριν από 18 χρόνια, η παρουσία του όμως γίνεται αισθητή παντού στο “Cosmos” και είναι καταλυτική. Πώς θα μυρίσεις τη θάλασσα, πώς θα γελάσεις με την ψυχή σου, πώς θα νιώσεις την απόλαυση και εν τέλει, πώς γίνεται να φτιάξεις αυτήν την περιβόητη μηλόπιτα αν δεν ζεις και αν δεν υπάρχεις μέσα στο σύμπαν; Ο Sagan ήταν ο άνθρωπος που μας υπενθύμισε την πραγματική μας καταγωγή: είμαστε φτιαγμένοι ακριβώς από τα ίδια υλικά που δημιουργήθηκαν οι πλανήτες και οι γαλαξίες. Και αν δεν σε πείθει μόνο με αυτό, άφησέ τον να σου το τραγουδήσει με τη βοήθεια του Stephen Hawking

Photo Sources

  • https://www.facebook.com/COSMOSonTV
1
Μοιράσου το