Scroll Top

Άλλαι Τέχναι

Γίνε συλλέκτης με ένα κλικ!

feature_img__gine-sillektis-me-ena-klik
Ένα ταξίδι στον χώρο της τέχνης, μέσα από το Google Art Project ή πώς να αποκτήσετε τα αγαπημένα σας έργα τέχνης από τον καναπέ του σπιτιού σας.

Δεν έχω παράπονο. Η συλλογή μου είναι σημαντική και συνεχώς την εμπλουτίζω με νέα έργα. Προς το παρόν εστιάζω σε ζωγραφικούς πίνακες του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου, αλλά τίποτα δεν με εμποδίζει από το να κάνω μια νέα προσθήκη με σύγχρονη γλυπτική της τελευταίας εικοσαετίας. Ελπίζω το τελευταίο μου απόκτημα Η έναστρη νύχτα του Vincent van Gogh να μην προκαλέσει τη ζήλια των φίλων μου που «επισκέπτονται» το MOMA, στη Νέα Υόρκη, ανελλιπώς κάθε εβδομάδα. Άλλωστε, αν τόσο το επιθυμούν, δεν έχω κανένα πρόβλημα να μοιραστώ το διαμάντι της συλλογής μου με αυτούς και μερικά ακόμη εκατομμύρια επισκέπτες του Google Art Project.

Φυσικά, μιλάμε για μια εικονική συλλογή, μία από τις δυνατότητες που σου προσφέρει το Google Art Project. Έχοντας την ευκαιρία να περιηγηθείς εικονικά σε άπειρα μουσεία και συλλογές ανά τον κόσμο, μπορείς να επιλέξεις τα έργα που σου αρέσουν και να τα εντάξεις στην προσωπική σου συλλογή, ώστε να ανατρέχεις σε αυτά κάθε φορά που σε πιάνει κρίση ρομαντισμού, αϋπνίας, μεγαλομανίας, ταπεινοφροσύνης ή απλά αν θέλεις να αγαλλιάσεις κοιτώντας από πολύ, μα πολύ κοντά αριστουργήματα της τέχνης.

Οι επιλογές είναι άπειρες. Το Google Art Project, η διαδικτυακή αυτή πλατφόρμα της google, σου δίνει πρόσβαση σε 230 συλλογές, σε 43.752 έργα τέχνης, σε 9.273 καλλιτέχνες. Η χρήση της είναι απλούστατη. Απλά μπαίνεις στο www.googleartproject.com, κάνεις έγγραφή και το ταξίδι ξεκινάει. Το φιλόδοξο σχέδιο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2011 και από τότε πολλοί οργανισμοί έχουν ενταχτεί σε αυτό προσφέροντας πρόσβαση στις συλλογές τους. Ένα έργο από το κάθε μουσείο είναι σκαναρισμένο με την υψηλότερη ανάλυση που υπάρχει, ώστε να μπορεί κανείς να δει και την παραμικρή λεπτομέρεια. Πληροφορίες για τους πολιτιστικούς οργανισμούς και τα έργα, παραπομπές, εκπαιδευτικές εφαρμογές και πολλά άλλα με το κλικ ενός ποντικιού.

Εδώ μπορεί κανείς να περιηγηθεί σε μουσεία που πάντα ονειρευόταν ή να ανακαλύψει εκπληκτικούς θησαυρούς και πολιτισμούς, που ούτε φανταζόταν. Από τα μουσεία της Νέας Υόρκης στους δρόμους του Σάο Πάολο, η τέχνη είναι ο συνδετικός κρίκος. Ενδεικτικά του πλουραλισμού που χαρακτηρίζει τις συλλογές του Google Art Project αναφέρω ορισμένα μόνο μουσεία και οργανισμούς που συμμετέχουν με τις ψηφιοποιημένες συλλογές τους: The Metropolitan Museum of Art, MOMA, Museum Nasional Indonesia, Leopold Museum – Vienna, Tate Britain, Rijksmuseum, The Art Institute of Chicago, The Museum of Islamic Art Qatar, Yamatane Museum of Art, Sao Paolo Street Art. Κι αν ακόμη είστε διστακτικοί, σκεφτείτε πως χωρίς χρήμα και κόπο έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε για ώρες Τη Γέννηση της Αφροδίτης του Botticelli, τον Πύργο της Βαβέλ του Pieter Bruegel, τα χαρακτικά του Γκόγια, Το όνειρο του Henri Rousseau, τις τοιχογραφίες στο παλάτι των Βερσαλλιών, τον Άγιο Σεβαστιανό του Ρούμπενς, τον Άγιο Πέτρο και Άγιο Παύλο του Ελ Γκρέκο. Και όλα αυτά σε μία ημέρα!

Από ελληνικής πλευράς στο Project συμμετέχουν το Μουσείο Ακρόπολης, Το Μουσείο Μπενάκη – Ελληνικός Πολιτισμός, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (Μουσείο Μπενάκη) και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Μην χάσετε την ευκαιρία να δείτε μερικά από τα σημαντικότερα έργα τέχνης από «κοντά». Και ποιος ξέρει; Σύντομα μπορεί να βρεθείτε στο ΜΟΜΑ και να παρατηρείτε την Έναστρη Νύχτα για χιλιοστή φορά, σκεφτόμενοι πως πλέον μπορείτε να θυμηθείτε κάθε πινελιά της.

Δες

To launch video για το Google Art Project από την ελληνική εταιρία παραγωγής animation NOMINT!!!
http://nomint.com/portfolio/google-art-project-launch-video

Και φυσικά!
www.googleartproject.com

Photo Sources

1
Μοιράσου το