Scroll Top

Serial Killers

Game of Thrones Season 8 Episode 3: The Long Night

feature_img__game-of-thrones-season-8-episode-3-the-long-night
Μετά από δύο εισαγωγικά και μάλλον υποτονικά επεισόδια, έφτασε η ώρα για μια πραγματικά εντυπωσιακή τηλεοπτική εμπειρία: “The Long Night”, όπως είναι ο τίτλος του 3ου επεισοδίου ή, αλλιώς, η μάχη με τους νεκρούς! (Πάρα πολλά SPOILERS φυσικά!)

Το 3ο επεισόδιο της 8ης σεζόν δεν ήταν απλώς ένα πολυαναμενόμενο επεισόδιο, το “χτίσιμο” του οποίου έγινε ήδη από την προηγούμενη σεζόν και από τα δύο πρώτα επεισόδια της τρέχουσας, αλλά ένα επεισόδιο-ρεκόρ, καθώς παρουσιάζει τη μεγαλύτερη σε διάρκεια μάχη που είδαμε ποτέ στην μικρή οθόνη: 82 ολόκληρα λεπτά, τα οποία, για να είμαστε ειλικρινείς, περνούν σαν νερό.

Μετά από αρκετά λεπτά αναμονής και προετοιμασίας, όπως μόνο το Game of Thrones ξέρει να παρουσιάζει με κοντινά πλάνα, βλέμματα και αργές κινήσεις, τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα έχουν παραταχτεί και η μάχη ξεκινά. Στην αρχή έχουμε μάχη σώμα με σώμα έξω από τα τείχη του Winterfell, η οποία όμως καταλήγει σε πανωλεθρία για τους ζωντανούς, που σπεύδουν να μπούνε στην πόλη. Καθώς τα πράγματα δεν πάνε καλά, Jon Snow και Daenerys καβαλάνε τους δράκους για βοηθήσουν την κατάσταση και για να επιτεθούν στον Night King.

Οι νεκροί αρχίζουν να σκαρφαλώνουν στα τείχη και να εισβάλλουν στην πόλη, η Sansa βρίσκεται στην κρύπτη με το λαό της ανταλλάζοντας όμορφα λόγια με τον Tyrion, η Arya επιδεικνύει τις πολεμικές της ικανότητες ενώ σώζει τον Hound -για να σωθεί στη συνέχεια από αυτόν- και η Melisandre που έχει φτάσει απρόσμενα στην πόλη προσφέρει τη βοήθεια της σε κομβικές στιγμές της μάχης.

Μετά από εντυπωσιακά πλάνα μάχης με τους δράκους ψηλά στον αέρα, η Daenerys και ο Jon Snow φαίνεται να έχουν στριμώξει τον Night King, μέχρι που ανακαλύπτουν έντρομοι ότι η φωτιά του δράκου δεν μπορεί να τον σκοτώσει. Ο Jon Snow προσπαθεί να του επιτεθεί με το σπαθί του, όμως -στην πιο απελπιστική στιγμή του επεισοδίου- αυτός ανασταίνει όλους τους νεκρούς, ακόμα και αυτούς που σκοτώθηκαν πριν από λίγο.

Η μάχη πλέον φαντάζει μάταιη. Νεκροί αρχίζουν να εισβάλλουν στην κρύπτη, ο Jon Snow μπαίνει στην πόλη προσπαθώντας να βρει τον Night King (παρά την ανδρεία του, να πούμε βέβαια ότι σε αυτό το επεισόδιο δεν καταφέρνει και πολλά πράγματα), ενώ η Καλίσι σώζεται παρά τρίχα από τον Jorah, ο οποίος τελικά ξεψυχά στην αγκαλιά της σε μια συγκινητική σκηνή. Ο Theon, παρόλο που δε μας πολυγέμιζε το μάτι, έχει υπερασπιστεί τον Brand σαν γνήσιο παλικάρι, όμως πλέον έχει εμφανιστεί στο πλάνο ο Night King, οπότε το μόνο που του μένει είναι να του επιτεθεί και φυσικά να πεθάνει από αυτόν, τουλάχιστον αφού έχει επιδείξει απίστευτη ανδρεία και έχοντας πλέον λυτρωθεί. (Εδώ μπορούμε να πούμε ότι ο Theon ήταν ο πιο κατατεγμένος χαρακτήρας ολόκληρης της σειράς, οπότε δεχόμαστε το θάνατο του με ένα θλιμμένο μειδίαμα).

Η αγωνία μας χτυπάει κόκκινο, οι νεκροί μοιάζουν ανίκητοι, ο Night King ετοιμάζεται να σκοτώσει τον Brand και τότε η Arya πετάγεται (κυριολεκτικά) από το πουθενά -κατόπιν βέβαια υπόδειξης της Melisandre, όπως αποδείχτηκε-, σκοτώνει τον Βασιλιά των Νεκρών και όλοι σώζονται την τελευταία στιγμή. Η Melisandre αισθάνεται πλέον ότι έχει επιτελέσει τον σκοπό της και ότι έχει εξιλεωθεί, έτσι βαδίζει ατάραχα έξω από την πόλη και ξεψυχά. Τίτλοι τέλους!

Εντυπωσιακό μεν και κομβικής σημασίας για ολόκληρη την σειρά, δεν μπορούμε να πούμε ωστόσο ότι είναι ένα από τα καλύτερα επεισόδια μάχης που έχουμε δει. Η σκηνοθεσία στο πρώτο μισό του επεισοδίου μοιάζει κάπως αμήχανη, καθώς προσπαθεί να καλύψει εξελίξεις σε πολλά διαφορετικά σημεία, χωρίς όμως να καταφέρνει να τα συνδυάζει με εύστοχο τρόπο: πολλές σκηνές κόβονται απότομα χωρίς να ολοκληρωθούν, ενώ κάποιες άλλες δεν φαίνεται να προσθέτουν κάτι στην όλη εξέλιξη. Η ατμόσφαιρα παραείναι σκοτεινή και το χιόνι που πέφτει δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, σε βαθμό που σε αρκετές σκηνές δεν μπορούμε να διακρίνουμε ποιος πολεμάει με ποιον και τι συμβαίνει στον κάθε ήρωα.

Και ενώ την τελευταία βδομάδα τα στοιχήματα για το ποιος θα πεθάνει έπεφταν βροχή, τελικά σκοτώθηκαν λίγο πολύ οι πιο αναμενόμενοι (εκτός αν πέθαναν κι άλλοι και δεν τους πήραμε γραμμή λόγω σκοτεινιάς και μαυρίλας), αποδεικνύοντας ότι η σειρά δεν μπορεί πια να μας σοκάρει σκοτώνοντας κεντρικούς χαρακτήρες ή κάνοντας μεγάλες ανατροπές. Γενικά, όπως φάνηκε ήδη από τον 7ο κύκλο, το Game of Thrones κινείται σε πιο safe μονοπάτια και συνεχίζει περισσότερο με την λογική του τύπου «ας δείξουμε αυτά που θέλουν να δούνε οι fans». Κοινώς, δείχνουμε κάποια πράγματα απλώς για να τα δείξουμε και για να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο, μιας και πλησιάζουμε προς το τέλος.

Όσο για την τελική έκβαση της μάχης, πρέπει να παραδεχτούμε ότι παραήταν απλοϊκή. Ας μην ξεχνάμε ότι το Game of Thrones, ήδη από την πρώτη σκηνή του πρώτου επεισοδίου του πρώτου κύκλου, ξεκινά με τους Νεκρούς, πράγμα που αν μη τι άλλο σημαίνει ότι προετοιμαζόμασταν για αυτήν την αναμέτρηση σε ολόκληρη τη σειρά, οπότε είχαμε προσδοκίες για κάτι πιο μεγαλειώδες. Δεν αποκλείεται βέβαια οι προσδοκίες αυτές να έχουν φέρει σε αμηχανία τους σεναριογράφους και τους σκηνοθέτες.

Εξίσου απλός ήταν και ο θάνατος του τρομερού και φοβερού Night King. Τινάζοντας ένα σωρό θεωρίες των θεατών στον αέρα, οι σεναριογράφοι φαίνεται πως επέλεξαν την εύκολη και εντυπωσιακή λύση του από μηχανής θεού, από ένα πρόσωπο που δε θα περίμενε κανείς και που αγαπούν, ομολογουμένως, όλοι οι θεατές. Αν εξαιρέσουμε την ωραία έκπληξη, περιμέναμε κι εδώ κάτι περισσότερο. Ακόμα δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι το κεφάλαιο «Νεκροί» έχει τελειώσει!

Όπως και να έχει, αγαπούμε φανατικά Game of Thrones, οπότε τα λιγοστά επεισόδια που απέμειναν περιμένουμε να τα απολαύσουμε πώς και πώς. Και φυσικά ετοιμαζόμαστε για την αναμέτρηση με την Cersei! Υπομονή μέχρι την επόμενη βδομάδα!

1
Μοιράσου το