Scroll Top

Βιβλιοθήκη

Φευγάτος, του Αλέξανδρου Κουτρούλη

feature_img__feugatos-tou-aleksandrou-koutrouli
Ένα «φευγάτο» βιβλίο, γεμάτο σκληρές αλήθειες μιας ζωής που μπορεί να ανήκει στο άτομο που μόλις μας προσπέρασε.

Ο Αλέξανδρος Κουτρούλης υπογράφει τον Φευγάτο, κι ο Φευγάτος είναι περισσότερο μια ιστορία που πραγματεύεται το πώς οι άνθρωποι σφυρηλατούν τους χαρακτήρες τους και λιγότερο μια ιστορία αγάπης. Ή και το αντίθετο. Ο Φευγάτος θίγει τα κακώς κείμενα μιας κοινωνίας που δημιουργεί εγκληματίες. Ή τα αγνοεί εντελώς. Ο Φευγάτος ξέρει πότε πρέπει να φύγει. Ή γίνεται φυγάς και φεύγει από την ίδια του την ζωή, άνευ λόγου και αιτίας. Ο Φευγάτος είναι αυτός που δεν άφησε ποτέ ξεκρέμαστο κανέναν. Ή είναι αυτός που πάντοτε άφηνε ξεκρέμαστο τον εαυτό του.

Βαδίζοντας ένα παράξενο, σκοτεινό και μοναχικό μονοπάτι, ο Φευγάτος ψάχνει μια διέξοδο από την ζωή και το μέλλον που του χρεώσανε, προσπαθώντας απεγνωσμένα να αποδράσει από αυτή και κάνοντας όλες τις σωστές επιλογές για όλους τους λάθος λόγους.

Η ιστορία του Φευγάτου, μια ιστορία αγάπης και μίσους, μια ιστορία οδυνηρή και ταξιδιάρικη, κρύβει πολλά περισσότερα απ’ όσα μπορούμε να καταλάβουμε.

Ο Αλέξανδρος Κουτρούλης, ο συγγραφέας του «Τίποτα σημαντικό δεν συνέβη σήμερα», επανέρχεται με ένα δυνατό, κοινωνικό, ωμό και ταυτόχρονα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα που φέρνει αντιμέτωπο τον αναγνώστη με τη σκληρή πλευρά της ζωής και με καταστάσεις που μπορεί να ξέρει ότι υπάρχουν, κι όμως δεν φαντάζεται ποτέ ότι θα συμβούν σε εκείνον. Με λόγο στακάτο, που ρέει εύκολα, χωρίς περιττές περιγραφές ταξιδεύει τον αναγνώστη, ενώ με πολλά κρυφά νοήματα και συμβολισμούς μας ιντριγκάρει, και μας βοηθά να ταυτιστούμε με τον κεντρικό ήρωα, να βουτήξουμε στην ψυχοσύνθεσή του και να δικαιολογήσουμε τις πράξεις του, όσο σκληρές κι αν είναι. Ο Φευγάτος ή Βασίλης, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, ωριμάζει με τον δικό του ανορθόδοξο τρόπο και μαζί του ωριμάζουν τα άτομα που βρίσκονται δίπλα του, αλλά και οι αναγνώστες. Σκηνές που μοιάζουν βγαλμένες από όνειρα, «μαγικοί» συμβολισμοί, ένα «σπασμένο φτερό» που έχει γίνει πιο κοφτερό κι από λεπίδα, από μηχανής θεοί και καρμικές συναντήσεις, είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά που κάνουν το βιβλίο να ξεχωρίζει. Μια συνάντηση δύο άσπονδων εχθρών στο σημείο που πρωτογνωρίστηκαν έχει ως αποτέλεσμα να γίνουν και πάλι άσπονδοι φίλοι, όπως τότε που ήταν παιδιά, τότε που η πονηριά, η κακία και ο ανταγωνισμός δεν τους άγγιζαν.

Κάθε κεφάλαιο είναι ακόμα πιο συγκλονιστικό από το προηγούμενο και αποκαλύπτει σκληρές αλήθειες από το παρελθόν του πρωταγωνιστή, ενώνοντας ένα-ένα τα κομμάτια του παζλ και λύνοντας το πολύπλοκο αίνιγμα της προσωπικότητάς του. Παρακολουθούμε την εξέλιξη μιας γενιάς, από τα πρώτα εφηβικά χρόνια, μέχρι τα χρόνια της συνειδητοποίησης και της ωριμότητας, εκείνης της σκληρής ωριμότητας, που θα προτιμούσαμε να μην είχαμε αποκτήσει ποτέ και να μην χάναμε την αθωότητά μας.

«Ο Φευγάτος» είναι ένα συναρπαστικό, ανατρεπτικό μυθιστόρημα που βρίθει κοινωνικών μηνυμάτων ενώ τα ρεαλιστικά ψυχογραφήματα των ηρώων του προκαλούν δυνατά συναισθήματα στον αναγνώστη. Είναι ένα βιβλίο που από το πρώτο κιόλας κεφάλαιο, μας δημιουργεί την εντύπωση πως η παρέα των παιδιών που βλέπουμε δίπλα μας στο πάρκο είναι η ίδια παρέα που περιγράφει ο συγγραφέας στην ιστορία του, ενώ αναλύει πολύ παραστατικά τη συνύπαρξη δύο χαρακτήρων μέσα στον ίδιο άνθρωπο: αυτόν του φευγάτου, κι αυτόν του ανθρώπου που πατάει πιο γερά στην πραγματικότητα. Ο Βασίλης-Φευγάτος ξεδιπλώνει την αντίστοιχη προσωπικότητά του, ανάλογα με το άτομο που βρίσκεται απέναντί του και φέρεται στον καθένα όπως του αξίζει. Μόνο όταν ο ήρωας σφυρηλατηθεί, ωριμάσει και εισπράξει όσα του χρωστάει η δική του, σκληρή, μέχρι τώρα ζωή, θα μπορέσει να αφήσει πίσω του την φευγάτη εικόνα του και να δώσει τον έλεγχο στον αληθινό του χαρακτήρα.
Ο Αλέξανδρος Κουτρούλης δημιουργεί ένα σύμπαν με άπειρες διακλαδώσεις και ήρωες. Τους γνωρίζουμε μέσα από τη συναναστροφή τους με τον Φευγάτο και διαπιστώνουμε ότι καθένας από αυτούς κρύβει μέσα του έναν ολόκληρο κόσμο, μια διαφορετική, προσωπική ιστορία που θα θέλαμε πολύ να μάθουμε. Όταν φτάνει το βιβλίο στο τέλος του, ανυπομονείς να διαβάσεις τις προσωπικές ιστορίες όλων των υπόλοιπων ηρώων που πλαισιώνουν τον πρωταγωνιστή. Και τελικά διαπιστώνεις πως Φευγάτος μπορεί να είναι καθένας από αυτούς, για τους δικούς του προσωπικούς λόγους. Γιατί όπως αναφέρει και ο συγγραφέας μέσα από τα λόγια του ήρωά του, «Φευγάτος δεν είναι αυτός που φεύγει, Φευγάτος είναι αυτός που έχει ήδη φύγει». Κι έχει ήδη φύγει, γιατί εξάντλησε όλες τις πιθανότητες να μείνει.
Ο έξυπνος τρόπος αφήγησης του συγγραφέα αποκαλύπτεται στο τέλος με μια ανατροπή, ένα plot device, που δεν περιμένει ο αναγνώστης… Κι όπως συμβαίνει συχνά στη ζωή, η ιστορία επαναλαμβάνεται και ο «Φευγάτος» θα υπάρχει πάντα ανάμεσά μας. Ο «Φευγάτος» μπορεί να είναι εγώ, εσύ, ο καθένας γύρω μας. Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας, που όλοι μπορεί να γίνουμε «Φευγάτοι» και να κλείσουμε τις πόρτες μας. Και στο τέλος, θα νικήσει αυτός που έχει όλους τους άσσους στο μανίκι του.
Τα πρώτα οχτώ κεφάλαια του «Φευγάτου» είναι διαθέσιμα δωρεάν στο TheBluez.gr και μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ.

Φευγάτος, του Αλέξανδρου Κουτρούλη
Εκδόσεις Memento
σελ. 592

1
Μοιράσου το