Scroll Top

Auditorium

Twist Through The Fire, των Lola Colt

feature_img__twist-through-the-fire-ton-lola-colt
Αν η νέα βρετανική ροκ σκηνή είναι περήφανη για κάτι, τότε αυτό είναι σίγουρα η νέο-ψυχεδέλεια. Αναφέρομαι σε ένα μεγάλο ποσοστό συγκροτημάτων που ενσωματώνουν εύστοχα και έντεχνα στις συνθέσεις τους στοιχεία από την psych–rock παρακαταθήκη της δεκαετίας του ’60 (Temples, Hookworms, The Underground Youth και πολλοί ακόμα). Από το “Revolver” των Beatles μέχρι και μικρής φήμης συνοικιακές μπάντες (δοκιμάστε το “Dandelion Seeds” από τους Λονδρέζους July), η βρετανική ψυχεδέλεια έχει εδραιώσει τη φήμη και την αξία της ήδη από τα τέλη των 60s. Έκτοτε, έχει γίνει μέρος της (μουσικής) κουλτούρας και παιδείας των απανταχού Βρετανών ρόκερ. Αν και οι επίσης Λονδρέζοι Lola Colt επιβεβαιώνουν αυτόν τον ισχυρισμό, δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό. Δημιουργούν τον δικό τους προσωπικό ήχο, ο οποίος συνδυάζει το post–punk με μπλουζ, οριένταλ και αμερικανική ψυχεδέλεια.

Το ″Twist Through The Fire″ είναι η δεύτερη κυκλοφορία του 6μελούς συγκροτήματος. Το ντεμπούτο τους ″Away From The Water″ (Fuzz Club, 2014 σε παραγωγή Jim Sclavunos) φανέρωσε μια μπάντα που δείχνει να τιμά τις επιρροές της τόσο τεχνικά όσο και αισθητικά. Ο ήχος της μπάντας είναι απόλυτα δεμένος, ενώ η εκπληκτική φωνή της Gun Overbye δένει αρμονικά με τη μουσική, κάνοντας έμμεση αναφορά στη Grace Slick των Jefferson Airplane, ενίοτε και στη Siouxsie (and the Banshees). Το ″Twist Through The Fire″ δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το πρώτο άλμπουμ, αφού πρόκειται για μια εξίσου προσεγμένη κυκλοφορία. Στα 9 κομμάτια του δίσκου, οι Lola Colt παραδίδουν σεμινάρια ψυχεδελικής κουλτούρας, με αφετηρία το ″Gold″, που σε εισάγει άμεσα στη μυσταγωγική και «καπνισμένη» ουτοπία του συγκροτήματος. Στη συνέχεια, τα ″Dead Moon Jeopardy″ και ″Eagle″ δίνουν μία garage πινελιά στον ψυχεδελικό καμβά, με τα πλήκτρα να κάνουν διακριτικά την εμφάνισή τους. Στα σχεδόν 7 λεπτά που διαρκεί, το ″Dean Moon Jeopardy″ αφήνει επιπλέον κι ένα Arabian Nights άρωμα, το οποίο αποτελεί προπομπό του μεγαλειώδους 9λεπτου+ ομώνυμου κομματιού (και προσωπικά αγαπημένου). Το ″Twist Through The Fire″ είναι ένα κομμάτι πολλαπλών ενοτήτων. Η πρώτη δημιουργεί ένα σκοτεινό κλίμα υπό την ευλαβική καθοδήγηση των Velvet Underground και των Doors (θυμίζοντας ″Venus In Furs″ και ″The End″). Μετά από τον μοναδικό συνδυασμό ανατολίτικων και μπλουζ στοιχείων, περνάμε στη δεύτερη ενότητα, όπου οι Lola Colt ανεβάζουν τους ρυθμούς σε kraut επίπεδα (φέρνοντας στο μυαλό μπάντες όπως οι Neu!), για να καταλήξουν σε ένα outro που επιβεβαιώνει το ύφος του συγκροτήματος. Με τη μετάβαση να γίνεται απολύτως ομαλά, μπαίνει τo oriental dub ″Moksha Medicine″, το οποίο θα μπορούσε να είναι βγαλμένο από ταινία γυρισμένη στη Μέση Ανατολή. Ακολουθεί το –επίσης 7λεπτο– ″Moonlight Mixing″, που εξελίσσεται από garage/soul party song σε ένα psych blues κρεσέντο. Παρόμοιο είναι το κλίμα και στα ″Bones″ και ″At War″, τα οποία θυμίζουν έντονα τους heavy blues Blues Pills. Το άλμπουμ κλείνει με τον πιο ιδανικό τρόπο, καθώς οι Lola Colt παραδίδουν μία σπουδή στη βορειοαφρικανική tuareg blues με το κομμάτι ″Kilimanjaro″ (το γνωστότερο ηφαίστειο της Αφρικής).

Το ″Twist Through The Fire″ είναι ένα άλμπουμ κινηματογραφικό. Κάθε κομμάτι έχει μια μοναδικότητα που σε συνεπαίρνει σε κινηματογραφικές στιγμές ενός άλλου κόσμου σε μια άλλη εποχή. Άλλωστε, το όνομα της μπάντας βασίζεται στην ομώνυμη western spaghetti ταινία του 1967. Οι Lola Colt με σαφώς πιο διευρυμένους ορίζοντες σε σχέση με το ντεμπούτο τους, συνθέτουν έναν κατά κύριο λόγο ψυχεδελικό δίσκο, εμπλουτισμένο εντέχνως με τις ανατολίτικες επιρροές τους, χωρίς να κουράζουν ή να υπερβάλλουν. Αναμφίβολα, στο τελικό αποτέλεσμα συντελεί και η άψογη παραγωγή καθώς και το λευκό DMM βινύλιο. 

Αν στη δισκοθήκη σας συνυπάρχουν οι Black Angels, οι Jefferson Airplane, οι Devil’s Anvil και οι Tinariwen, τότε μόλις βρήκατε το πνευματικό τους τέκνο! Καλή ακρόαση. 

Twist Through The Fire, των Lola Colt
Μουσικό είδος: Neo-psych
Δισκογραφική: Black Tigress Records

1
Μοιράσου το