Scroll Top

Βιβλιοθήκη

Το τραγούδι των σκιών, του John Connolly

feature_img__to-tragoudi-ton-skion-tou-john-connolly
Ο Τσάρλι Πάρκερ, ο αλαφροϊσκιωτος ντετέκτιβ του John Connolly, επιστρέφει σε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, όπου το υπερφυσικό εισβάλλει απροειδοποίητα στην πραγματικότητα, ενώ οι σκιές τραγουδούν στίχους που δεν πρέπει να ακούσει κανείς.

Όταν το πτώμα του Μπρούνο Πέρλμαν ξεβράζεται στη μικρή πόλη Μπόριας του Μέιν, η αστυνομία κάνει λόγο γι’ αυτοκτονία. Ο ντετέκτιβ Τσάρλι Πάρκερ, όμως, που έχει αποσυρθεί εκεί, σε ένα σπίτι δίπλα στη θάλασσα, γρήγορα καταλαβαίνει πως πρόκειται για δολοφονία. Η χήρα Ρουθ και η κόρη της, η μικρή Αμάντα, που μένουν κοντά του, φαίνεται πως κρύβουν τα δικά τους μυστικά, που μόλις αρχίσουν να αναδύονται, αποκαλύπτεται ένα επικίνδυνο παρελθόν, που δεν έχει σκοπό να «αφήσει τα θύματά» του να το ξεχάσουν.

Ο Πάρκερ αποφασίζει να τις προστατεύσει, θέτοντας έτσι τον ίδιο ως στόχο, ενώ, παράλληλα, οι πληγές του έχουν αρχίσει να επουλώνονται, και μέρα με τη μέρα, γίνεται ακόμα πιο δυνατός κι έτοιμος να αντιμετωπίσει τον εχθρό.

Στο «Τραγούδι των Σκιών», ο ντετέκτιβ Τσάρλι Πάρκερ, εκείνος που η νεκρή του κόρη, του αφήνει μηνύματα στη σκόνη που στοιβάζεται στα τζάμια των αυτοκινήτων, επιστρέφει δυναμικά, και ο John Connolly, μας χαρίζει ένα χορταστικό μυθιστόρημα γεμάτο αγωνία και ανατροπές. Ο συγγραφέας χτίζει πολύ πειστικά τους ήρωές του, προσδίδοντας στον καθένα τους μοναδικά χαρακτηριστικά που τους κάνουν να ξεχωρίζουν, κάτι που φαίνεται και μέσα από τους διαλόγους τους. Δεν φλυαρεί με περιττές περιγραφές, αλλά χρησιμοποιώντας ευφάνταστες παρομοιώσεις, δημιουργεί μια συνθήκη όπου ο αναγνώστης «βλέπει μπροστά του» τις εικόνες της αφήγησης, «ακούει» τους ήχους και «νιώθει» τα συναισθήματα των ηρώων. Μικρές δόσεις χιούμορ δίνουν μια εύθυμη νότα στις γεμάτες ένταση κι αγωνία σκηνές.

Ο Τσάρλι Πάρκερ είναι τραυματισμένος και προσπαθεί να αναρρώσει όχι μόνο από τις σωματικές του πληγές, αλλά και από τα τραύματα της ψυχής του. Η συνάντηση με τη χήρα Ρουθ και τη μικρή της κόρη Αμάντα, θα του δώσουν ένα νόημα, έναν σκοπό να παλέψει, και όσο ο σκοπός αυτός δυναμώνει, όσο η θέλησή του επανέρχεται, οι πληγές του επουλώνονται, και κάθε φορά, κάνει μερικά βήματα παραπάνω από την προηγούμενη.

Ο συγγραφέας παντρεύει άριστα το αστυνομικό θρίλερ με το μεταφυσικό στοιχείο, χτίζει μια υπόθεση ρεαλιστική, και θίγει ένα πολύ ευαίσθητο θέμα στέλνοντας ηχηρά μηνύματα για τα φρικτά βασανιστήρια και τις δολοφονίες των Εβραίων από τους Ναζί, παλεύοντας μέσα από τις πράξεις των ηρώων του να αποδώσει τη δικαιοσύνη που σε πολλές περιπτώσεις δεν αποδόθηκε ποτέ.

Ο John Connolly περιγράφει με τον δικό του μοναδικό τρόπο την αθλιότητα και την αγριότητα κάποιων ανθρώπων – προσωποποιεί τους φόβους, εκείνους τους βαθιούς, ενδόμυχους φόβους που επισκέπτονται τους ανθρώπους στο σκοτάδι. Ο «Συλλέκτης» έρχεται να αρπάξει την ψυχή που φεύγει, και οι «Κούφιοι Άνθρωποι» τον συνοδεύουν. Είναι και οι δυο ήρωες προηγούμενων μυθιστορημάτων του και με μια μικρή περιγραφή, με λίγες μόνο φράσεις, χαρίζει στον αναγνώστη την ευκαιρία να γνωρίσει την ιστορία τους, χωρίς να είναι απαραίτητο να έχει διαβάσει τα προηγούμενα βιβλία. Όπως ακριβώς κάνει και με τον Τσάρλι Πάρκερ και την ιστορία της ζωής του.

Το «Τραγούδι των Σκιών» είναι ένα δυνατό μυθιστόρημα με την ανατροπή να διαδραματίζεται μόλις λίγες σελίδες πριν από το τέλος. Τελείως ασύνδετες υποθέσεις ενώνονται τελικά μεταξύ τους κι ένας άνθρωπος παζλ, που κρατά στα χέρια του το κλειδί για τη λύση του μυστηρίου, γλιστράει σαν αερικό ανάμεσα στους ήρωες και χάνεται στη σκοτεινή θάλασσα της αβύσσου, λίγο πριν έρθει το τέλος για να τον κατατροπώσει. Ένα τέλος που προμηνύει μια ακόμα πιο ανατρεπτική και μυστηριώδη υπόθεση στο επόμενο βιβλίο της σειράς. Ποιοι είναι αυτοί που δεν πρέπει να ακούσουν;

Το τραγούδι των σκιών, του John Connolly
Μετάφραση: Μιχάλης Μακρόπουλος
Εκδόσεις BELL
σελ. 476

1
Μοιράσου το