Scroll Top

Βιβλιοθήκη

Τhe Outsider – Ο ξένος, του Stephen King

feature_img__the-outsider-o-ksenos-tou-stephen-king
Γι' άλλη μια φορά ο Stephen King δημιουργεί έναν αριστουργηματικό φανταστικό κόσμο, όπου τα πάντα είναι δυνατά, αρκεί να πιστέψουμε ότι πολλές φορές καμία λογική εξήγηση δεν είναι αρκετή για να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα που ζουν οι ήρωές του. Πολλές φορές, πρέπει να «αμφισβητήσουμε την ίδια την πραγματικότητα», όπως αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας για να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε.

Όταν το άγρια κακοποιημένο πτώμα ενός αγοριού ανακαλύπτεται σε ένα πάρκο, ο ντετέκτιβ Ραλφ Άντερσον διατάζει τη δημόσια σύλληψη του προπονητή μπέιζμπολ Τέρι Μέιτλαντ, αφού όλα τα στοιχεία και οι καταθέσεις των αυτόπτων μαρτύρων φωτογραφίζουν αυτόν ως δράστη του αποτρόπαιου εγκλήματος. Καθώς η έρευνα προχωράει, αποδεικνύεται πώς ο ένοχος έχει άλλοθι. Τότε, όμως, πώς υπάρχει το DNA του στον τόπο του εγκλήματος; Ο μόνος τρόπος είναι να βρίσκεται ο δράστης σε δυο μέρη ταυτόχρονα. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να συμβαίνει. Πώς γίνεται να είναι ταυτόχρονα αθώος κι ένοχος; Ποιος είναι ο άντρας με τα μάτια σαν καλαμάκια;

Ο Stephen King, ο βασιλιάς του τρόμου, μας παρασύρει γι' άλλη μια φορά σε ένα απόκοσμο, μυστηριώδες ταξίδι γεμάτο ανατροπές. Αυτό που στην αρχή μοιάζει με έναν φόνο, ο δράστης του οποίου είναι προφανής, στη συνέχεια δίνει τη θέση του σε ένα από τα μεγαλύτερα αστυνομικά μυστήρια, αφού τα στοιχεία υπεράσπισης και τα στοιχεία ενοχής, αναιρούν σιγά σιγά το ένα το άλλο, αφήνοντας στη θέση τους ένα κενό που αναγκάζει όσους εμπλέκονται στην υπόθεση, να αναθεωρήσουν και να ξεκινήσουν την έρευνα και πάλι από το μηδέν, αμφισβητώντας την ίδια την πραγματικότητα. Όπως αναφέρει άλλωστε ο ήρωας του King «Θα έκανε ότι μπορούσε για να πείσει άντρες και γυναίκες του 21ου πρώτου αιώνα ότι υπήρχαν τέρατα και πως αυτό που τα ευνοούσε περισσότερο ήταν η απροθυμία των λογικών ανθρώπων να το πιστέψουν». Ο King γράφει ένα αστυνομικό θρίλερ που κρατά σε μόνιμη αγωνία τον αναγνώστη, ο οποίος θέλει να γυρίζει όσο πιο γρήγορα μπορεί τη μια σελίδα μετά την άλλη, χωρίς ωστόσο να χάνει λέξη από την αφήγησή του.

Με ζωντανές περιγραφές μας μεταφέρει τις σκηνές που διαδραματίζονται και νιώθουμε σαν να εκτυλίσσεται μια κινηματογραφική ταινία μπροστά στα μάτια μας. Με έξυπνο τρόπο αφήγησης, παραθέτει τις καταθέσεις των μαρτύρων τη μία μετά την άλλη, μας εισάγει αμέσως στο νόημα και μας οδηγεί στα ίδια, τόσο σωστά και ταυτόχρονα τόσο λανθασμένα συμπεράσματα, στα οποία καταλήγουν και οι ήρωές του. Πιστός στην αντίληψη πως κάθε άνθρωπος είναι ένας ολόκληρος κόσμος, ψυχογραφεί τέλεια τους πρωταγωνιστές του και προσδίδει σε κάθε χαρακτήρα που εμφανίζεται στο βιβλίο, είτε παίζει σημαντικό ρόλο είτε όχι, τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά∙χαρακτηριστικά, που μπορεί να ανήκουν στον καθένα μας, στον άνθρωπο της διπλανής πόρτας. Ο King υπερασπίζεται επάξια τον τίτλο του ως βασιλιάς του τρόμου, και παραθέτει με πειστικό κι επαγγελματικό τρόπο όλες τις διαδικασίες που ακολουθούνται στις εγκληματολογικές έρευνες, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να συνθέσει ένα αριστουργηματικό αστυνομικό μυθιστόρημα τρόμου, δημιουργώντας μας παράλληλα την εντύπωση ότι τα πάντα μπορούν να συμβούν, ακόμα και αυτά που ξεφεύγουν από τα όρια της λογικής. Περιγράφει με μαεστρία όλες τις ψυχολογικές μεταπτώσεις των ηρώων και τις σκέψεις που διαδέχονται καταιγιστικά η μία μετά την άλλη στο μυαλό κάποιου που βρίσκεται υπό πίεση. Περιγράφει τις ακραίες πράξεις στις οποίες μπορεί να οδηγηθεί κανείς, όταν βλέπει τους μεγαλύτερους φόβους του να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια του και προσπαθεί να βρει τρόπο να τους ξεφύγει. Η σχέση του ντετέκτιβ Ραλφ Άντερσον με τη γυναίκα του, αντικατοπτρίζει τη σχέση με τη δική του σύζυγο, η οποία τον στηρίζει σε όλη την πορεία της ζωής του. Θίγει θέματα επίκαιρα, όπως η παιδοφιλία και η κακοποίηση. Με τις αναφορές του σε χαρακτήρες άλλων βιβλίων που έχει γράψει, ενώνει τις ιστορίες του και μας κάνει να πιστεύουμε ότι συνέβησαν πραγματικά, και τώρα συμβάλλουν με το δικό τους τρόπο στη λύση της εν λόγω υπόθεσης.

Το μυθιστόρημα «Τhe Outsider – Ο ξένος» μοιάζει με τρελή κούρσα σε τρενάκι λούνα παρκ με συνεχείς ανατροπές, κρατώντας το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο μέχρι τέλους. Πέρα από τη χαρά της ανάγνωσης, όμως, το βιβλίο διαπραγματεύεται πολλά σημαντικά ζητήματα: τον τρόπο που ωριμάζουν απότομα οι άνθρωποι όταν βιώνουν δύσκολες καταστάσεις, όπως είναι ο ξαφνικός χαμός ενός αγαπημένου τους προσώπου το πόσο εύκολο είναι να στιγματιστεί κάποιος από εσφαλμένες κατηγορίες και το πώς η «ρετσινιά» ακολουθεί αυτόν και την οικογένειά του για πάντα, ακόμα κι αν αργότερα αποδειχτεί ότι ήταν αθώος∙ το πόσο εύκολα οι άνθρωποι αλλάζουν στάση και διάθεση απέναντι σε άτομα με τα οποία έχουν προσωπικές σχέσεις, όταν υπάρχουν στοιχεία εις βάρος τους, ακόμα κι αν αυτοί αρνούνται την ενοχή τους∙ την εσωτερική πάλη ενός ανθρώπου ορθολογιστή που παλεύει να ξεφύγει από την πεποίθηση ότι όλα έχουν μια λογική εξήγηση και να πιστέψει στο αδύνατο το πόσο εύκολο είναι υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου και τις πεποιθήσεις σου αρκεί να το πιστέψεις το ότι πρέπει να αφήνουμε το παρελθόν πίσω μας και να συνεχίζουμε από εκεί που έχουμε σταματήσει∙ και το ότι η δύναμη του καλού θα βρίσκεται πάντα εκεί για να μας δώσει τα απαραίτητα σημάδια που χρειαζόμαστε για να νικήσουμε, αρκεί να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και να μην τα προσπεράσουμε.

Διαβάζοντας το εξαιρετικό μυθιστόρημα του Stephen King καταλαβαίνουμε, όπως άλλωστε μας λέει και ο ίδιος, ότι τα τέρατα υπάρχουν παντού γύρω μας. Δεν έχει σημασία αν είναι υπερφυσικά ή όχι, μπορεί να είναι άνθρωποι που γνωρίζουμε, άνθρωποι υπεράνω πάσης υποψίας, μπορεί να είναι άνθρωποι άγνωστοι στο δρόμο που απλά έτυχε να περάσουν από δίπλα μας∙εμείς όμως πρέπει με κάθε κόστος να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, ακόμα κι αν αυτό, μπορεί να σημάνει το τέλος μιας πολλά υποσχόμενης καριέρας.

Τhe Outsider – Ο ξένος, του Stephen King
Μετάφραση: Γιώργος Μαραγκός
Εκδόσεις Κλειδάριθμος
σελ. 672

1
Μοιράσου το