Scroll Top

Auditorium

Roger Hodgson: When he was young

feature_img__roger-hodgson-when-he-was-young
Ο Rodger Hodgson μπορεί να μην είναι ονομαστικά ιδιαίτερα γνωστός στην Ελλάδα, αλλά τραγούδια όπως το “Logical Song” είναι σίγουρα πασίγνωστα!

Γεννημένος το Μάρτιο του 1950 στο Portsmouth της Αγγλίας, ο Roger Hodgson έγινε διάσημος κυρίως μέσω του ροκ συγκροτήματος Supertramp, στο οποίο τραγουδούσε από το 1969 μέχρι το 1983. Αυτή, άλλωστε, θεωρείται και η πιο επιτυχημένη περίοδος της μπάντας. 

Σε ηλικία 12 ετών απέκτησε την πρώτη του κιθάρα, δώρο από τον πατέρα του. Άρχισε να γράφει τα πρώτα του τραγούδια και έδωσε την πρώτη του συναυλία στο σχολείο με έναν ακόμα φίλο του που έπαιζε τύμπανα, ενώ στα 19 του συμμετείχε στο γκρουπ People Like Us. Στη συνέχεια, ανταποκρίθηκε σε μία αγγελία του Rick Davies των Supertramp που έψαχναν κιθαρίστα. Κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία ενός γκρουπ, που μπορεί να μην κατάφερε να αποκτήσει την ίδια αναγνώριση με άλλα γκρουπ της εποχής, όπως οι Led Zeppelin ή οι Genesis, αλλά προσέφερε στο κοινό σημαντικές επιτυχίες. 

Στις αρχές του 1970 δημιουργήθηκε το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ των Supertramp, το οποίο κυκλοφόρησε στην Αμερική μετά από 7 χρόνια. Ακολούθησε το “Indelibly Stamped” (1971) και μετά από αυτό άρχισε η ανοδική πορεία του γκρουπ. Το 1974 κυκλοφόρησε ο δίσκος “Crime Of The Century” με τραγούδια όπως το συγκλονιστικό “School” με τους Hodgson και Davies να μοιράζονται τα φωνητικά, ενώ στη μέση του κομματιού ακούγεται ένα από τα καλύτερα πιανιστικά θέματα στην ιστορία της ροκ. Στον ίδιο δίσκο υπάρχει και η επιτυχία “Dreamer”. Ο Hodgson είναι ο συνθέτης πολλών τραγουδιών των Supertramp, συνεισφέροντας καθοριστικά στην επιτυχημένη πορεία που επιζητούσαν. Μετά τους δίσκους “Crisis? What Crisis?” του 1975 και “Even in the Quietest Moments…” του 1977, έφτασε η στιγμή για τη μεγαλύτερη επιτυχία του συγκροτήματος μέσω της παγκόσμιας αναγνώρισης του “Breakfast in America”. Ο δίσκος περιέχει τα singles “Logical Song”, “Breakfast in America”, “Take the Long Way Home” και “Goodbye Stranger”. Το άλμπουμ αυτό που κέρδισε 2 βραβεία Grammy το 1980, θεωρείται από πολλούς το καλύτερο των Supertramp και ένα από τα καλύτερα στην ιστορία της ροκ. Σκαρφάλωσε στις πρώτες θέσεις των chart σε πολλές χώρες του κόσμου, ενώ τα τραγούδια έχουν διασκευαστεί αρκετές φορές από σύγχρονους καλλιτέχνες. Έχει πραγματοποιήσει πωλήσεις άνω των 18 εκατομμυρίων παγκοσμίως. Είναι αξιοπρόσεκτο ότι ο Hodgson έγραψε το “Logical Song” σε ηλικία μόλις 15 ετών! 

Το 1982 οι Supertramp κυκλοφόρησαν τον τελευταίο δίσκο τους με τη συμμετοχή του Roger Hodgson, το “Famous Last Words” που έτυχε μίας αρκετά καλής αποδοχής από τον τύπο και το κοινό. 

Μετά από σχεδόν 15 χρόνια στους Supertramp ως κιθαρίστας, μπασίστας, αλλά και πιανίστας, και συγχρόνως ως συνθέτης και τραγουδιστής, ο Rodger Hodgson μετακόμισε με την οικογένεια του βορειότερα της Καλιφόρνια, ξεκινώντας να πραγματοποιεί σόλο ηχογραφήσεις στο στούντιο που έφτιαξε εκεί. Οι υπόλοιποι Supertramp έμειναν στο Los Angeles συνεχίζοντας την μουσική διαδρομή τους, χωρίς όμως ποτέ, μέχρι και σήμερα, να γνωρίσουν την επιτυχία που είχαν με τον Hodgson. 

Ο Hodgson ανέδειξε το συνθετικό και ερμηνευτικό του ταλέντο δημιουργώντας μία πρώτη εξαιρετική σόλο δισκογραφική δουλειά, παρόλο που δεν κατάφερε να επιτύχει εμπορικά. Πρόκειται για το “In the Eye of the Storm” που κυκλοφόρησε το 1984. Η ωριμότητα του Hodgson σε συνθέσεις όπως το “In Jeopardy” και “Give me Love, Give me Life” φτάνει στο αποκορύφωμα της. Το πιάνο και τα πνευστά κυριαρχούν και σε συνδυασμό με τα ατμοσφαιρικά φωνητικά καταφέρνει να πλάσει συναισθηματικά ηχητικά τοπία στα τραγούδια “Lovers in the Wind” και “Only Because of You”. Φυσικά, ο ήχος των Supertramp είναι παρών σε αυτόν το δίσκο, άλλωστε ο Hodgson ήταν πάντα ο βασικός τους δημιουργός. 

Ακολουθεί το άλμπουμ “Hai Hai” (1987) και ο Hodgson αποφασίζει να κάνει ένα μεγάλο διάλειμμα και να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην οικογένεια του. To 1997 κυκλοφορεί η live ηχογράφηση “Rites of Passage” και το 2000 o δίσκος “Open the Door”. 

Ο Roger Hodgson εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να δίνει συναυλίες σε όλο τον κόσμο.

Content Sources

 • http://www.rogerhodgson.com/
 • http://www.billboard.com/artist/367454/roger-hodgson
 • http://www.last.fm/music/Roger+Hodgson
 • 30 Χρόνια απογεύματα στην ΕΡΤ, Γιάννης Πετρίδης, Εκδόσεις Ανατολικός (Αθήνα, 2005)
 • “Crime Of The Century” CD liner notes (1974)
 • “Breakfast in America” CD liner notes (1979)
 • “In the eye of the storm” CD liner notes (1984)

Photo Sources

 • http://www.examiner.com/article/supertramp-s-roger-hodgson-to-play-to-the-gallery-chandler
 • http://www.qpratools.com/gallery/album.php?idalbum=4491
 • http://fanart.tv/artist/d2ff6b6b-fc30-48dc-8952-06f9d8fc64f8/supertramp/
 • http://en.wikipedia.org/wiki/In_the_Eye_of_the_Storm_(Roger_Hodgson_album)
1
Μοιράσου το