Scroll Top

Βιβλιοθήκη

Πρώτη του έτους, της Juli Zeh

feature_img__proti-tou-etous-tis-juli-zeh
Πολλές φορές οι εμπειρίες που μας έχουν τραυματίσει, φωλιάζουν τόσο βαθιά μέσα μας, που νομίζουμε πως δεν τις έχουμε ζήσει ποτέ. Αρκεί όμως μια εικόνα, μια ασήμαντη αφορμή για να τις πυροδοτήσει, να τις σύρει έξω από την κρυψώνα τους, αναγκάζοντάς μας να τις αντιμετωπίσουμε. Και μετά έρχεται η κάθαρση.

Όταν ο Χένινγκ επισκέπτεται το Λανθαρότε με την οικογένειά του για τις διακοπές των Χριστουγέννων, μαγεύεται από το τοπίο και αποφασίζει να κάνει μια βόλτα με το ποδήλατο. Βάζει στοίχημα με τον εαυτό του, πως θα καταφέρει να ανέβει στο υψηλότερο σημείο. Όσο όμως διαρκεί η ανάβαση, τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και το ψέμα τραντάζονται επικίνδυνα. Όλα μοιάζουν τόσο γνώριμα και ταυτόχρονα λάθος. Ο Χένινγκ φτάνει σε ένα σπίτι και δεν μπορεί να καταλάβει γιατί νιώθει πως έχει ξαναβρεθεί εκεί. Τι είναι αυτό που συνέβη και σημάδεψε την ψυχή τη δική του και της αδερφής του για πάντα;

Η Juli Zeh μας χαρίζει ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης. Το παρελθόν εμπλέκεται με το παρόν, δειλά στην αρχή, όσο όμως προχωρά η ιστορία κερδίζει έδαφος, μέχρι που εξαλείφει ολοκληρωτικά το τώρα, και γεμίζει τα κενά που έχουν ανοίξει, ώστε να μπουν όλες οι πληροφορίες στις θέσεις τους. Και όταν το παρελθόν μας διηγείται την ιστορία του, το παρόν επιστρέφει και πάλι, ο ήρωας βγαίνει από τη μαύρη τρύπα στην οποία έχει πέσει και ο χρόνος αρχίζει να κινείται και πάλι κανονικά.

Στο μυθιστόρημα «Πρώτη του έτους», οι ήρωες είναι λίγοι, κι έτσι βοηθούν τον αναγνώστη να εστιάσει στον κύριο πρωταγωνιστή της ιστορίας, τον Χένινγκ, και να βουτήξει για τα καλά μέσα στην ψυχοσύνθεσή του. Είναι Πρωτοχρονιά και ο ήρωας, που υποφέρει από κρίσεις πανικού, κάνει έναν απολογισμό όσων έκανε ως τώρα και όσων θα ήθελε να αλλάξει. Για να το καταφέρει, όμως, πρέπει να «επιστρέψει» στην παιδική του ηλικία, να παλέψει με τους δαίμονες που τον κυνηγούσαν τότε, και μετά να προχωρήσει· γιατί οι κρίσεις πανικού έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν του και σε εκείνο το τέρας που ζούσε στην καταβόθρα την οποία εκείνος και η αδερφή του δεν έπρεπε να πλησιάζουν.

Η συγγραφέας, με έξυπνο τρόπο, παραλληλίζει τη διαδρομή με το ποδήλατο σαν ένα ταξίδι που κάνει ο ήρωας στο παρελθόν του. Η ανάβαση είναι δύσκολη στην αρχή, όπως δύσκολη είναι και η προσπάθεια να ανασύρει τις αναμνήσεις που έχει θάψει βαθιά μέσα του, γιατί νομίζει πως έτσι θα πάψουν να τον πονάνε. Και όταν φτάνει επιτέλους στον προορισμό του, το παρελθόν ξεδιπλώνεται μπροστά του, ανοίγει τις πύλες του και του δείχνει όλα αυτά που ανάγκασε τον εαυτό του να ξεχάσει.

Όσο προχωρούν οι σελίδες του βιβλίου, η ένταση και η αγωνία κορυφώνονται. Ο ήρωας μπορεί να καταρρεύσει μετά από αυτό το ταξίδι, αλλά μπορεί να βγει και δυνατότερος. Η πλοκή ξετυλίγεται σε παροντικό χρόνο, δίνοντας την αίσθηση του τώρα και βοηθώντας τον αναγνώστη να συμβαδίζει με τον ήρωά του.

Η Juli Zeh περιγράφει αριστοτεχνικά την ψυχολογία των παιδιών που προσωποποιούν τους φόβους τους και τα τέρατα που νομίζουν πως κρύβονται στο σκοτάδι. Η αθώα, παιδική τους ψυχή, πλάθει ιστορίες, ώστε να μην αναγκαστεί να αντιμετωπίσει την σκληρή πραγματικότητα που δεν μπορούν να κατανοήσουν· και πλάθουν σενάρια, και φαντάζονται όλες τις πιθανές εκδοχές εκτός από εκείνη, που, ενώ γνωρίζουν καταβάθος ότι ισχύει, δεν θέλουν να την αποδεχτούν. Όταν όμως τα σενάρια καταρρεύσουν, όταν η αλήθεια τους χτυπάει κατάματα, σημαδεύει για πάντα την ψυχή τους και την κρατάει δέσμια πίσω, επισκιάζοντας το παρόν και το μέλλον τους.

Το βιβλίο «Πρώτη του έτους» είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ, ένα σκοτεινό παραμύθι ενηλίκων, που αποδεικνύει πως μερικές φορές ο μόνος τρόπος για να προχωρήσεις μπροστά, είναι να κόψεις κάθε δεσμό με το παρελθόν σου.

Πρώτη του έτους, της Juli Zeh
Μετάφραση: Απόστολος Στραγαλινός
Εκδόσεις Μεταίχμιο
σελ. 216

1
Μοιράσου το