Scroll Top

Auditorium

Παράξενα μουσικά όργανα: Hang

feature_img__paraksena-mousika-organa-hang
Το ταξίδι μας στον κόσμο των μουσικών οργάνων συνεχίζεται. Προβληματίστηκα αρκετά μέχρι να αποφασίσω, ποιο θα είναι το δεύτερο όργανο για το οποίο θα έγραφα, και τότε ήρθε στο μυαλό μου μια ανάμνηση. Μια απογευματινή βόλτα στο Amsterdam, πρώτη φορά χωρίς ακουστικά πάνω στο ποδήλατο, και τότε ήταν που το άκουσα για πρώτη φορά. Ένας αρμονικός ήχος… Δεν ήξερα πως αλλιώς να τον περιγράψω. Δεν ήξερες, αν προέρχεται από κάποιο έγχορδο ή άλλου είδους όργανο, απλά μαγευόσουν. Και τότε παρατήρησα έναν τύπο που καθόταν στην άκρη του δρόμου, κρατώντας στην αγκαλιά του, κάτι που έμοιαζε με ταψί και συνάμα με UFO, και καθώς το χτυπούσε, αυτός ο ήχος συνεχιζόταν.

Τελικά αυτό το «ταψί», με λίγη έρευνα αργότερα, έμαθα πως ονομάζεται Hang. Ανήκει στην κατηγορία των ιδιόφωνων οργάνων και είναι κρουστό. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις, τι είναι τα ιδιόφωνα όργανα, είναι αυτά, των οποίων η ηχοπαραγωγή οφείλεται στην δόνηση του σώματός τους, αυτού καθαυτού. Αν σε βοηθάει, σκέψου την καμπάνα στην εκκλησία.

Εμπνευστές του Hang είναι οι Felix Rohner και Sabina Scharer από την Ελβετία. Η εταιρία τους ονομάζεται PANArt Hangbau AG και για αυτό μερικές φορές μπορεί να τύχει να ακούσεις το Hang να αποκαλείται και ως PAN drum ή Hang drum, κάτι όμως που απογοητεύει τους ίδιους τους εφευρέτες του, οι οποίοι προτιμούν να το αποκαλούν απλά Hang, και αυτό όχι από βίτσιο, αλλά επειδή η λέξη hang σημαίνει χέρι στην γερμανική διάλεκτο της Βέρνης, και το χέρι είναι το σήμα κατατεθέν της εταιρίας.

Το Hang αποτελείται από 2 μισά κελύφη, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούνται από νιτριδωμένα φύλλα χάλυβα, κολλημένα στις «όχθες», αφήνοντας το εσωτερικό κούφιο και δημιουργώντας το σχήμα UFO, που αναφέραμε στην αρχή. Φυσικά η πάνω και η κάτω πλευρά διαφέρει. Η κορυφή (Ding) έχει σφυρηλατημένη μια νότα στο κέντρο της, και επτά ή οκτώ πεδία τονικότητας, σφυρηλατημένα γύρω από το κέντρο. Το κάτω μέρος (Gu) είναι επίπεδο και έχει μια τρύπα στο κέντρο, η οποία, όταν «χτυπηθεί» το στεφάνι, βγάζει μια συντονισμένη νότα, λειτουργώντας ως ηχείο.

 

Πριν βαρεθείς παραπάνω με πληροφορίες, οι οποίες πιθανότατα δεν σε ενδιαφέρουν, θα σου πω απλά, ότι το Hang είναι αποτέλεσμα χρόνιων ερευνών πάνω στο steel pan και σε άλλα όργανα, και χρησιμοποιεί τις ίδιες βασικές αρχές με το steel pan, όμως λίγο τροποποιημένες, ώστε να ενεργεί, ως αντηχείο Helmholtz. Αν αποφασίσεις να το προμηθευτείς ωστόσο, πρέπει να ξέρεις, ότι υπάρχουν αρκετοί τύποι Hang για να διαλέξεις, κατασκευασμένοι από διαφορετικά υλικά και σε διαφορετικές τονικότητες. Το μεγάλο του μειονέκτημα πάντως, όπως θα ανακαλύψεις και μόνος σου, είναι η υψηλή τιμή του.

Όπως και στο προηγούμενο άρθρο, θα σε αφήσω να απολαύσεις το Hang εν ώρα δράσης σε κάποια ενδιαφέροντα βίντεο παρακάτω.

1
Μοιράσου το