Scroll Top

Βιβλιοθήκη

Ωραίες Κοιμωμένες, των Stephen King και Owen King

feature_img__oraies-koimomenes-ton-stephen-king-kai-owen-king
Ο Stephen King, ως γνήσιος μετρ του τρόμου, δημιουργεί έναν τρομακτικό κόσμο, που όμως φαντάζει τόσο ελκυστικός για τον αναγνώστη που τον κάνει να θέλει να γίνει μέρος του.

Ένας παράξενος ιός που προσβάλει μόνο τις γυναίκες αρχίζει να εξαπλώνεται και τις βυθίζει σε έναν περίεργο ύπνο από τον οποίο δεν μπορούν να ξυπνήσουν. Το πρόσωπό τους καλύπτεται από ένα κουκούλι και οποιοσδήποτε προσπαθεί να το σκίσει, βρίσκει βίαιο θάνατο, αφού τολμάει να ταράξει τον ύπνο τους. Θύματα του ιού πέφτουν και όλες οι γυναίκες που βρίσκονται στη φυλακή του Ντούλινγκ. Όλες εκτός από μία: την Ίβι Μπλακ που φαίνεται όχι μόνο να έχει ανοσία, αλλά και να αγνοεί πολλούς φυσικούς νόμους που δεν την επηρεάζουν. Όταν οι άντρες το ανακαλύπτουν, χωρίζονται σε στρατόπεδα, αγνοώντας πως οι γυναίκες τους μπορεί μεν να κοιμούνται σε αυτό τον κόσμο, αλλά είναι ξύπνιες σε κάποιον άλλον.

Ο Stephen King σε συνεργασία με τον γιο του Owen King δημιουργούν ένα σύμπαν γεμάτο δράση, αγωνία και μυστήριο. Χάριν της ατμόσφαιρας παραμυθιού και της παραστατικής αφήγησης, οι εικόνες ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας και ταυτιζόμαστε τόσο με τους ήρωες όσο και με τους αντιήρωες της ιστορίας. Οι συγγραφείς χωρίζουν τον κόσμο σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα και ο αναγνώστης κλίνει πότε προς τη μια πλευρά και πότε προς την άλλη, αφού όλοι φαίνεται να έχουν δίκιο από τη δική τους σκοπιά. Οι King σκιαγραφούν πολύ πειστικά τους ήρωές τους, εστιάζοντας στα μοναδικά χαρακτηριστικά που κάνουν τον έναν να διαφέρει από τον άλλον, παρόλο που όλοι έχουν έναν κοινό σκοπό: να βοηθήσουν τις γυναίκες τους να ξυπνήσουν· μόνο που προσπαθούν να τον πετύχουν με τελείως διαφορετικούς τρόπους.

Πατέρας και γιος δημιουργούν έναν αλλόκοτο, ονειρικό κόσμο, περιπλέκοντας την πραγματικότητα με τη φαντασία, με τρόπο που μας κάνει να πιστεύουμε πως όλα όσα περιγράφουν, ακόμα κι αν είναι υπερφυσικά, θα μπορούσαν να συμβούν και πως τίποτα δεν είναι περίεργο ακόμα κι αν ξεπερνάει τα όρια της λογικής. Τα ηθικά και κοινωνικά μηνύματα του μυθιστορήματος είναι πολλά σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο όπου όλοι λύνουν τις διαφορές τους με πόλεμο, θάνατο και βία. Πολλές φορές οι γυναίκες κουράζονται και «νυστάζουν» όταν νιώθουν υποτιμημένες, προδομένες, πληγωμένες και παραδίνονται στην αγκαλιά του ύπνου· μια αγκαλιά που τις επιτρέπει να περάσουν σε έναν άλλο κόσμο, έναν ονειρικό κόσμο, όπου όμως ο πειρασμός συνεχίζει να υπάρχει, όπως υπήρχε από την αρχή της ιστορίας στον κήπο της Εδέμ.

Οι «Ωραίες Κοιμωμένες» δεν είναι ένα απλό μυθιστόρημα φαντασίας και τρόμου· πρόκειται για μια έξυπνη μεταφορά των πολιτικών, κοινωνικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων, των υποτιμημένων δικαιωμάτων των γυναικών σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο, της σεξουαλικής κακοποίησης, του φεμινισμού και της δύναμης που μπορεί να κρύβει τελικά το «αδύναμο» για όλους φύλο. Οι συμβολισμοί είναι διάχυτοι σε όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου και τα μηνύματα είναι δυνατά και μεταδίδονται με εύπεπτο τρόπο στον αναγνώστη.

Οι γυναίκες, ξυπνούν σε έναν άλλο κόσμο, όπου ο χρόνος κυλάει διαφορετικά και καλούνται να επιλέξουν αν θα παραμείνουν εκεί ή θα επιστρέψουν εκεί από όπου ξεκίνησαν. Θα τους δώσουν όμως οι άντρες τον χρόνο που χρειάζονται για να πάρουν την απόφασή τους;

Ωραίες Κοιμωμένες, των Stephen King και Owen King
Μετάφραση: Μιχάλης Μακρόπουλος
Εκδόσεις Κλειδάριθμος
σελ. 944

1
Μοιράσου το