Scroll Top

Auditorium

Mike Patton

feature_img__mike-patton
Ένας αντισυμβατικός ήρωας του σκληρού αλλά και πειραματικού ήχου, ένας χαρισματικός καλλιτέχνης με αξιοζήλευτο και πολύπλευρο ταλέντο.

Ο Michael Allan “Mike” Patton είναι αναμφισβήτητα από τους σπουδαιότερους τραγουδιστές στον ροκ πλανήτη τα τελευταία σχεδόν 25 χρόνια. Βέβαια, ο χαρακτηρισμός τραγουδιστής δεν μπορεί να περιγράψει απόλυτα έναν καλλιτέχνη με τόσο πολύπλευρη δραστηριότητα. Μέλος σε πολλά συγκροτήματα ως frontman, είναι διάσημος κυρίως για τη συμμετοχή του στους Faith No More.

Γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1968 στην Eureka της California, όπου στα εφηβικά του χρόνια (1985) σχημάτισε τους Mr. Bungle, την πρώτη του heavy metal, experimental μπάντα. Μαζί τους ηχογράφησε τρία εξαιρετικά άλμπουμς, τα “Mr. Bungle” (1991), “Disco Volante” (1995) και “California” (1999) όλα για τη Warner Bros. Στους δίσκους αυτούς «ξεδιπλώνεται» η τρέλα του Patton στη σύνθεση (οι κλασικές φόρμες της ροκ πηγαίνουν περίπατο, ενώ τα διάφορα μουσικά είδη εναλλάσσονται σε ανύποπτες στιγμές) και φυσικά στην ερμηνεία. Οι Mr. Bungle διέκοψαν τις μουσικές τους δραστηριότητες οριστικά το 2004 και όλα τα μέλη πήραν διαφορετικούς δρόμους. 

Η παγκόσμια αναγνώριση του Patton ουσιαστικά οφείλεται στη συμμετοχή του στους Faith No More, στους οποίους εντάχθηκε το 1989 αντικαθιστώντας τον Chuck Mosley. O δίσκος “The Real Thing” κυκλοφόρησε τον ίδιο χρόνο φτάνοντας στη δεκάδα των Αμερικανικών charts. Μεγάλη επιτυχία του δίσκου έγινε το τραγούδι “Epic”. Ακολούθησαν οι δίσκοι: “Angel Dust” (1992), “King for a Day...Fool for a Lifetime” (1995) και “Album of the Year” (1997). Η μπάντα απέκτησε τεράστια δημοτικότητα, ενώ κατάφερε να κερδίσει και 3 υποψηφιότητες για βραβεία Grammy. Μέσα στους τρεις τελευταίους δίσκους τους, οι Faith No More κατάφεραν να συμπεριλάβουν αρκετές μεγάλες επιτυχίες, όπως τα τραγούδια “Evidence”, “Easy” (διασκευή από τους Commodores), “Digging the grave” και “Last cup of sorrow”. 

Είναι μοναδικός ο τρόπος με τον οποίο οι Faith No More συνδυάζουν τα hard core και heavy metal στοιχεία με άλλα είδη μουσικής όπως jazz, country και hip hop, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μοναδική ικανότητα του Mike Patton να ελίσσεται ανάμεσα σε ποικίλα στυλ ερμηνείας. Με μεγάλη έκταση στη φωνή του, που του δίνει τη δυνατότητα να μπορεί να ερμηνεύσει π.χ. το εκπληκτικό “Take this bottle” και ταυτόχρονα το “Digging the grave” (δύο εντελώς διαφορετικά τραγούδια από άποψη ερμηνείας) αποδεικνύει ότι δεν είναι ένας συμβατικός τραγουδιστής. Οι Faith No More διέκοψαν τη δραστηριότητά τους το 1998, αλλά επανενώθηκαν - κυρίως για συναυλίες- το 2009. 

Ο Patton φαίνεται να είναι ένας σκληρά εργαζόμενος καλλιτέχνης με πολλές παραγωγές στο ενεργητικό του. Το 1999 ίδρυσε τη δική του δισκογραφική εταιρία, την “Ipecac Recordings”, μαζί με τον Greg Werckman, ώστε να στεγάσει εκεί κάποια από τα projects του. Εκτός από τους Mr. Bungle και τους Faith No More, ο Patton έχει κυκλοφορήσει δίσκους με τους Peeping Tom, Fantomas, Tomahawk κ.α. Επίσης, έχει δύο σόλο albums στην εταιρία “Tzadik” του John Zorn, τα “Adult Themes for Voice” και “Pranzo Oltranzista”, τα οποία αποτελούν απολύτως πειραματικές προσπάθειες, καθώς στηρίζονται κυρίως στα φωνητικά που κάνει ο Patton με κραυγές, beat box και μιμητικές τεχνικές. Το 2010 κυκλοφόρησε το δίσκο “Mondo Cane” με Ιταλικά τραγούδια των 50s και 60s. Άλλωστε η σχέση του με την Ιταλία είναι δεδομένη, με τον ίδιο να μιλάει άπταιστα Ιταλικά, ενώ μέχρι το 2001 ήταν παντρεμένος με την Ιταλίδα Cristina Zuccatosta. Ταυτόχρονα, δανείζει τη φωνή του σε video games, ενίοτε και σε κινηματογραφικά animations και ήδη ασχολείται με τη σύνθεση κινηματογραφικής μουσικής. 

Συχνά ο κόσμος σκέφτεται τι μπορεί να εννοώ με πολλούς από τους στίχους μου, στην πραγματικότητα μου αρέσει να εστιάζω πιο πολύ στον ήχο ή στο ρυθμό των λέξεων και όχι στο νόημα.

Photo Sources

  • http://pitchfork.com/news/48778-watch-the-video-for-the-mike-patton-lead-group-tomahawks-first-song-in-six-years-stone-letter/
  • http://rafiba.wordpress.com/2010/08/13/mike-patton/
  • http://fanart.tv/artist/6e891631-d99c-4768-8bc2-5e5feb42881c/patton-mike/
1
Μοιράσου το