Scroll Top

Βιβλιοθήκη

Ματωμένα εντελβάις, της Γιώτας Γουβέλη

feature_img__matomena-entelbais-tis-giotas-goubeli
Όπως το ερωτευμένο αίμα βάφει κατακόκκινα τα εντελβάις, έτσι και οι πολύτιμες κατακόκκινες πέτρες θα ασκούν μια μυστηριώδη δύναμη σε όποιον τις αγγίζει, κι έτσι θα ξεκινήσει μια παράνοια χωρίς τέλος και αρχή.

Η Μαργκό, μια Ελληνίδα που διατηρεί ένα επιτυχημένο κατάστημα με αντίκες μαζί με τον σύζυγό της στη Γενεύη, προσπαθεί να βρει την άκρη στο μυστήριο που καλύπτει τους φόνους των μνηστήρων της καλύτερής της φίλης. Τα πράγματα όμως αποδεικνύονται πολύ πιο περίπλοκα αφού καλείται να βρει την άκρη σε ένα κουβάρι που ξετυλίγεται στα ομιχλώδη αλπικά δάση και περνάει τα όρια της λογικής οδηγώντας μας σε ένα ερειπωμένο κάστρο και στα σκοτεινά μονοπάτια του μυαλού και της ψυχής.

Ο χαρακτήρας της δυναμικής, μικροκαμωμένης Μαργο Γκραφ, ή Ρουζ όπως την αποκαλούν, που δεν διστάζει να χωθεί σε «ξένα χωράφια», προκειμένου να διεκδικήσει το δίκαιο και το σωστό και να λύσει το μυστήριο, συγκρούεται με τον χαρακτήρα της αυταρχικής Κιάρα ντε Σίλβιο, μητέρας ενός παραμορφωμένου τραυματία πολέμου και παρανοϊκού ωρολογοποιού, η οποία ασκεί μια σκοτεινή γοητεία σε όποιον τη γνωρίζει. Ένας φυγόδικος ναζί, κι ένας γοητευτικός πάστορας θα παίξουν το δικό τους καθοριστικό ρόλο σε αυτό το ατμοσφαιρικό, γοτθικό μυθιστόρημα.

Η Γιώτα Γούβελη, με πολλές αναφορές την Ελλάδα, στο Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, και στους εγκληματίες πολέμου που διέφυγαν, μας ταξιδεύει στη Γενεύη και μας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα της μεταπολεμικής εποχής. Με παραστατικές εικόνες και αφηγήσεις νιώθουμε την ομίχλη των ελβετικών Άλπεων να μας τυλίγει και το κρύο και την ανατριχίλα να διαπερνάει το κορμί μας καθώς εισχωρούμε σε επικίνδυνα μονοπάτια, και δολοφονικές ψυχώσεις. Η ζωντανή περιγραφή των χαρακτήρων του μυθιστορήματος που είναι ανθρώπινοι με τα δικά τους πάθη και αδυναμίες, με τα φαντάσματα ανεκπλήρωτων ερώτων να τους στοιχειώνουν σε κάθε βήμα τους, με τη διαφθορά να έχει εισχωρήσει στις φλέβες ενός υποδειγματικού οικογενειάρχη που κρατά στα χέρια του ματωμένα χρήματα, συνθέτει έναν απλό και προσιτό κόσμο στα μάτια του αναγνώστη και του δημιουργεί την αίσθηση ότι συνομιλεί εκείνος μαζί τους και στέκεται πλάι τους παρακολουθώντας τις απρόβλεπτες εξελίξεις.

Το βιβλίο, είναι γραμμένο σε απλή γλώσσα και θυμίζει σκοτεινό παραμύθι εποχής αποδεικνύοντάς μας πως οι δράκοι, είναι πολύ πιο ακίνδυνοι κι αθώοι από τους ανθρώπους. Πέρα από το μυστήριο που ξεκινάει από την πρώτη κιόλας σελίδα του βιβλίου, η Γιώτα Γούβελη θίγει ηθικές αξίες και κοινωνικά ζητήματα. Αναφέρεται στους Γερμανούς αξιωματικούς εγκληματίες πολέμου που κατάφεραν να διαφύγουν, στην παιδική κακοποίηση, στους ανεκπλήρωτους έρωτες, έρωτες που ποτέ δεν ήταν αγνοί κι έτσι άφησαν το μίσος και την ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον να τους κατασπαράξει, στα νοητικά προβλήματα ενός νεαρού και στις διακρίσεις που κάνει μία σκληροπυρηνική μάνα, προσκολλημένη σε περασμένα μεγαλεία του παρελθόντος, απέναντι στα δυο παιδιά της, καταστρέφοντας θανάσιμα το ένα προκειμένου να βοηθήσει το άλλο και δίνοντας απάντηση στο ερώτημα «Άραγε ο έρωτας είναι αμαρτία»; Όπως υποστηρίζει ο πάστορας Σερζ, «Ο Θεός, έστειλε το καλό στον κόσμο». Πολλές φορές όμως, το κακό αν και δείχνει να έχει εξαλειφθεί τελείως, αφήνει πάντα τα ίχνη του που ψάχνουν την κατάλληλη ευκαιρία για να εμφανιστούν ξανά. Άραγε ο Θεός, έστειλε και το κακό στον κόσμο;

Ματωμένα εντελβάις, της Γιώτας Γουβέλη
Εκδόσεις Διόπτρα, 2017
σελ. 487

1
Μοιράσου το