Scroll Top

Άλλαι Τέχναι

Mascista: Εκπροσωπώντας το ελληνικό animation

feature_img__mascista-ekprosopontas-to-elliniko-animation
Ο Κωνσταντίνος, ο Άγγελος, ο Βασίλης, ο Νίκος, ο Σίμος και ο Πάνος «συνθέτουν» τους Mascista, ένα δημιουργικό στούντιο παραγωγής animation, προορισμένα για τον κόσμο του φιλμ, της τηλεόρασης, της διαφήμισης και όχι μόνο… Απολαύστε τους! 

Πως γεννήθηκε η ιδέα των Mascista; Πώς εμπνευστήκατε το όνομα και ποια είναι η κεντρική ιδέα του project;

Οι Mascista είναι ένα δημιουργικό σχήμα αποτελούμενο από έξι δημιουργούς. Βασικό κίνητρο για την δημιουργία αυτού του σχήματος είναι η ανάγκη για δημιουργική έκφραση μέσω της κινούμενης εικόνας και ειδικότερα του animation. Οι ιδιαίτερες απαιτήσεις αυτού του μέσου προκειμένου να παραχθεί κάτι ποιοτικό και νέο μας ένωσε. Το όνομα προέκυψε μετά από πολυήμερο “name storming” και ιδέες που ανταλλάσσαμε. Σε όλους όμως άρεσε η ιδέα του μοναχικού περιπλανώμενου performer που έχει ως σκοπό να διασκεδάσει και να ψυχαγωγήσει το κοινό του.

Ασχολείστε με την παραγωγή animation… Ποια είναι η άποψή σας για τη σχέση, την ενημέρωση, την εξοικείωση του ελληνικού κοινού με την τέχνη του animation, του video art κτλ.

Δυστυχώς το ελληνικό κοινό δεν έχει μεγάλη εξοικείωση με το animation και ο λόγος έγκειται πιστεύουμε στο γεγονός ότι δεν γίνεται παραγωγή στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι το animation είναι κάτι που αφορά μόνο τα παιδιά. Χαρακτηριστικά θα το δούμε και στους κινηματόγραφους όπου οι ώρες προβολής μιας ταινίας είναι πάντα νωρίς το απόγευμα και είναι μεταγλωττισμένη. Στην Ελλάδα το animation περιορίζεται κατά κύριο λόγο στην διαφήμιση και σε κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες κάποιων δημιουργών.

Έχετε δημιουργήσει animation διαφορετικής θεματικής… οικολογία, αθλητισμός, μουσική. Πώς ακριβώς γίνεται η επιλογή των διαφόρων project;

Ένα από τα βασικά κριτήρια μας είναι να μας δίνεται η δυνατότητα και η δημιουργική ελευθερία να πειραματιζόμαστε με τεχνικές και μέσα ώστε να μπορούμε να αποδώσουμε από τη δικιά μας οπτική το νόημα και τον στόχο του εκάστοτε project. Αυτό είναι η χαρά και η ικανοποίηση του δημιουργού αλλά πολλές φορές χρειάζεται να επιλέξεις, για βιοποριστικούς λόγους, projects που δε σε καλύπτουν τόσο καλλιτεχνικά ή δεν έχεις την πλήρη ελευθερία να εκφραστείς όπως θέλεις.

Μπορείτε να μας πείτε ορισμένα πράγματα σχετικά με την διαδικασία ολοκλήρωσης ενός animation… τα στάδια προετοιμασίας, τον χρόνο, το κόστος κτλ. 

Ο χρόνος (deadline) είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει πολύ την όλη διαδικασία. Υπάρχουν δουλειές που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε 3 μέρες και άλλες σε 30. Επίσης η αισθητική απόδοση είναι καθοριστικός παράγοντας. Αλλάζουν αρκετά τα δεδομένα αν π.χ. δουλέψουμε σε ένα video του οποίου η τεχνική είναι 2d. Παρόλα αυτά όμως έχουμε στήσει ένα workflow το οποίο είναι αρκετά ευέλικτο ώστε να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις όλων σχεδόν των projects. Αυτό που βοηθάει περισσότερο, πέρα απ' την σωστή οργάνωση, είναι στο ότι μας προσφέρεται η δυνατότητα να δουλεύουμε παράλληλα χωρίς να χρειάζεται να ολοκληρώσει πρώτα κάποιος το κομμάτι του ώστε να μπορέσει ο επόμενος να συνεχίσει το δικό του. Αυτό εξοικονομεί πολύ χρόνο και μας κάνει πιο παραγωγικούς. Το κόστος και αυτό ποικίλει ανάλογα με τη διάρκεια, την τεχνική, το χρόνο που έχουμε στη διάθεση μας για να ολοκληρώσουμε το έργο.

Επιλέχθηκε η δουλειά σας στην παγκόσμια σελίδα της Lego… Υπο ποιες συνθήκες έγινε η συνεργασία αυτή και ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από αυτό το έργο;

Η συνεργασία αυτή γίνεται μέσω ενός studio που εδρεύει στη Σουηδία και ονομάζεται Sir Lancelot. Το 2011, μέσω της παρουσίας κάποιων μελών της ομάδας σε ένα σεμινάριο στην Τσεχία, μας δόθηκε η ευκαιρία να τους γνωρίσουμε και να παρουσιάσουμε τη δουλεία μας. Έτσι ξεκίνησε μία μακροχρόνια συνεργασία με τελευταίο δείγμα μία σειρά από promo ταινιάκια βασισμένα στην πρόσφατη ταινία της lego. Όταν έχεις να κάνεις με συνεργάτες που ξέρουν ακριβώς ποια είναι η φύση της δουλειάς σου επικοινωνείς με άλλους όρους, έτσι η συνεργασία είναι πολύ πιο καλή και λειτουργική.

Εκτός από το αμιγώς δημιουργικό κομμάτι, έχετε άλλες δραστηριότητες; π.χ. συμμετοχή σε φεστιβάλ, παράδοση μαθημάτων κτλ. 

Η συμμετοχή σε φεστιβάλ είναι ένα από τα σχέδια μας. Η εμπλοκή μας με την παραγωγή δεν μας άφησε χρόνο μέχρι στιγμής.Παράδοση μαθημάτων και σεμινάρια έχουν γίνει μεμονωμένα από κάποια μέλη της ομάδας, αλλά όχι σαν mascista ακόμα.

Αυτήν τη στιγμή ασχολείστε με κάποιο συγκεκριμένο πρότζεκτ;

Μόλις ολοκληρώσαμε δύο projects και «στήνουμε» το πρόγραμμά μας για το επόμενο 4μηνο. Παράλληλα ασχολούμαστε με την ανάπτυξη δικών μας ιδεών σχετικά με ταινίες και συμμετοχή σε φεστιβάλ, αλλά ενδιαφερόμαστε και για άλλα πεδία, όπως τα games.

Πως φαντάζει στα μάτια σας το μέλλον των Mascista; Και τι συμβουλές θα δίνατε στους νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τον χώρο αυτό… 

Σκοπός μας είναι να γίνουμε πιο εξωστρεφείς. Άμεσος στόχος μας να διευρύνουμε τον κύκλο των συνεργατών μας σε Ελλάδα και εξωτερικό καθώς και να συμμετέχουμε σε Φεστιβάλ του χώρου, όπως προαναφέραμε. Μας ενδιαφέρει πολύ να γνωρίζουμε και να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους από το χώρο του Design και της Τέχνης με σκοπό την πραγματοποίηση κοινών projects. Επίσης, θέλουμε να συνεχίσουμε να εξερευνούμε νέες τεχνικές μέσω των οποίων μπορούμε να διηγηθούμε μία ιστορία είτε αυτό έχει να κάνει με το εικαστικό, το σκηνοθετικό ή το τεχνικό κομμάτι του Animation είτε με το storytelling. 

Για τους νεότερους που θέλουν να ασχοληθούν με το Animation μπορούμε να τους προτείνουμε να μην αγχώνονται, για αρχή, με το τεχνικό κομμάτι, καθώς αυτό μαθαίνεται με πολύ δουλεία και η τεχνική γνώση για κάθε τομέα του animation υπάρχει στο διαδίκτυο και σε βάθος που καλύπτει ακόμα και τα πιο εξειδικευμένα κομμάτια του. Καλό θα ήταν να επιδιώκουν επαφή με άλλους δημιουργούς του εξωτερικού μέσω διεθνών Φεστιβάλ, καθώς και μέσω κοινωνικής δικτύωσης και εξειδικευμένων sites. Οπότε διάθεση για μάθηση και ανοικτό μυαλό είναι η γενική συμβουλή που μπορούμε να δώσουμε.

Επισκεφτείτε το επίσημο site: http://www.mascista.com

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ελένη Μαρκ

1
Μοιράσου το