Scroll Top

Βιβλιοθήκη

Λευκός τρόμος, του Ken Follett

feature_img__leukos-tromos-tou-ken-follett
Ένα ερευνητικό κέντρο που μοιάζει με το Κρεμλίνο, μια χιονοθύελλα κι ένας θανατηφόρος ιός, συνθέτουν το σκηνικό για ένα αγωνιώδες θρίλερ που διαδραματίζεται στη Σκωτία.

Ο Στάνλεϋ Όξενφορντ, ιδιοκτήτης της Oxenford Medical ασχολείται με τη μελέτη ενός φαρμάκου ενάντια σε έναν φονικό ιό. Στο πλευρό του βρίσκεται η Τόνι Γκάγιο, η νέα υπεύθυνη ασφαλείας της εταιρείας. Είναι Παραμονή Χριστουγέννων και όλη η οικογένεια έχει συγκεντρωθεί στο σπίτι του Στάνλεϋ. Τι θα συμβεί, όμως, όταν μια συμμορία κακοποιών αποφασίσει να κλέψει αυτό το φάρμακο; Μια απρόσμενη χιονοθύελλα θα τους εγκλωβίσει όλους στο ίδιο μέρος και τότε πολλά μυστικά θα έρθουν στο φως και οι δεσμοί όλων θα δοκιμαστούν.

Ο Ken Follett δημιουργεί μια ατμόσφαιρα γεμάτη αγωνία μέσα σε ένα χειμωνιάτικο σκηνικό που μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι. Όλη η υπόθεση διαδραματίζεται μέσα σε δύο μέρες, την Παραμονή και την Ημέρα των Χριστουγέννων. Μπορεί να φαίνεται σύντομο το διάστημα, αλλά μόνο αν διαβάσουμε το βιβλίο θα συνειδητοποιήσουμε πόσα πράγματα μπορούν να συμβούν μέσα σε διάστημα μίας, ή ακόμα και μισής ώρας και πόσο μπορούν να αλλάξουν την τροπή των γεγονότων υπέρ ή κατά της μοίρας της ανθρωπότητας.

Ο συγγραφέας χτίζει τις προσωπικότητες των πρωταγωνιστών με τρόπο αριστοτεχνικό, και μας κάνει να ταυτιζόμαστε μαζί τους, να συμπάσχουμε, και άλλους να τους συμπαθούμε -ακόμα και αν ανήκουν στους κακούς της υπόθεσης- και άλλους να τους αντιπαθούμε. Τέσσερις γενιές ανθρώπων βρίσκονται εγκλωβισμένες στην έπαυλη του Όξενφορντ και ο Ken Follet εμβαθύνει στις ανθρώπινες αδυναμίες και στα συναισθήματά τους. Αποκαλύπτει μυστικά που δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι υπήρχαν, μυστικά που ήταν καλά θαμμένα βαθιά στη γη και ήρθαν στην επιφάνεια, όπως εμφανίζεται ο δρόμος όταν ένα εκχιονιστικό καθαρίζει το χιόνι.

Παρουσιάζει την εξέλιξη της υπόθεσης από την οπτική της δυναμικής Τόνι, του προσγειωμένου Στάνλεϋ, της ευαίσθητης Μιράντα, του επιπόλαιου και ανεύθυνου Κιτ και των Γκρεγκ και Σόφι, που πάνω στην τρέλα και τον ενθουσιασμό της εφηβείας τους ανακαλύπτουν ότι η οικογένειά τους κινδυνεύει και καλούνται να πάρουν αποφάσεις και να δράσουν σαν ώριμοι άνθρωποι.

Ο συγγραφέας καταφέρνει να δώσει μια πολύ αναλυτική περιγραφή των εργαστηρίων που ασχολούνται με μελέτες και πειράματα σχετικά με ιούς και θεραπείες, καθώς και των μέτρων ασφαλείας αλλά και απολύμανσης που πρέπει να λαμβάνονται ώστε να διασφαλίζεται η ατομική αλλά και η δημόσια υγεία. Πρόκειται για ένα καλά δομημένο μυθιστόρημα που παρέχει ακριβείς πληροφορίες, αφού όπως αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας, πριν γράψει το βιβλίο, επισκέφθηκε τα εργαστήρια που ασχολούνται με τις μελέτες που περιγράφει. Άλλα θέματα που τον απασχολούν στο βιβλίο είναι η τρομοκρατία, ο τζόγος και τα άκρα στα οποία μπορεί να ωθήσει κάποιον ο εκβιασμός και η απειλή κατά της ζωής του.

Οι εικόνες που δημιουργεί είναι τόσο ζωντανές και οι περιγραφές τόσο παραστατικές, που νιώθουμε μέχρι και το κρύο του χειμώνα και του χιονιού που έχει καλύψει τα πάντα. Με εκλεπτυσμένο χιούμορ, τόσο όσο χρειάζεται, με καταιγιστική δράση και σκηνές καταδίωξης που ξεδιπλώνονται βήμα προς βήμα, ο συγγραφέας μας κάνει να μη θέλουμε να αφήσουμε το βιβλίο από τα χέρια μας και να ανυπομονούμε για την επόμενη σελίδα.

Ο «Λευκός τρόμος» είναι ένα δυνατό, αγωνιώδες θρίλερ που παρουσιάζει τη μεγαλύτερή του ανατροπή τη στιγμή που η συμμορία εισβάλει στο εργαστήριο και τότε αποκαλύπτονται οι πραγματικές τους προθέσεις. Θα μπορούσε όλη η μοίρα και η επιβίωση της ανθρωπότητας να κρέμεται από ένα μπουκάλι άρωμα Diablerie;

Λευκός τρόμος, του Ken Follett
Μετάφραση: Νίκος Σπυριδάκης
Εκδόσεις Bell
σελ. 480

1
Μοιράσου το