Scroll Top

Άλλαι Τέχναι

La vie d'Adèle – Chapitres 1 et 2 του Abdellatif Kechiche

feature_img__la-vie-dadle-chapitres-1-et-2-tou-abdellatif-kechiche
Όταν η δεκαπεντάχρονη Αντέλ ανακαλύπτει ότι το «Το MπλεEίναιTο Πιο Ζεστό Χρώμα» κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα στο 66ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών…

Η ζωή της μικρής Αντέλ ξεδιπλώνεται στα μάτια μας μέσα σε 179 λεπτά σε μία από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες που είδαμε το 2013. Το κύριο χαρακτηριστικό του φιλμ είναι οι έντονες και μακρόσυρτες ερωτικές σκηνές. Παρόλο που φαίνεται να μην έχουν κάποιον ενεργό ρόλο στην εξέλιξη της ταινίας, ο Κεσίς κάνει το θαύμα του και τις ενσωματώνει τόσο φυσικά και ομαλά που προσδίδουν μια ιδιαίτερη λάμψη στο φιλμ. Πολύ εύκολα κάποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι η ταινία έχει σαν κεντρικό άξονα την παθιασμένη σχέση μεταξύ δύο γυναικών… Αντίθετα είναι εξολοκλήρου αφοσιωμένη στην καθημερινότητα και τον συναισθηματικό κόσμο της Αντέλ καθώς και στην ερωτική σχέση που θα την σημαδέψει.

Συγκεκριμένα η δεκαπεντάχρονη Αντέλ είναι μια τυπική μαθήτρια λυκείου που ζει στην πόλη Λιλ της Γαλλίας. Είναι έξυπνη, ιδεαλίστρια με ιδιαίτερη αγάπη στη λογοτεχνία και ονειρεύεται να γίνει δασκάλα. Μετά από μια αποτυχημένη σχέση με έναν συμμαθητή της,η ζωή της θα ανατραπεί όταν γνωρίσει την Εμμά, μια φοιτήτρια καλών τεχνών με μπλε μαλλιά. Και εκεί θα ξεκινήσει μια μακροχρόνια σχέση γεμάτη πάθος και αγάπη μέσα από την οποία η Αντέλ θα ενηλικιωθεί στο πλάι της Εμμά και θα γίνει η μούσα της.

Ο Κεσίς με τα πλάνα του μεταφέρει το κοινό στην καθημερινότητα των ηρωίδων του με τρόπο άκρως ρεαλιστικό.Πράττοντας πονηρά αλλάζει συνεχώς την οπτική της ταινίας. Τη μια στιγμή νομίζουμε ότι παρακολουθούμε την πλοκή της ταινίαςμέσα από τα μάτια της μικρής Αντελ και την επόμενη μέσα από τα δικά του.Καταφέρνει να αποτυπώσειμε επιτυχία τα συναισθήματα, τις διακυμάνσεις στην ψυχολογία των χαρακτήρων καθώς και μικρές και φαινομενικά ασήμαντες λεπτομέρειες.

Ο Κεσίς εμπνεύστηκε την ταινία από το κόμικ «Το Μπλε Είναι Το Πιο Ζεστό Χρώμα», όπου και στο φιλμ το ψυχρό μπλε συμβολίζεται αντιθετικά, σηματοδοτώντας τη ζεστασιά του έρωτα ως αναπόσπαστο συστατικό της ζωής, ακόμα και αν εμπεριέχει πόνο. Διανύοντας την «μπλε περίοδό του», αξιοπρόσεχτο είναι ότι σε κάθε πλάνο του φιλμ υπάρχει πάντα κάτι μπλε που ξεχωρίζει.

Οι ερμηνείες της 19χρονης Αντέλ Εξαρχόπουλος και ΛεάΣεϊντού είναι μοναδικές, γεγονός που αναγνωρίστηκε αφού για πρώτη φορά ο Χρυσός Φοίνικας απονεμήθηκε όχι μόνο στον σκηνοθέτη μίας ταινίας αλλά και στις πρωταγωνίστριές της.Ο Κεσίς ζήτησε από τις κοπέλες να διαβάσουν το σενάριο μόνο μια φορά έτσι ώστε να αφήσουν τις κινήσεις και τα λόγια να τους βγουναυθόρμητα,όπως τους πρόσταζε το ένστικτό τους.Σε ερώτηση που έγινε στον σκηνοθέτη για το πώς κατάφερε να πετύχει τόσο ρεαλιστικές και συνάμα μεγάλης διάρκειας ερωτικές σκηνές εκείνος απάντησε:

Δεν ξεχωρίζω αυτές τις σκηνές από τις υπόλοιπες. Η μεγάλη ερωτική σκηνή κρατά μόλις έξι λεπτά, ενώ εκείνη του πάρτι στο σπίτι της Αντέλ για παράδειγμα, ή της δεύτερης συνάντησής τους στο καφέ είναι πολύ μεγαλύτερες. Η παιδεία μας, μας έχει μάθει να νιώθουμε αμήχανα απέναντι σε ένα γυμνό κορμί και αυτό είναι κάτι που πρέπει κάποια στιγμή να ξεπεράσουμε. Εγώ ήθελα να δείξω την ομορφιά ενός γυμνού κορμιού, να κινηματογραφήσω τις ερωτικές σκηνές σαν πίνακες, ενώ ταυτόχρονα να διατηρήσω τον ίδιο αφηγηματικό ρυθμό που έχουν οι υπόλοιπες σκηνές. Νομίζω πως αν «μάζευα» τη διάρκειά τους θα υπήρχε πρόβλημα εσωτερικού ρυθμού, μια αφηγηματική ασυμφωνία.

Content Sources

  • http://www.athinorama.gr/cinema/article.aspx?id=1000862
  • http://www.lifo.gr/guide/cinema/2380
  • http://camerastyloonline.wordpress.com/2013/11/09/i-zoi-tis-adele-kritiki-ifigeneias-kalantzi/
  • http://flix.gr/cinema/la-vie-d-adele-chapitres-1-2.html
  • http://www.imdb.com/title/tt2278871/

Photo Sources

  • http://camerastyloonline.wordpress.com/2013/10/31/la-vie-d-adele/
  • http://www.premiere.fr/Bandes-annonces/Video/La-Vie-d-Adele-Chapitres-1-2-VF
  • http://www.cinebel.be/fr/film/1010877/La%20vie%20d%27Ad%C3%A8le,%20chapitres%201%20&%202
1
Μοιράσου το