Scroll Top

Serial Killers

Game of Thrones Season 8 Episode 5: The Bells

feature_img__game-of-thrones-season-8-episode-5-the-bells
Προτελευταίο επεισόδιο και η αγωνία μας στο κόκκινο, οι εξελίξεις ραγδαίες, οι θάνατοι πολλοί και το αποτέλεσμα εντυπωσιακό. Σχολιάζουμε -χωρίς φόβο και με πολύ πάθος- όσα μας άρεσαν και δε μας άρεσαν στο 5ο επεισόδιο του Game of Thrones. (Άπειρα spoilers φυσικά).

Tο προηγούμενο επεισόδιο μας άφησε με μια Daenerys πιο θυμωμένη από ποτέ και έτσι ξεκινά και αυτό το επεισόδιο. Η ξανθιά wanna be βασίλισσα ετοιμάζει τη μεγάλη της επίθεση, την ίδια στιγμή που αντιλαμβάνεται ότι οι δικοί της την έχουν προδώσει. Με συνοπτικές διαδικασίες καθαρίζει τον Varys (θάνατος που μας πόνεσε, αλλά που μοιάζει αναμενόμενος και δικαιολογημένος), ενώ οι σχέσεις της με τον Jon Snow κλονίζονται κι άλλο, αφού βλέπει ότι το ειδύλλιο τους δεν προχωράει. 

Λίγο πριν τη μεγάλη μάχη ο Tyrion κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί το κάψιμο της πόλης (μέχρι που απελευθερώνει τον Jamie που έχει στο μεταξύ συλληφθεί και τον βάζει να του υποσχεθεί ότι θα χτυπήσει τις καμπάνες παράδοσης ανεξαρτήτως αποτελέσματος). 

Όλα φαίνονται να πηγαίνουν καλά, όταν η Daenerys εξολοθρεύει με τον δράκο της το στρατό και το στόλο της Cersei (κάτι βέβαια που θα μπορούσε να είχε γίνει ήδη από την προηγούμενη σεζόν, ήταν τόσο μα τόσο εύκολο τελικά), οι καμπάνες χτυπούν και η υπόθεση φαίνεται τελειωμένη. Όμως μετά από ένα κοντινό στην Khaleesi (πολύ ωραία ερμηνεία παρεμπιπτόντως από την Emilia Clarke), βλέπουμε ότι το μένος της είναι πολύ μεγάλο -και αποφασίζει να κάψει ολόκληρη την πόλη (χωρίς προφανή αιτία). 

Καθώς τα πάντα καταστρέφονται, η Arya και ο Hound πάνε να κλείσουν τους λογαριασμούς τους. Ο Hound συμβουλεύει την Arya να μην παρασυρθεί από το τέρας της εκδίκησης και την πείθει να φύγει. Ο ίδιος έρχεται επιτέλους αντιμέτωπος με τον αδερφό του, το Βουνό, και, σε μια σκηνή-ορισμό της υπερβολής, τον σκοτώνει σκοτώνοντας μαζί και τον εαυτό του. Παράλληλα, Jamie και Euron προσπαθούν να σκοτώσουν ο ένας τον άλλον, με τον πρώτο να τα καταφέρνει. 

Jon Snow, Tyrion, Davos και Arya είναι σοκαρισμένοι από τη συμπεριφορά της Khaleesi, ενώ Jamie και Cersei προσπαθώντας να διαφύγουν μαζί, βρίσκουν το θάνατο στα υπόγεια του παλατιού μετά την κατάρρευση του κτιρίου, σε μια σκηνή που θυμίζει λίγο ελληνική ταινία. Το επεισόδιο κλείνει με την Arya, η οποία βρήκε ένα άλογο από το πουθενά και το ιππεύει για να πάει …πού;

Εντυπωσιακό επεισόδιο, άψογο σκηνοθετικά, χορταστικό και με μεστές εξελίξεις, που άφησε όσα ερωτηματικά έπρεπε ανοιχτά για το τέλος. Όσο όμως η σκηνοθεσία ήταν καλή, άλλο τόσο κακό ήταν το σενάριο. Οι σεναριογράφοι, όπως έχει φανεί ήδη ξεκάθαρα από τον 7ο κύκλο, δείχνουν κάποια πράγματα μόνο για να τα δείξουν και σπρώχνουν τις καταστάσεις στο αποτέλεσμα που θέλουν, αδιαφορώντας για το αν υπάρχει λογική και εσωτερική συνέπεια. Όλοι οι ήρωες του σημερινού επεισοδίου μοιάζουν να φέρονται εντελώς ανακόλουθα με τον χαρακτήρα που έχουν επιδείξει εδώ και εφτάμιση σεζόν. 

Πρώτα και κύρια φυσικά η Daenerys. Πάντα το ξέραμε ότι ήταν σκληρή και διατεθειμένη να πετύχει τον στόχο της με κάθε κόστος, όμως το να κάψει μια ολόκληρη πόλη με αμάχους, η οποία μάλιστα έχει μόλις παραδοθεί σχεδόν αναίμακτα, μοιάζει εντελώς αδικαιολόγητο. Οι σεναριογράφοι βέβαια φρόντισαν στην 8η σεζόν να δείξουν ότι αρχίζει να ξυπνάει μέσα της το τρελό αίμα των Targaryen και ότι μεταμορφώνεται σταδιακά σε Mad Queen, αλλά αυτό έγινε μάλλον βεβιασμένα και οι όποιοι λόγοι (δολοφονία της Missandei, προδοσία του Varys, θάνατος του δεύτερου δράκου της, απόρριψη κατά κάποιον τρόπο από τους ανθρώπους του Βορρά και από τον Jon Snow, εχθρότητα από τη Sansa) δεν είναι αρκετοί για μια τόσο ακραία αντίδραση. Οι σεναριογράφοι μοιάζουν να θέλουν απλώς να δημιουργήσουν λόγους ώστε να μην είναι αυτή που θα καθίσει στο θρόνο. 

Ο Tyrion είναι μια άλλη μεγάλη -και θλιβερή- έκπληξη. Από τετραπέρατος σύμβουλος έχει μεταμορφωθεί σε φοβισμένο ακόλουθο. Αυτός είναι που ενημερώνει, χωρίς προφανή αιτία, την Daenerys για την επικείμενη προδοσία του Varys, ενώ η προτροπή στον Jamie να πάρει την Cersei και να φύγουν μαζί φανερώνει μάλλον αφέλεια. (Ωραία παρεμπιπτόντως η συγκινητική σκηνή του με τον Jamie, αν και λίγο μελό).

Ο Jamie πάλι μας μπέρδεψε λίγο. Ενώ χτίστηκε ωραία και σταδιακά η απομάκρυνσή του από τη Cersei εδώ και πολλές σεζόν -σε βαθμό που πολλοί πιστέψαμε ότι ο λόγος που αποφάσισε ξαφνικά να γυρίσει στο King's Landing ήταν για να την σκοτώσει- τελικά αποφάσισε να πεθάνει μαζί της… Και για τη Cersei ίσως, που παρουσιαζόταν πλέον ως το «απόλυτο κακό», θα θέλαμε πιο εντυπωσιακές αντιδράσεις, αλλά, από την άλλη, και τι παραπάνω να έκανε; Όσο για το τέλος της, πολλοί περίμεναν έναν πιο σκληρό θάνατο, αλλά και το να δολοφονηθεί από την Daenerys ή την Arya θα ήταν αναμενόμενο, οπότε το να πεθάνει από κατάρρευση κτιρίου στα χέρια του Jamie ήταν αν μη τι άλλο μη προβλέψιμο και αρκετά συναισθηματικό για τα δεδομένα της σειράς. 

Για την Arya τι να πούμε; Ήδη από την 2η σεζόν έχει την Cersei στην κορυφή της λίστας της και με το που φτάνει σχεδόν στον στόχο της ακούει την συμβουλή του Σκύλου να μην υποκύψει στη δίψα της για εκδίκηση και σηκώνεται και φεύγει. Παντελής έλλειψη φαντασίας από πλευράς σεναριογράφων: σίγουρα θα μπορούσαν να είχαν βρεθεί δεκάδες άλλοι τρόποι ώστε να αποφευχθεί η δολοφονία της Cersei από την Arya (που οκ, θα ήταν υπερβολικό να σκοτώσει η Arya όλους τους «μεγάλους» κακούς της σειράς). 

Και ο θάνατος του Hound δε μας πείθει πολύ, μοιάζει λίγο πολύ προωθημένος, του τύπου «αφού τελειώνει η σειρά, ας τον ξεπαστρέψουμε κι αυτόν». Ότι μισούσε τον αδερφό του, το ξέραμε από την πρώτη σεζόν. Ότι τον μισούσε τόσο που ήταν διατεθειμένος να πεθάνει για να τον σκοτώσει, αυτό ήταν λίγο υπερβολικό, όπως και ολόκληρη η σκηνή φυσικά, όπου το Βουνό αποδείχτηκε τελικά ο πιο δύσκολος ήρωας για να σκοτώσεις σε ολόκληρη τη σειρά. 

Κοντολογίς, οι δημιουργοί της σειράς προσπαθούν να μας εντυπωσιάσουν περισσότερο με ωραίο θέαμα παρά με έξυπνο και ανατρεπτικό σενάριο, το οποίο όμως αποτελούσε πάντα το δυνατό χαρτί του Game of Thrones. Ίσως αν η σεζόν (η τρέχουσα, αλλά και η προηγούμενη) είχε δέκα επεισόδια τα πράγματα να εξελίσσονταν πιο φυσικά και πιο ρεαλιστικά για τα δεδομένα της σειράς και να μην βρισκόμασταν συνεχώς ενώπιον δυσάρεστων εκπλήξεων, ανακολουθιών και αναπάντητων ερωτημάτων. 

Έτσι όπως έχει στηθεί η σκακιέρα, τα πάντα οδηγούν -έστω και με το ζόρι- στο ότι η Daenerys δε θα πάρει τον θρόνο τελικά (θα την σκοτώσει άραγε η Arya, που φάνηκε πιο σοκαρισμένη από όλους από το κάψιμο της πόλης;) κι ότι ο Jon Snow θα στεφθεί βασιλιάς, όπως μας έχουν κάνει να πιστεύουμε εδώ και πολλές σεζόν. Θα μπορέσει να μας εκπλήξει ευχάριστα το τελευταίο επεισόδιο; Θα είναι το τέλος αντάξιο μιας μεγαλειώδους σειράς; Θα μπορέσουμε να πάρουμε περισσότερες απαντήσεις για μεγάλα ζητήματα της σειράς (όπως τον ρόλο του Night's King και του Bran) που μέχρι στιγμής προσπεράστηκαν με γελοιωδώς απλουστευτικό τρόπο; 

Ότι το τελευταίο επεισόδιο θα είναι εντυπωσιακό και αριστουργηματικό ως θέαμα είναι σίγουρο. Αν θα τα καταφέρει να μας ικανοποιήσει και από άποψη ιστορίας και πλοκής, παίζεται. Αναμένουμε λοιπόν!

1
Μοιράσου το