Scroll Top

Serial Killers

Game of Thrones Season 4 Episode 7: Μια άλλη ματιά στον Τύριον

feature_img__game-of-thrones-season-4-episode-7-mia-alli-matia-ston-tirion
Το έβδομο επεισόδιο της τέταρτης σαιζόν μας επεφύλασσε ουκ ολίγες αξιομνημόνευτες στιγμές, καθώς εισερχόμαστε στην τελική ευθεία. Οι εξελίξεις τρέχουν σε όλα τα μέτωπα, από την Ανατολή μέχρι το Τείχος.

«Ο Μικροδάχτυλος άφησε τη Λάισα να κλάψει στο στήθος του για λίγο και μετά την έπιασε από τα μπράτσα κα τη φίλησε απαλά. «Γλυκιά ζηλιάρα σύζυγέ μου» είπε καγχάζοντας. «Πάντα αγαπούσα μόνο μια γυναίκα, σου το υπόσχομαι».

Η Λάισα Άρρυν χαμογέλασε με τρεμάμενα χείλη. «Μόνο μία; Πήταϊρ, το ορκίζεσαι; Μόνο μία;»

«Μόνο την Κατ». Την έσπρωξε απότομα.

Η Λάισα τρέκλισε προς τα πίσω και τα πόδια της γλίστρησαν στο βρεγμένο μάρμαρο. Κι ύστερα χάθηκε. Δεν ούρλιαξε. Την περισσότερη ώρα ακουγόταν μόνο ο άνεμος».

Ας αρχίσουμε με αυτά που μας απασχολούν λιγότερο. Στην ανατολή, η Ντάνυ πασχίζει να επεκτείνει και να προστατέψει την αυτοκρατορία της, ενώ ενδίδει στους πειρασμούς της εξουσίας που έχει σταδιακά αποκτήσει (βλέπε «οι πενήντα αποχρώσεις του Νταάριο Ναχάρις»). Από τους γυμνασμένους γλουτιαίους του τελευταίου, περνούμε στη δαιμονική σαγήνη της Κόκκινης Ιέρειας. Δεν είναι να απορεί κανείς που μπορεί να πείσει τον Βασιλιά Στάννις -και οποιονδήποτε άλλον, εδώ που τα λέμε- να ακολουθεί τις βουλές του Ρ'λωρ, του Κυρίου του Φωτός, όπως τις ερμηνεύει η ίδια βεβαίως. Τα σχέδιά της για την κορούλα του Βασιλιά μας ανησυχούν βαθύτατα, καθώς η ίδια έχει πει ότι κρύβεται δύναμη στο βασιλικό αίμα. Στο Τείχος, η Νυχτερινή Φρουρά ετοιμάζεται (;) για την «κάθοδο των μυρίων», ενόσω σπαράσσεται από εσωτερικές αντιθέσεις, αφού ο Τζον Σνόου είναι μαύρο πρόβατο για την τωρινή διοίκηση του Άλλιστερ Θορν. Στο μεταξύ, τα δυο κωμικοτραγικά δίδυμα συνεχίζουν την πορεία τους? η Μπριέν και ο Ποντ με σκοπό την αναζήτηση της Σάνσα, το -επικηρυγμένο πλέον- Κυνηγόσκυλο και η Άρυα με προορισμό… άγνωστο προς το παρόν.

Πάμε τώρα στο καλό. Το φινάλε του επεισοδίου περιελάμβανε μια μάλλον ευχάριστη εξέλιξη: τη δολοφονία της Λάισα Τάλλυ από τον Μικροδάχτυλο. Η Λάισα αντιδρά υστερικά για μια ακόμη φορά, εφόσον βλέπει τον αγαπημένο της Πήταϊρ να φιλά την Σάνσα, που στα μάτια του είναι μια νεότερη και ομορφότερη εκδοχή της μοναδικής γυναίκας που αγάπησε ποτέ, της μακαρίτισσας πια Κάτλυν Τάλλυ, δηλαδή της Κάτλυν Σταρκ. Η Λάισα απειλεί να κάνει τη Σάνσα να «πετάξει» πάνω από την κοιλάδα του Έυρι, αλλά ο Πήταϊρ παρεμβαίνει και με τη γνώριμη ικανότητά του στη χειραγώγηση την «μαλακώνει», ούτως ώστε να αφήσει τη μικρή ήσυχη. «Θα τη στείλω μακριά, τη διαβεβαιώνει, σου το ορκίζομαι στη ζωή μου και σε όλους τους θεούς του Γουέστερος». Και μετά… τη στέλνει όντως μακριά! Ας μας επιτραπεί να πούμε: στον αγύριστο.

Ασχοληθήκαμε με το φινάλε πρώτα, ώστε να σταθούμε λίγο περισσότερο στο άλλο καυτό μέτωπο. Ο Τύριον τη μεθεπόμενη της τραγελαφικής δίκης του, η οποία κορυφώθηκε με τον επικό μονόλογό του, βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Αυτή τη φορά, ο Τζέιμι είναι εδώ για να τον υπερασπιστεί στη μάχη, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για το καλό του χέρι. Χωρίς αυτό, αποτελεί σκιά του θρυλικού πολεμιστή της Βασιλικής Φρουράς. Ο Μπρον εμφανίζεται έπειτα από καιρό, αλλά πλέον έχει πολλά να χάσει. Λίγο θυμίζει τον κλεφτοκοτά που ήταν πρόθυμος να κάνει οτιδήποτε για λίγα νομίσματα, ή έστω για την υπόσχεσή τους. Με καινούρια ρούχα, μια σύζυγο και πιθανότατα ένα κάστρο να τον περιμένουν, θα χρειάζονταν πολύ περισσότερα για να δεχτεί να αντιμετωπίσει το Βουνό στο πεδίο της μάχης. Η Σέρσεϊ, βλέπετε, θέλει να διασφαλίσει τη μη επιβίωση του Τύριον και διάλεξε για πρόμαχό της ένα «αφύσικα μεγάλο και αφύσικα δυνατό» κτήνος, το οποίο, πληροφορούμαστε, κινείται σχετικά γρήγορα για το βάρος και το μέγεθός του! Ο φιλικός αποχαιρετισμός τους είναι συγκινητικός, καθώς ανταλλάσσουν μια τελευταία χειραψία όλο νόημα. «Δεν υπάρχει λόγος να λυπάσαι που είσαι ένα παραδόπιστο τομάρι», του λέει ο Τύριον, «γι' αυτό σε γούσταρα εξαρχής».

Κι εκεί που όλα δείχνουν χαμένα για τον αγαπημένο μας Καλικάντζαρο, εμφανίζεται ο Πρίγκηπας του Ντορν. Μέσα από μια εκπληκτική σκηνή, ο Όμπερυν εκφράζει την απέχθειά του για τους Λάννιστερ και όλα όσα συμβολίζουν, για την αλαζονεία και τη διαφθορά, τον καθωσπρεπισμό και την περιφρόνησή τους απέναντι στο διαφορετικό και «κατώτερο» από τους ίδιους. «Είχαμε γνωριστεί και δεν το θυμάσαι, του εκμυστηρεύεται, όταν ήσουν μωρό. Μεγάλη απογοήτευση! Αντί για το ερμαφρόδιτο τέρας με τα νύχια, τα κέρατα και την ουρά που έλεγαν ότι βρισκόταν στην κούνια, εγώ είδα απλά ένα μωρό μ' ένα τόσο δα τσουτσουνάκι». Ήρθε λοιπόν στο τέλειο μέρος για να πάρει εκδίκηση για την αδερφή του και τα παιδιά της. Όλοι οι υπεύθυνοι βρίσκονται εδώ, και όλοι πρόκειται να πληρώσουν. Θα ξεκινήσω από τον Σερ Γκρέγκορ Κλεγκέιν (το Βουνό). Σχεδόν τον άκουσα να λέει «ακολούθως, θα σφάξω τον Τάιγουιν Λάννιστερ, θα τους αφανίσω από προσώπου γης». Ο Πρίγκηπας είναι ο πρόμαχος του Τύριον, και δε θα μπορούσαμε να ελπίσουμε σε τίποτε καλύτερο. Είμαστε μαζί του.

 

1
Μοιράσου το