Scroll Top

Βιβλιοθήκη

Φανταστικά ζώα 2 – Τα εγκλήματα του Γκρίντελβαλντ, της J.K. Rowling

feature_img__fantastika-zoa-2-ta-egklimata-tou-gkrintelbalnt-tis-j-k-rowling
Γι άλλη μια φορά η J.K. Rowling δημιουργεί έναν μαγικό κόσμο και μας ταξιδεύει από την ασφάλεια του σπιτιού μας σε ένα μέρος και μια εποχή όπου όλα μπορούν να συμβούν. Ο κακός μάγος Γκέλερτ Γκρίντελβαλντ βρίσκεται φυλακισμένος στη Νέα Υόρκη, αλλά καταφέρνει να δραπετεύσει και να βάλει σε εφαρμογή τα καταστροφικά σχέδιά του. Τότε ο Άλμπους Ντάμπλντορ ζητάει από τον Νιουτ Σκάμαντερ, παλιό του μαθητή στο Χόγκουαρτς να τον κυνηγήσει και να σώσει τον Κρίντενς, που τον αναζητάει. Έτσι αρχίζει μια καταδίωξη στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και το Λονδίνο, γεμάτη αγωνία και ανατροπές.

Η J.K. Rowling, η συγγραφέας της γνωστής σειράς του Χάρι Πότερ επιστρέφει με μια ιστορία που διαδραματίζεται στο μαγικό κόσμο που μας έχει ήδη μυήσει από τα προηγούμενα βιβλία της. Το βιβλίο, που είναι γραμμένο με τη μορφή σεναρίου, εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας σαν κινηματογραφική ταινία, εξυπηρετώντας άρτια το σκοπό για τον οποίο γράφτηκε. Η ταλαντούχα συγγραφέας αποδεικνύει τις ικανότητές της και σαν σεναριογράφος, αφού οι σκηνές, τα πανοραμικά πλάνα και τα συναισθήματα των ηρώων, περιγράφονται τόσο παραστατικά, που το να παρακαλουθήσεις την ταινία είναι μάλλον περιττό. Αγωνία, μυστήριο και ανατροπές κυριαρχούν σε κάθε σελίδα, ενώ η εικονογράφηση του βιβλίου αποδίδεται σε στυλ Αρ Νουβό της δεκαετίας του 1920, όπου άλλωστε διαδραματίζεται και η υπόθεση, κάνοντας τον αναγνώστη να βουτήξει στο παρελθόν και να νιώσει σαν να ζει κι εκείνος εκείνη τη χρονική περίοδο. Το έξυπνο χιούμορ της συγγραφέως είναι εμφανές και παρόλο που η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα μαγικό κόσμο, περνάει μηνύματα κι αναφέρεται σε ζητήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ο κάθε άνθρωπος στην καθημερινή του ζωή: η διαφορετικότητα, όταν κάποιοι θεωρούνται φρικιά γιατί απλά έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες, η δίψα για την εξουσία και το χρήμα, ο γάμος μεταξύ ατόμων που ανήκουν σε διαφορετικές τάξεις, μια αγάπη διχασμένη μεταξύ δύο αδερφών, είναι μερικές μόνο από τις καταστάσεις που σκιαγραφούνται∙ και το κυριότερο, η αναφορά στο θέμα του ρατσισμού, ανάμεσα στους καθαρόαιμους μάγους και στους κοινούς θνητούς ή Μαγκλ, όπως τους αποκαλεί η Rowling, δεν διαφέρει σε τίποτα από το ρατσισμό που δυστυχώς βρίσκει πάντα τρόπο να ξετρυπώνει στη σημερινή εποχή.

«Τα Εγκλήματα του Γκρίντελβαλντ», εκτυλίσσονται πολλά χρόνια πριν από τη γέννηση του Χάρι Πότερ. Διαβάζοντας το βιβλίο, ο αναγνώστης βρίσκει απαντήσεις για το παρελθόν των αγαπημένων του ηρώων του κι έρχεται αντιμέτωπος με αποκαλύψεις που δεν θα μπορούσε καν να φανταστεί. Το μήνυμα που κυριαρχεί είναι πως πολλές φορές η αυτοθυσία είναι μονόδρομος, αν από αυτήν εξαρτάται η επιβίωση των αγαπημένων μας προσώπων. Φτάνοντας στις τελευταίες σελίδες, η συγγραφέας μας ανταμείβει που κάναμε μαζί της αυτό το ταξίδι, και μας χαρίζει μια αποκάλυψη και μια ανατροπή, που μας κάνει να ανυπομονούμε για τη συνέχεια. 

Φανταστικά ζώα 2 - Τα εγκλήματα του Γκρίντελβαλντ, της J.K. Rowling
Μετάφραση: Αικατερίνη Σταυρουλάκη
Εκδόσεις Ψυχογιός
σελ. 312

1
Μοιράσου το