Scroll Top

Άλλαι Τέχναι

Ένας μακρινός γαλαξίας εκτίθεται στη Γη

feature_img__enas-makrinos-galaksias-ektithetai-sti-gi
Πολύ παλιά, σε ένα γαλαξία πολύ, πολύ μακρυά η αέναη διαμάχη του καλού με το κακό πήρε ξεχωριστές διαστάσεις. Εδώ και 40 χρόνια, αυτή η μάχη έχει καθηλώσει τους κατοίκους του δικού μας γαλαξία, έχει γίνει θρησκεία και έχει αποκτήσει το δικό της φανατικό κοινό. 

Όλα αυτά τα χρόνια, από την πρώτη προβολή της πρώτης ταινίας Star Wars, οργανώνονται ανά τον κόσμο συνέδρια, προβολές και αφιερώματα. Από αυτήν τη μανία δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν διακεκριμένα μουσεία, όπως το Μουσείο Επιστημών της Βοστώνης και το Smithsonian στην Ουάσινγκτον.

Το 2005, το Μουσείο της Βοστώνης άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό, δημιουργώντας μία έκθεση με τον τίτλο “Star Wars: Where Science Meets Imagination” («Ο Πόλεμος των Άστρων: Εκεί που η Επιστήμη Συναντά τη Φαντασία»). Από τα κεντρικά εκθέματα της έκθεσης ήταν τα σκηνικά και τα κοστούμια που χρησιμοποιήθηκαν στις ταινίες, αλλά το κύριο αντικείμενο της έκθεσης ήταν να εξετάσει τον ρόλο της επιστήμης στο επικό δημιούργημα επιστημονικής φαντασίας του George Lucas και την εισαγωγή της μοντέρνας επιστήμης και τεχνολογίας, όπως ερμηνεύεται μέσα από το πρίσμα των ταινιών. 

Οι θεματικές ενότητες της έκθεσης ποικίλλουν από τα διαστημικά ταξίδια, την προσθετική μηχανική, τη ρομποτική ως την τεχνολογία αιώρησης που συναντάται σε χόβερκραφτ και τα τραίνα τύπου Maglev

Από μια τόσο πρωτοποριακή έκθεση μ’ ένα τόσο ρηξικέλευθο θέμα δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα διαδραστικά εκθέματα. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ήταν η ρέπλικα του πιλοτηρίου του Millennium Falcon που προσέφερε την εμπειρία, μέσω της προσομοίωσης, ενός διαστημικού ταξιδιού στον δικό μας γαλαξία. Την αφήγηση είχε αναλάβει ο Anthony Daniels ή όπως είναι ευρύτερα γνωστός ως C-3PO

Μία άλλη ενδιαφέρουσα θεματική της έκθεσης αποτελούνταν από κοστούμια και σκηνικά των ταινιών, καθώς και από μοντέλα των πρωταγωνιστών. Φυσικά, δεν θα ήταν δυνατόν να λείπουν από αυτήν τη συλλογή και τα διάσημα φωτόσπαθα.

Ακόμη ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό αυτής της έκθεσης είναι ότι δημιουργήθηκε εξαρχής για να περιοδεύσει στις πολιτείες της Αμερικής, αλλά και στην Αυστραλία. Κατά τη διάρκεια της τετράχρονης πορείας της, η έκθεση φιλοξενήθηκε από 20 διαφορετικά ιδρύματα και κατάφερε να προσελκύσει κοντά στους 3 εκατομμύρια επισκέπτες

Μία άλλη έκθεση με τον τίτλο “Rebel, Jedi, Princess, Queen: Star Wars™ and the Power of Costume” (“Επαναστάτες, Τζέντάι, Πριγκίπισσα, Βασίλισσα: Ο Πόλεμος των Άστρων και η Δύναμη των Κοστουμιών») διοργανώθηκε από το Smithsonian.

Η έκθεση περιλαμβάνει 60 αυθεντικά κοστούμια και διαδραστικά εκθέματα μελετώντας την πολυπλοκότητα της διαδικασίας της κατασκευής των κοστουμιών. Μέσα από την προβολή των κοστούμιων, δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να ανακαλύψει την συμβολική σημασία των κοστουμιών σε σχέση με έννοιες, όπως οι συμμαχίες και η προδοσία, η αρετή, η δύναμη και η υποταγή. Η έκθεση επικεντρώνεται στη δημιουργική διαδικασία και στη διορατικότητα του George Lucas, μεταφέροντας τους εικονικούς του χαρακτήρες στην πραγματικότητα. 

Όμως, όσες περιοδικές εκθέσεις και να γίνουν ποτέ δεν θα είναι αρκετές. Γι’αυτόν το λόγο ο Lucas αποφάσισε να δημιουργήσει ένα χώρο, όπου να φιλοξενείται μόνιμα η δική του πολύτιμη συλλογή αποτελούμενη από αντικείμενα των ταινιών. Ετοιμαστείτε λοιπόν, το 2019, να επισκεφτείτε το Μίσιγκαν και το ολοκαίνουργιο Lucas Museum of Narrative Art (Το Μουσείο Αφηγηματικής Τέχνης του Lucas) που θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί το κοινό του. 

Εν αναμονή λοιπόν του νέου μουσείου… May the Force Be With You!

Content Sources

  • http://www.sites.si.edu/starwarsandthepowerofcostume/
  • http://www.discoverytsx.com/star-wars-exhibition
  • http://www.cntraveler.com/stories/2015-10-30/george-lucas-is-building-a-star-wars-museum-in-chicago

Photo Sources

  • http://images.classicalite.com/data/images/full/24752/george-lucas.jpeg
  • http://www.cntraveler.com/stories/2015-10-30/george-lucas-is-building-a-star-wars-museum-in-chicago
1
Μοιράσου το