Scroll Top

Βιβλιοθήκη

Εφτά χρόνια σκοτάδι, της You–Jeong Jeong

cover-efta-xronia-skotadi-tis-youjeong-jeong

«Στις σκέψεις του ήρθε και κάθισε η παράνοια. Δεν ήταν αυτός που είχε διαλέξει τη λίμνη Σε-ριονγκ. Η λίμνη ήταν εκείνη που τον είχε καλέσει κοντά της.»

Η ζωή του μικρού Σο-γουόν ταράζεται ξαφνικά και αμετάκλητα όταν ανακαλύπτεται το πτώμα ενός κοριτσιού στη λίμνη Σε-ριονγκ. Ο πατέρας του άτυχου κοριτσιού, ο πατέρας του Σο-γουόν κι άλλο ένα μέλος της ομάδας ασφαλείας του φράγματος της λίμνης έχουν τα δικά τους μυστικά, ενώ και οι τρεις έχουν κάτι να κρύψουν για τη νύχτα του θανάτου. Τελικά, ο πατέρας του Σο-γουόν θα κατηγορηθεί για το ειδεχθές έγκλημα. Ο Σο-γουόν αναγκάζεται να ζήσει την υπόλοιπη παιδική του ηλικία ως παρείσακτος, μετακινούμενος από το ένα συγγενικό σπίτι στο επόμενο.

 Το στίγμα των πράξεων του πατέρα του ακολουθεί παντού σαν σκιά. Εφτά χρόνια αργότερα, ο Σο-γουόν λαμβάνει ένα δέμα μέσα από το οποίο θα αποκαλυφθούν, επιτέλους, τα γεγονότα εκείνης της φρικτής νύχτας που σημάδεψε για πάντα τη ζωή του. Διαβάζοντας το μυστηριώδες χειρόγραφο που περιέχει το δέμα, ο Σο-γουόν θα μάθει επιτέλους την αλήθεια, η οποία μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.

Η συγγραφέας επιχειρεί στο μυθιστόρημά της να ερευνήσει τι υπάρχει ανάμεσα στα γεγονότα και στην αλήθεια. Όπως αναφέρει και η ίδια στη σημείωσή της στο τέλος του βιβλίου, ανάμεσα στα γεγονότα και την αλήθεια υπάρχει ένα «αλλά» για το οποίο δεν γίνεται συχνά λόγος. Αυτό το βιβλίο αφορά αυτό ακριβώς το «αλλά».

Η Τζονγκ Γιου-τζονγκ περιγράφει περίτεχνα την οικογενειακή δυναμική, τις διαφορετικές οικογενειακές ισορροπίες: τι είμαστε ικανοί να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα αλλά και τον εαυτό μας; πόσα μπορούμε να ανεχτούμε για να μη χαλάσουμε τη «βιτρίνα» της τέλειας οικογένειας; Σκοτεινά μυστικά, βία και κακοποίηση, ψέματα και φόβος χαρακτηρίζουν τις οικογενειακές σχέσεις πολλών χαρακτήρων του βιβλίου.

Το μυθιστόρημα αφηγείται το παρόν του κεντρικού ήρωα Σο-γουόν, αλλά και τα συμβάντα του παρελθόντος που στιγμάτισαν τη ζωή του. Όχι μόνο τη μοιραία νύχτα που το μικρό κορίτσι βρέθηκε νεκρό, αλλά κυρίως τα γεγονότα που οδήγησαν εκεί.

Οι αφηγητές αλλάζουν, δίνοντάς μας νέες πληροφορίες για διάφορα ζητήματα. Δυστυχώς, είναι δύσκολο να γίνει διαχωρισμός των «φωνών» τους: αν και είναι διαφορετικοί σαν χαρακτήρες, αν και σκέφτονται διαφορετικά, καταλήγουν να «ακούγονται» με τον ίδιο τρόπο. Κατά καιρούς, η δομή των μαρτυριών παραπέμπει σε αφήγηση ιστορικών γεγονότων και όχι σε ένα προσωπικό βίωμα.

Το τοπίο που μας παρουσιάζει η συγγραφέας είναι απομονωμένο, μουντό και καταθλιπτικό. Το χωριό που υπήρχε άλλοτε στην περιοχή «θυσιάστηκε» ούτως ώστε να κατασκευαστεί ένα νέο φράγμα. Ο νέος οικισμός που έχει δημιουργηθεί γύρω από τη λίμνη Σε-ριονγκ δεν αποπνέει καμία απολύτως ζεστασιά, καμία θαλπωρή. Πρόκειται για ένα αρκετά μίζερο τοπίο, το οποίο μάλλον ταιριάζει γάντι στους εξίσου σκοτεινούς ήρωες. Σ’ αυτό το περιβάλλον ευδοκιμούν τα μυστικά, οι παρασκηνιακές κινήσεις, τα ψέματα, η καταπίεση και η βία. Η κλειστοφοβική αίσθηση που αποπνέει το τοπίο «φυλακίζει» τόσο τον αναγνώστη όσο και τους ίδιους τους ήρωες.

Ένας από τους κεντρικούς άξονες του μυθιστορήματος αφορά τα λάθη που κάνουμε και μας στοιχειώνουν, ή μας οδηγούν σε επόμενα, απανωτά λάθη που στο τέλος πέφτουν πάνω σε μας και στη ζωή μας σαν παλιρροϊκό κύμα. Όπως γράφει και η ίδια η συγγραφέας, «είναι μία ιστορία για έναν άνθρωπο που λόγω ενός στιγμιαίου λάθους δεν μπόρεσε να αποτρέψει τις αλυσιδωτές εκρήξεις προς την αυτοκαταστροφή».

Ο Σο-γουόν «πληρώνει», από τρυφερή μάλιστα ηλικία, τις αμαρτίες του πατέρα του, γνωρίζει την απομόνωση, τη βία, την εγκατάλειψη, τα αδιάκριτα βλέμματα και τις κοφτερές γλώσσες. Ομοίως, η συντριπτική πλειονότητα των προσώπων που παρουσιάζονται στην ιστορία, καλούνται να υποστούν τις συνέπειες των λαθών τους, των επιλογών τους και της επιπολαιότητάς τους.

Σε παράλληλο χρόνο, η Τζονγκ Γιου-τζονγκ προσεγγίζει και σοβαρά κοινωνικά θέματα όπως, για παράδειγμα, ο αλκοολισμός και η ενδοοικογενειακή βία. Τα θέματα αυτά προσεγγίζονται με άμεσο τρόπο, παίζουν σημαντικό ρόλο μέσα στο μυθιστόρημα και δεν περνούν απαρατήρητα, ωστόσο η συγγραφέας τα προσεγγίζει με ωριμότητα και ευαισθησία. Δεν χρησιμοποιεί τα θέματα αυτά επιφανειακά, βιαστικά και πρόχειρα προκειμένου να σοκάρει το αναγνωστικό κοινό ή για να «γεμίσει» τις σελίδες.

Ο αναγνώστης, όπως και ο Σο-γουόν ξέρει από την αρχή το κεντρικό γεγονός∙ σιγά σιγά και οι δύο προσπαθούν να φτάσουν στην αλήθεια. Όμως, οι απαντήσεις δεν θα είναι εύκολες…

Το «Εφτά χρόνια σκοτάδι» είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ που μαγνητίζει, εξάπτοντας το ενδιαφέρον και την αγωνία. Η «αλήθεια» που τόσο απεγνωσμένα αποζητά ο ήρωας και, μαζί του, ο αναγνώστης, θα αποδειχθεί σκληρή και άβολη. Ένα βιβλίο σκοτεινό, ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό το οποίο μιλάει για λάθη, χαμένα όνειρα και ευκαιρίες καθηλώνοντας το αναγνωστικό κοινό.

Μετά την επιτυχία της με τον «Καλό Γιο», η Τζονγκ Γιου-τζονγκ επιστρέφει με ακόμη ένα καλοδουλεμένο ψυχολογικό θρίλερ, εδραιώνοντας τη θέση της ως αδιαφιλονίκητης «βασίλισσας» του νοτιοκορεάτικου θρίλερ.

Εφτά χρόνια σκοτάδι, της You–Jeong Jeong

Μετάφραση: Αμαλία Τζιώτη
Εκδόσεις Μεταίχμιο
σελ. 632

8
Μοιράσου το