Scroll Top

Serial Killers

Dirk Gently: Ο ολιστικός ντέντεκτιβ

feature_img__dirk-gently-o-olistikos-ntentektib
Ο Dirk Gently αναλαμβάνει την εξιχνίαση υποθέσεων με την πεποίθηση ότι όλα τα γεγονότα που σου συμβαίνουν, συνδέονται μεταξύ τους, ώστε να σε οδηγήσουν στην λύση του μυστηρίου.

Ο Douglas Adams, ο συγγραφέας των βιβλίων “Dirk Gently” είναι γνωστός στους περισσότερους για το «Γυρίστε τον Γαλαξία με ωτοστόπ», την ραδιοφωνική σειρά που πέρασε από όλα τα μέσα και μετατράπηκε σε βιβλία, τηλεοπτική σειρά, ταινία ακόμα και video game. Αν και ξεκίνησε την καριέρα του ως σεναριογράφος (γράφοντας μάλιστα για την σειρά “Dr Who” την δεκαετία του ‘80) αγαπήθηκε από το κοινό κυρίως με την συγγραφική του ιδιότητα. 

Οι ιστορίες του Dirk Gently ξεκινούν το 1987 με την έκδοση του βιβλίου “Dirk Gently's Holistic Detective Agency” και συνεχίζονται την επόμενη χρονιά με το “The Long Dark Tea-Time of the Soul”. Το τρίτο βιβλίο της σειράς “The Salmon of Doubt: Hitchhiking the Galaxy One Last Time” εκδίδεται το 2002, ένα χρόνο μετά τον ξαφνικό θάνατο του συγγραφέα και πρόκειται ουσιαστικά για μία συλλογή κειμένων/ιδεών του. 

Το 2010 ο δημιουργός της τηλεοπτικής σειράς “Misfits” Howard Overman, παρουσιάζει τον πιλότο της σειράς “Dirk Gently” στο BBC 4 ενώ το 2012 προβάλλονται τα 3 και μοναδικά ωριαία επεισόδια της σειράς. Κρατώντας ως βασικές αρχές το σουρεαλιστικό και ευφυές χιούμορ του τρόπου γραφής του Douglas Adams και εμπνεόμενος από τις ιστορίες των βιβλίων, ο Howard Overman και οι ηθοποιοί Stephen Mangan και Darren Boyd μεταφέρουν με μοναδικό σεβασμό στην τηλεόραση το ύφος των βιβλίων χωρίς να παραμένουν πεισματικά πιστοί σε αυτά. 

Ο κόσμος του Dirk Gently μοιάζει υπερβολικά με τον δικό μας, στον οποίο όμως η δημιουργία μιας μηχανής ταξιδιού στον χρόνο και η τεχνητή νοημοσύνη είναι διαδικασίες εφικτές και πραγματοποιήσιμες χωρίς να προκαλούν κάποιο ιδιαίτερο δέος στους χαρακτήρες. Σίγουρα κάποιοι από αυτούς είναι κάπως δύσκολο να το πιστέψουν αλλά η δυσπιστία τους ξεπερνάται πολύ γρήγορα. Αυτά τα στοιχεία δημιουργούν την αίσθηση μιας σειράς μυστηρίου με νότες επιστημονικής φαντασίας.

Ο πρωταγωνιστής, Dirk Gently είναι ένας μικροαπατεώνας που χρησιμοποιεί την ευφυΐα του και την ακλόνητη πίστη του στις θεωρίες της κβαντικής μηχανικής, όχι μόνο για να λύσει μυστήρια αλλά και για να γλιτώσει από τα χρέη και τους ανθρώπους που έχει κοροϊδέψει στο παρελθόν. Είναι μια ελαφριά παρωδία των κλασικών ντεντέκτιβ των νουάρ μυθιστορημάτων αλλά και του Sherlock Holmes. Καμία υπόθεση δεν θεωρείται εξευτελιστική ή επικίνδυνη ώστε να την αναλάβει, από την εξαφάνιση γάτας μέχρι τον ξαφνικό και βίαιο θάνατο ενός παράφρονα συνωμοσιολόγου πελάτη του. 

Η προβολή και η τεράστια επιτυχία της σειράς “Sherlock” δεν βοήθησε καθόλου τη σειρά καθώς οι συγκρίσεις ήταν αναμενόμενες. Όπως και να το κάνουμε, πόσοι μεταμοντέρνοι ντέντεκτιβ με ανορθόδοξες μεθόδους μπορούν να χωρέσουν στη μικρή οθόνη της Βρετανίας; Σύμφωνα πάντως με πρόσφατες φήμες μια νέα σειρά “Dirk Gently” βρίσκεται πολύ κοντά στην πραγματοποίηση της, αυτή τη φορά στην άλλη μεριά του Ατλαντικού.

 

Φιλική συμβουλή : Θα μπορούσα να προτείνω την ανάγνωση των βιβλίων του Αdams τα οποία είναι απολαυστικότατα και πολυεπίπεδα (όχι ότι δεν το κάνω λέγοντας τα παραπάνω), ωστόσο αυτή τη φορά έχω δυο φιλικές συμβουλές που προτείνει ο ίδιος ο συγγραφέας στα βιβλία του.

Πρώτον: Μια πετσέτα είναι το πιο χρήσιμο και πολυ-χρηστικό αντικείμενο για κάποιον που ταξιδεύει.

Δεύτερον: Δοκιμάστε αν δεν ξέρετε τον δρόμο για κάποιον προορισμό σας να ακολουθήσετε κάποιον που βρίσκεται μπροστά σας και σας φαίνεται σίγουρος, μπορεί να μην σας οδηγήσει εκεί που θέλετε να πάτε αλλά μπορεί να σας οδηγήσει εκεί που θα έπρεπε να πάτε. 

1
Μοιράσου το