Scroll Top

Άλλαι Τέχναι

Δάφνη Ζουρνατζή: «Να κυνηγάμε τα πάθη μας σαν να είμαστε αιώνια ερωτευμένοι»

feature_img__dafni-zournatzi-na-kinigame-ta-pathi-mas-san-na-eimaste-aionia-eroteumenoi
Η Δάφνη Ζουρνατζή είναι μια νέα μουσικός και ερμηνεύτρια που χτίζει βήμα το βήμα τη μουσική της διαδρομή. Από την Πάτρα στην Κέρκυρα και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, από εκεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας ως αναπληρώτρια εκπαιδευτικός μουσικής και από εκεί τελικά στην Αθήνα. Συνεργάτης του Γιάννη Μαρκόπουλου αλλά και με πολλές ακόμα συνεργασίες με μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής, η Δάφνη είναι για πολλούς που την έχουν ακούσει μια πολύ ξεχωριστή φωνή, σπάνιας ζεστασιάς. Μια μουσικός που σίγουρα θα μας απασχολήσει πολύ στο άμεσο μέλλον!

Δάφνη καλησπέρα και ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη στο Αrtcore. Πολύ πρόσφατα «επέστρεψες» με τον Γιάννη Μαρκόπουλο στην πόλη που μεγάλωσες και ξεκίνησες τη μουσική σου διαδρομή. Πως ένιωσες στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας;
Καλησπέρα και από μένα και ευχαριστώ πολύ! Κλείνοντας πλέον σχεδόν δυο χρόνια καλλιτεχνικής «απουσίας» από την Πάτρα, τα συναισθήματα κάθε φορά που πατώ στα πάτρια εδάφη είναι μοναδικά. Η αλήθεια είναι πως περίμενα με μεγάλη ανυπομονησία αυτή τη συναυλία για δυο λόγους: Πρώτον διότι μετά από τρία χρόνια συνεργασίας με τον σπουδαίο συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, κι ενώ είχαμε ταξιδέψει σε πολλά μέρη της χώρας, δεν είχαμε κατορθώσει ως τώρα να παίξουμε στην Πάτρα. Δεύτερον είναι μεγάλη μου τιμή να παίζω σ’ έναν τόσο σπουδαίο χώρο περικυκλωμένη από σπουδαίους μουσικούς και τραγουδιστές! Εννοείται πως είναι υπέροχο να νιώθεις πως γύρω σου υπάρχουν πολλοί δικοί σου άνθρωποι που ήρθαν να σε ακούσουν και που σε αγάπησαν μέσα από τη μουσική σου! Ελπίζω να τους ανταπέδωσα αυτό το συναίσθημα. 

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος είναι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες, με τραγούδια που έχουν συνδεθεί βαθιά με την ιστορία της χώρας. Σήμερα στις συναυλίες του, το έργο του παρουσιάζει η παλιά «φρουρά» (Χαλκιάς, Γαργανουράκης) παρέα με νέες ανερχόμενες φωνές. Πως είναι η συνεργασία σου με τόσο σπουδαίους ερμηνευτές;
Το να βρίσκεσαι δίπλα σε ανθρώπους που έχουν αφήσει ιστορία με τις ερμηνείες τους δεν είναι λίγο, νιώθει κανείς περηφάνια και σεβασμό όταν βρίσκεται δίπλα σε αυτούς τους λαϊκούς δασκάλους του ελληνικού πενταγράμμου! Αυτό που με συγκινεί πιο πολύ είναι η απλότητα αυτών των ανθρώπων και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Γαργανουράκης που πραγματικά η απλότητά του με συγκινεί! Αυτό δημιουργεί μια εικόνα μίμησης για εμάς τους νεότερους, διότι μην ξεχνάμε πως όλα μετρούν μα πιο πολύ μετρά η απλότητα και η ανθρωπιά! 

Νέα, τραγουδίστρια, μητέρα, αναπληρώτρια εκπαιδευτικός στην Αθήνα της κρίσης: Τι χρειάζεται ένας/μια νέος/α καλλιτέχνης σήμερα για να κυνηγήσει το όνειρό του; Πως κρίνεις τη διάθεση του κοινού να επιλέξει την ποιοτική μουσική και να στηρίξει μια τέτοια σκηνή εμπράκτως;
Αυτή η ερώτηση φαντάζει συνηθισμένη αλλά θα έλεγα πολύ δύσκολη για να δώσει κανείς εύκολα απάντηση. Σε μια τόσο δύσκολη καλλιτεχνική περίοδο για να πραγματοποιήσει κανείς το όνειρό του θεωρώ πως είναι και λίγο θέμα τύχης και καλών συγκυριών, παρ’ όλα αυτά όμως το νόημα είναι να μην το βάζουμε κάτω και να προσπαθούμε, να δουλεύουμε σκληρά και να κυνηγάμε τα πάθη μας σαν να είμαστε αιώνια ερωτευμένοι! Εξάλλου γι’ αυτό το όμορφο όνειρο ζούμε! Όσον αφορά τώρα στο κοινό, σίγουρα είναι περιορισμένο σε σχέση με το μαζικό-εμπορικό τραγούδι χωρίς βέβαια αυτό να αναιρεί πως δεν υπάρχει αρκετός κόσμος που στηρίζει την «ποιοτική» μουσική εμπράκτως! 

Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να γίνεται ένας χαμός με τηλεοπτικά σόου γύρω από το τραγούδι. Θα ενθάρρυνες ποτέ έναν νεαρό ερμηνευτή να κυνηγήσει κάτι μέσω αυτής της διαδικασίας;
Η αλήθεια είναι πως είμαι αρνητική έως και κάθετη με αυτή την επιλογή των περισσότερων νέων. Από τη μια ναι μεν σου αποφέρει μια κάποια τηλεθέαση και μια πιο γρήγορη αναγνωρισιμότητα σε σχέση με κάποιον που απλά προσπαθεί μέσω των lives και των μικρών σκηνών να αποκτήσει ένα όνομα, από την άλλη όμως πως μπορεί κάποιος τόσο εύκολα να κάνει καριέρα με μερικές εμφανίσεις στην τηλεόραση; Πόσα παιδιά θα απορροφηθούν και τελικά θα καταφέρουν να αγγίξουν το όνειρό τους; Μήπως όλα αυτά τα σόου δίνουν φρούδες ελπίδες στους νέους με τελικό απολογισμό την απογοήτευσή τους; Πως είναι δυνατόν η καριέρα αλλά και η ζωή ενός νέου να κρέμεται από τα χείλη ενός κριτή που περισσότερο σόουμεν/σοουγούμεν είναι παρά καλλιτέχνης (με ελάχιστες εξαιρέσεις); Καλό θα ήταν να αναλογιστούμε και να δούμε ποιος τελικά είναι κερδισμένος, ποιος τελικά πλουτίζει σε βάρος όλων αυτών των νέων που απλά προσδοκούν την επιτυχία με τόσο εύκολο τρόπο! 

Ποιες θα έκρινες ως κομβικές στιγμές στην μουσική σου διαδρομή; Συναυλίες, συνεργασίες οτιδήποτε.
Από τις σημαντικότερες στιγμές μου είναι αυτή στο Ηρώδειο σε μια συναυλία με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» (στην οποία χρωστώ πάρα πολλά!) και τον Διονύση Σαββόπουλο, για ποιον άλλωστε δεν θα ήταν; Επίσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών δίπλα σε μεγάλους τραγουδιστές και καλλιτέχνες, σε μια συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου. 

Μια γρήγορη αναζήτηση στο Υoutube δείχνει ότι έχεις και δικό σου υλικό. Ετοιμάζεις κάποια προσωπική δουλειά παράλληλα με τις συνεργασίες που έχεις;
Ναι υπάρχουν αρκετά πράγματα στα σκαριά, πιστεύω πως τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα εμφανιστούν κάποια νέα κομμάτια μου και είμαι ενθουσιασμένη!

Που θα σε δούμε το καλοκαίρι του 2017; 
Υπάρχουν προγραμματισμένες συναυλίες όπως αυτή στο Θέατρο Βράχων με τον Γιάννη Μαρκόπουλο στη 1 Ιουλίου και στις 20 Ιουλίου στο Μέγαρο της ΕΡΤ. Μετά ακολουθούν κάποια φεστιβάλ όπως αυτό των Νέων καλλιτεχνών στην Πάτρα και αυτό του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Πατρών. Κατά τα άλλα, έχουμε διάφορα live σε διάφορες περιοχές: Αθήνα, Πάτρα, Εύβοια, και ό,τι άλλο προκύψει!

Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη!
Εγώ ευχαριστώ!

Η Δάφνη Ζουρνατζή θα τραγουδήσει στην επόμενη μεγάλη συναυλία του συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου στο Θέατρο Βράχων την 1η Ιουλίου.

Συνέντευξη: Άννα Χατζηϊωάννου

1
Μοιράσου το