Scroll Top

Άλλαι Τέχναι

Compartment Number 6, του Juho Kuosmanen

cover-compartment-number-6-tou-juho-kuosmanen

Η ντροπαλή Laura και ο αγενής Ljoha συνεπιβάτες στο βαγόνι 6, διασχίζουν μία διαδρομή 2000 χιλιομέτρων με προορισμό το αρκτικό λιμάνι του Murmansk. Το μακρινό ταξίδι μετατρέπεται σε μία περιπέτεια αναζήτησης της ανθρώπινης επαφής και ανακάλυψης του εσωτερικού εαυτού.

Οι ταινίες που διαδραματίζονται σε τρένα συνήθως εξιστορούν κάποια αναπάντεχη γνωριμία δύο αγνώστων, η οποία εξελίσσεται σε έναν σύντομο και παθιασμένο έρωτα. Η ταινία με τον τίτλο “Compartment Number 6” («Βαγόνι, Αριθμός 6») ξεχωρίζει καθώς δεν πραγματεύεται άλλη μια εφήμερη ερωτική ιστορία, αλλά αποτελεί ένα rail movie αναζήτησης και συνειδητοποίησης, με πρωταγωνιστές δύο ανθρώπους που έτυχε να συνυπάρξουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Η Φιλανδή μεταπτυχιακή φοιτήτρια αρχαιολογίας Laura και ο νεαρός Ρώσος μεταλλωρύχος Ljoha, αποτελούν συνεπιβάτες στο ίδιο κουπέ. Με διαφορετικό κίνητρο, αλλά έχοντας κοινή αφετηρία τη ρωσική πρωτεύουσα και κοινό προορισμό το Murmansk, οι δύο ετερόκλητοι αυτοί άνθρωποι συνυπάρχουν κατά τη διάρκεια ενός μακρινού ταξιδιού που θα καταλήξει στον Αρκτικό Ωκεανό.

Στο μυαλό της Laura, το Murmansk αποτελούσε την κατάληξη ενός ρομαντικού ταξιδιού με συνεπιβάτισσα την κοσμοπολίτισσα καθηγήτρια πανεπιστημίου και ερωμένη της, Irene. Αρχικά, προγραμματίζουν να ταξιδέψουν μαζί για να επισκεφτούν και να μελετήσουν τα περίφημα πετρογλυφικά της περιοχής, αλλά η  απρόβλεπτη Irene, προφασιζόμενη ανειλημμένες υποχρεώσεις, προτρέπει τη Laura να ταξιδέψει μόνη της.

Η απογοητευμένη Laura, χάνει κάθε ελπίδα, όταν αντικρίζει τον μεθυσμένο και ενοχλητικό συνεπιβάτη της Ljoha, ο οποίος πηγαίνει στο Murmansk για εργασία. Υπερβαίνοντας την επιθυμία να επιστρέψει στην αγαπημένη της και παραβλέποντας την πρώτη εντύπωση της γνωριμίας της με τον Ljoha, η Laura δείχνει παράτολμη εμπιστοσύνη στον συνοδοιπόρο της, ακολουθώντας τον σε ένα περιπετειώδες ταξίδι. Γέλια, κλάματα, παιχνίδια στο χιόνι και μπόλικο αλκοόλ (ας μην ξεχνάμε σε ποια χώρα βρίσκονται οι πρωταγωνιστές) γεμίζουν τις άπειρες ώρες του μακρινού ταξιδιού τους. Η αποπνικτική ατμόσφαιρα και η δυσωδία του κουπέ μοιάζει περισσότερο υποφερτή, όσο οι δύο πρωταγωνιστές γνωρίζονται, παραχωρούν χρόνο ο ένας στον άλλο, έρχονται πιο κοντά σωματικά και συναισθηματικά.

Δύο άγνωστοι, εκ διαμέτρου αντίθετοι άνθρωποι τελικά αποδέχονται και  εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο, βιώνοντας μία δυνατή κοινή εμπειρία. Xωρίς να αποκαλύπτουν πολλά για τη ζωή και το παρελθόν τους, αναζητούν την ανθρώπινη επαφή, επικοινωνούν και συνδέονται τόσο, ώστε να μην πληγωθούν. O Yuriy Borisov υποστηρίζοντας στο έπακρο τον ρόλο του Ljoha, εξελίσσεται σταδιακά από έναν σκληροτράχηλο και αγενή χαρακτήρα, σε έναν προστατευτικό, δοτικό και φοβισμένο νεαρό. Παράλληλα, η Seidi Haarla υποδύεται εξίσου επιτυχημένα τόσο την ντροπαλή και αρχικά απελπισμένη Laura, όσο και την απελευθερωμένη και αυθόρμητη εν συνεχεία εκδοχή της.

Ο σκηνοθέτης, Juho Kuosmanen έξι χρόνια μετά το ντεμπούτο του με την ταινία  “The Happiest Day in the Life of Olli Mäki” επιστρέφει με το βραβευμένο (Μεγάλο Βραβείο Επιτροπής στις Κάννες και οκτώ βραβεία Jussi) «Βαγόνι, Αριθμός 6». Εμπνευσμένος από το βιβλίο της Φιλανδής συγγραφέως Rosa Liksom “Hytti nro 6”, ο Kuosmanen μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη μία βραχύχρονη ιστορία αναζήτησης, με φόντο τη ρωσική πραγματικότητα της δεκαετίας του ‘90. Μία πραγματικότητα ανομίας, ανέχειας και τηλεφωνικών θαλάμων, πριν το ξέσπασμα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Το «Βαγόνι, Αριθμός 6» αποτελεί μία τρυφερή ταινία ανθρώπινης εγγύτητας. Οι πρωταγωνιστές της, ταξιδεύοντας για έναν «εξοστρακισμένο», σχεδόν μυθικό προορισμό, ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και τους άλλους, επιβεβαιώνοντας ότι αυτό που μετράει δεν είναι ο προορισμός αλλά το ταξίδι.

Compartment Number 6, του Juho Kuosmanen
Είδος: Δραματική, Αισθηματική
Διάρκεια: ‘107

11
Μοιράσου το