Scroll Top

In a Cinemanner of Speaking

Carlos Lascano: O βασιλιάς του stop motion animation

feature_img__carlos-lascano-o-basilias-tou-stop-motion-animation
Ο Μαδριλένος Carlos Lascano είναι ένας παγκόσμια αναγνωρισμένος και πολυτάλαντος καλλιτέχνης, με πολύ σημαντικές επιτυχίες στο ενεργητικό του και με αδιαμφισβήτητο πολύπλευρο ταμπεραμέντο. Οι γνώσεις του στην εικονογράφηση, την φωτογραφία, τη συγγραφή, τη ζωγραφική και το animation μοιράζονται σε ιδανικές αναλογίες μεταξύ τους, για να δημιουργήσουν όμορφες ιστορίες που ζωντανεύουν εκπληκτικά μέσα από τις stop motion ταινίες του.

Η ιδιαίτερη ικανότητά του να αφηγείται ιστορίες, αλλά και το μοναδικό οπτικό του σύμπαν, συνέβαλλαν με τον τρόπο τους στην απόφασή του να ασχοληθεί με την δημιουργία ταινιών μικρού μήκους. Είναι πλέον αναντίρρητο το προσωπικό του στυλ, στο οποίο όλες οι μορφές της τέχνης συγχωνεύονται άψογα, γεννώντας έναν ονειρικό κόσμο. 

Η δουλειά του, χαρακτηρίζεται από το πάντρεμα ψηφιακών εργαλείων και αληθινών αντικειμένων, τα οποία φέρνουν μια νέα οργανική αισθητική στην κινούμενη εικόνα. Η αισθητική αυτή, συνίσταται στην έξυπνη μίξη υλικών, στη μεγαλειώδη εικονογράφηση και φωτογραφική απεικόνιση και στο συνδυασμό των παραπάνω, με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών. 

Χαρακτηριστικό είναι, ότι η ταινία μικρού μήκους “A Short Love Story in Stop Motion” κατάφερε να αγγίξει τα 6 εκατομμύρια views σε λιγότερο από δύο χρόνια κι έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς στις ταινίες της κατηγορίας της, ενώ έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από 690.000 ιστοσελίδες.

Amnesty International

Κόκκινο…

Το χρώμα ενός μικρού όμορφου λουλουδιού. Τα πέταλα που σκορπίζουν στον άνεμο. 

Το χρώμα στο αίμα που κυλάει στο σώμα μας. Το αίμα που κυλάει στις εκτελέσεις χιλιάδων ανώνυμων ανθρώπων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Το χρώμα στο πανωφόρι της μάνας που θηλάζει το μωρό της. 

Μπορεί άραγε ένα παιδί που έχει ένα μόνο λουλούδι, να σταματήσει τα τανκς; Μπορεί να γκρεμίσει τους τούβλινους τοίχους και να ξηλώσει τους μεταλλικούς φράχτες;

CREDITS

Σκηνοθεσία: Carlos Lascano 

Μουσική σύνθεση: Hans Zimmer, Lorne Balfe 

Εταιρείες παραγωγής: Eallin Motion Art, Dreamlife Studio

A Short Love Story in Stop Motion

Ένα ζευγάρι πουλιά, σχεδιασμένα με μολύβι, ξεφεύγουν από τη ζωγραφιά ενός μικρού κοριτσιού, για να μας μεταφέρουν στη ζωή που ονειρεύεται να ζήσει. 

Οι δύο σκελετοί των κεντρικών ηρώων κατασκευάστηκαν από ξύλο και αλουμινένιο σύρμα και στη συνέχεια η μοντελοποίηση ολοκληρώθηκε με λεπτό ύφασμα και κρύα πορσελάνη.

Το σχολείο κατασκευάστηκε από χαρτόνι κι έπειτα αναπαράχθηκε σε τρισδιάστατο περιβάλλον με τη βοήθεια του After Effects.

Κάποια υλικά φωτογραφήθηκαν σαν maps, έτσι ώστε να εφαρμοστούν αργότερα στο τρισδιάστατο αντικείμενο.

Προκειμένου να επιτευχθεί η οργανική υφή, απορρίφθηκε η τελειότητα που προσφέρει ο σχεδιασμός στον υπολογιστή και χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά πραγματικά αντικείμενα και σκίτσα, τα οποία στη συνέχεια συνδυάστηκαν στο After Effects.

Όλοι οι χαρακτήρες κινηματογραφήθηκαν σε chroma key background.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Hardware: Nikon D70s / Sony HVR V1 / Blackmagic Intensity Card 

Apple Mac Pro Intel 

Software: Adobe Photoshop / After effects CS3 / Apple Final Cut / iStop Motion

The Can

Τι θα συνέβαινε, αν στον κενό χώρο ανάμεσα σε έναν γοητευτικό κύριο που καπνίζει όλο ηδυπάθεια το τσιγάρο του πλάι σε μια γοητευτική κυρία που φοράει εσώρουχα βγαλμένα κατευθείαν από τη δεκαετία του ’50, παρεμβληθεί ένα ενεργειακό ποτό;

Όταν μάλιστα δίπλα στην καλλονή υπάρχει σταθμευμένο το αμάξι των ονείρων σου και σου κλείνει πονηρά το μάτι;

Αυτό που θα σκεφτούν οι περισσότεροι θα ήταν απολύτως φυσιολογικό, αν οι χαρακτήρες ήταν… μαντεύετε;

CREDITS

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Carlos Lascano σε συνεργασία με το University of Applied Arts της Βιέννης. 

Hardware: Nikon D80 / Sony HVR V1 / Blackmagic Intensity Card 

Apple Mac Pro Intel 

Software: Adobe Photoshop / After effects CS3 / Apple Final Cut / iStop Motion 

Content Sources

  • Carlos Lascano – Website
  • Vimeo
  • Facebook
  • Imdb.com
  • Wikipedia
1
Μοιράσου το