Scroll Top

Serial Killers

Βρετανική τηλεόραση: Όπως την είδαν, την βλέπουμε και θα την δείτε. Mέρος Α: The Prisoner

feature_img__bretaniki-tileorasi-opos-tin-eidan-tin-blepoume-kai-tha-tin-deite-meros-a-the-prisoner
Η στήλη γιορτάζει τον ένα χρόνο της στο περιοδικό με ένα αφιέρωμα τεσσάρων άρθρων. Μετά από πολύ σκέψη, έχουν επιλεγεί τέσσερις σειρές της βρετανικής τηλεόρασης που ξεχώρισαν ή ξεχωρίζουν για την μοναδικότητά τους, τις επιρροές που άσκησαν, ασκούν και ελπίζουμε να ασκήσουν σε αυτό που ονομάζουμε ποπ κουλτούρα.

Μέρος Α: “The Prisoner” : Μέσα στον καθρέφτη και τι βρήκε ο κατάσκοπος εκεί

Στην εποχή της ψυχεδέλειας και των έντονων χρωμάτων, των ιστορικών αλλαγών αλλά και της ανεμελιάς, μια σειρά χρησιμοποιεί την επιστημονική φαντασία και τις θεωρίες συνωμοσίας για να μας θυμίσει ότι ακόμα και αν για το «σύστημα» θεωρούμαστε σειριακοί αριθμοί, είμαστε στην ουσία άνθρωποι.

Το 1967 ο ηθοποιός Patrick McGoohan, γνωστός από την επιτυχία του “Danger Man”, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο τηλεοπτικός συνδυασμός των Jason Bourne και James Bond της δεκαετίας του ’60, πρότεινε μια σειρά περιπέτειας για την τηλεόραση.

Ένας μυστικός πράκτορας της Βρετανίας, μετά από μια διαφωνία με την υπηρεσία του, υποβάλλει φανερά εκνευρισμένος την παραίτηση του. Την επόμενη μέρα ξυπνά σε ένα περίεργο χωριό, σε ένα νησί. Είναι αιχμάλωτος σε μια περίεργη πραγματικότητα: Κανείς δεν χρησιμοποιεί το όνομα του, σε όλους αντιστοιχεί ένας αριθμός ενώ όλοι είναι απολύτως πολιτισμένοι και ευγενικοί. Έχει το προσωπικό του σπίτι και όλες τις ανέσεις ενός μοντέρνου μέρους αλλά δεν επιτρέπεται να φύγει αν δεν αποκαλύψει στους υπευθύνους του νησιού τους λόγους παραίτησής του και τα μυστικά που έμαθε σαν πράκτορας.

Σε κάθε επεισόδιο ο ήρωας, που το νούμερο του είναι 6, προσπαθεί να δραπετεύσει ενώ οι υπεύθυνοι που έχουν πάντα τον αριθμό 2 χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να τον κάνουν να μιλήσει. Ψυχολογικές μέθοδοι, ύπνωση, μηχανήματα ανάκλησης μνήμης είναι μερικές από τις μεθόδους που προβάλλονται στα επεισόδια συνδυάζοντας την επιστημονική φαντασία με την περιπέτεια κατασκοπίας και το θρίλερ. Χωρίς την βοήθεια των CGI και των σύγχρονων ειδικών εφέ, οι δημιουργοί χρειάστηκε να καταφύγουν σε ενδιαφέροντες τρόπους ώστε να δημιουργήσουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Αξεπέραστο για πολλούς θεατές παραμένει το γεγονός ότι ένας απόκοσμος ήχος και ένα τεράστιο λευκό αιωρούμενο μπαλόνι, εφέ που θα μπορούσαν να θεωρηθούν αστεία, μπορούν να σε τρομάξουν πιο πολύ και από το τερατάκι που κρύβει η ντουλάπα σου!

Οι πρωτότυπες ιδέες και η εμφανής φιλοσοφική και υπαρξιακή αναζήτηση των δημιουργών δεν συγκίνησαν ιδιαίτερα το BBC με αποτέλεσμα μετά από 17 επεισόδια η σειρά να διακοπεί απότομα. Στο τελευταίο επεισόδιο (σ.σ ίσως το πιο παλαβό και χαοτικό με-νόημα-που-ακόμα-ψάχνω-να-βρω τέλος σειράς που έχω δει ποτέ) είναι εμφανής η έλλειψη χρόνου σε σχέση με τις ιδέες τις οποίες ήθελαν οι δημιουργοί να επικοινωνήσουν στο κοινό τους. Ανεξάρτητα όμως, το αποτέλεσμα ήταν ένα εντυπωσιακό συνονθύλευμα παράνοιας, αλληγορίας, πρωτοτυπίας, χάους, ελπίδας αλλά και απαισιοδοξίας για το μέλλον της κοινωνίας και του ανθρώπινου είδους.

Η επιρροή του “The Prisoner” στις επόμενες γενιές ήταν και είναι τεράστια. Στοιχεία και αναφορές στη σειρά μπορεί κάποιος να βρει σχεδόν σε όλα τα μέσα, από τηλεοπτικές σειρές όπως το “Lost” και το “Battlestar Galactica” μέχρι ταινίες όπως το “Μatrix” ενώ ακόμα και οι Iron Maiden έχουν γράψει τραγούδια επηρεασμένοι από τη σειρά που λάτρεψαν σαν παιδιά.

Ο Patrick McGoohan, ακόμα και αν θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του, στη συνείδηση των περισσότερων παραμένει ως ο δημιουργός μιας σειράς-ορόσημου στην τηλεόραση γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στο είδος της επιστημονικής φαντασίας. Παρ’ όλα αυτά, σε όλες του τις συνεντεύξεις δεν απάντησε ποτέ όσον αφορά το τέλος της σειράς καθώς και δεν αναλώθηκε στο να αναλύσει ή να ερμηνεύσει στο κοινό τις ιδέες του “The Prisoner”, αφήνοντας πάντα την ελευθερία στον θεατή να αναπτύξει τις δικές του απόψεις.

Φιλική συμβουλή : Το 2009, το κανάλι AMC ξαναγύρισε το “The Prisoner” σε μίνι σειρά 6 επεισοδίων με πρωταγωνιστές τους Ian McKellen και Jim Caviezel. Ισχυρά επιχειρήματα για αποφασίσει κάποιος να δει το remake αντί της «πρωτότυπης» σειράς, αφού όπως και να το κάνουμε έχει το στυλ μιας σειράς περασμένης δεκαετίας. Κι όμως! Η προσπάθεια είναι τόσο αποτυχημένη που το πιο πιθανό είναι να αναζητήσετε τρόπους για να κερδίσετε πίσω τις 6 χαμένες ώρες της ζωής σας.

Content Sources

  • imdb.com
  • tvisual.org
  • toplessrobot.com
1
Μοιράσου το