Scroll Top

Βιβλιοθήκη

Αρχίζουμε από το τέλος, του Chris Whitaker

cover-arxizoume-apo-to-telos-tou-chris-whitaker

«Οι τραγωδίες κάνουν τους αμαρτωλούς αγίους».

Πριν τριάντα χρόνια, ο Βίνσεντ Κινγκ καταδικάστηκε για τον φόνο της αδερφής της Σταρ Ράντλεϊ, που μένει στο Κέιπ Χέιβεν στην Καλιφόρνια. Τώρα, η στιγμή της αποφυλάκισής του έχει πλέον φτάσει. Ο Γουόκ, ο παλιός του κολλητός και νυν αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, αισθάνεται υπεύθυνος για την καταδίκη του. Παράλληλα, κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να προστατεύσει τα δύο παιδιά της Σταρ Ράντλεϊ, η οποία μετά τον χαμό της αδερφής της, δεν στάθηκε ποτέ ξανά στα πόδια της. Η κόρη της Σταρ, Ντάτσες, αυτοαποκαλείται «παράνομη» και ζει μία ζωή που δεν αρμόζει σε δεκατριάχρονο κορίτσι: οι συνθήκες την ανάγκασαν να υποδυθεί έναν ρόλο «προστάτιδας», τόσο του μικρού της αδερφού όσο και της μητέρας της. Η αποφυλάκιση του Κινγκ θα σταθεί η αφορμή για να αναδυθούν επίπονες μνήμες και γεγονότα του παρελθόντος. Η ζωή των κατοίκων της μικρής αυτής παραθαλάσσιας πόλης δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια…

Το «Αρχίζουμε από το τέλος» είναι το τρίτο μυθιστόρημα του Chris Whitaker, το οποίο έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές από το απανταχού αναγνωστικό κοινό. Στο μυθιστόρημά του, συνδυάζει στοιχεία αστυνομικού μυθιστορήματος αλλά και κοινωνικού δράματος∙ το αποτέλεσμα τον δικαιώνει και με το παραπάνω. Οι θεματικές που επέλεξε ο  Whitaker δεν έχουν κάτι το ξεχωριστό∙ φόνος, εκδίκηση, λύτρωση, μία δυσλειτουργική οικογένεια, μία μικρή και περιορισμένη κοινωνία είναι τα ζητήματα που συναντάει κανείς σχεδόν σε κάθε σύγχρονο θρίλερ. Ωστόσο, ο συγγραφέας γνωρίζει πολύ καλά την ιστορία που θέλει να μας πει, και δεν είναι κοινότοπη. Αν και φαινομενικά το βιβλίο καταπιάνεται με τον φόνο, το έγκλημα και την τιμωρία, όπως και τις συνέπειές τους, ο κεντρικός του άξονας είναι οι ανθρώπινες σχέσεις: οι δεσμοί που αναπτύσσονται μέσα στην οικογένεια, η φιλία, ο έρωτας, το μίσος, οι κοινωνικές διαφορές.

Οι ήρωες του Whitaker είναι μαεστρικά σκιαγραφημένοι, ως και την τελευταία λεπτομέρεια. Στο επίκεντρο όλων βρίσκεται, φυσικά, η «παράνομη» Ντάτσες Ντέι Ράντλεϊ, ένα παιδί που χρειάστηκε να ενηλικιωθεί πολύ πριν την ώρα του. Η Ντάτσες είναι η δεκατριάχρονη ατίθαση κόρη της Σταρ, ζει φτιάχνοντας τους δικούς της κανόνες και επιβιώνει χάρη στις δικές της ικανότητες. Προστατεύει με πρωτόγνωρη μανία τον μικρό της αδελφό, Ρόμπιν, ο οποίος κουβαλά ψυχικά τραύματα ακόμη και στην τρυφερή ηλικία στην οποία βρίσκεται. Συγχρόνως, φροντίζει τη μητέρα της, η οποία είναι ανίκανη να φροντίσει τον εαυτό της ή οποιονδήποτε άλλο. Όμως, παρά το σκληρό καβούκι που έχει διαμορφώσει εξαιτίας των συνθηκών, η Ντάτσες είναι ένα παιδί γεμάτο ευαισθησίες, λατρεύει τον μικρό της αδελφό και, βαθιά μέσα της, σίγουρα θα ήθελε να είναι και η ίδια ένα συνηθισμένο παιδί σαν όλα τ’ άλλα. Αυτό, βέβαια, δεν θα το παραδεχόταν ποτέ φωναχτά.

Η Σταρ, ανήμπορη να διαχειριστεί τον χαμό της αδερφής της τρεις δεκαετίες πριν, έχει εθιστεί στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά, συχνάζει σε επικίνδυνα μέρη, και παρόλο που επιθυμεί να αποτελέσει ένα στήριγμα για τα παιδιά της, το σκοτάδι μέσα της πάντοτε υπερισχύει. Ο Γουόκ, πιστός φίλος και γεννημένος προστάτης, «κουβαλά» βαρύ συναισθηματικό φορτίο, αφού επωμίζεται τόσο τα δικά του προσωπικά βάρη όσο και αυτά των υπολοίπων.

Η πλοκή του μυθιστορήματος είναι σφιχτοδεμένη, δεν υπάρχουν κενά, ούτε φλύαρα συμπληρώματα, ενώ οι ρεαλιστικές περιγραφές του τοπίου ταξιδεύουν τον αναγνώστη σε ξένα μέρη, σελίδα τη σελίδα. Ο συγγραφέας σκιαγραφεί την τραγωδία, την ελπίδα που ενίοτε χάνεται και άλλοτε ξαναφουντώνει, τις οικογένειες στις οποίες γεννηθήκαμε χωρίς να το επιλέξουμε και τις οικογένειες που διαλέξαμε, που δημιουργήσαμε μόνοι στην πορεία της ζωής .

Επομένως, διαβάστε το. Διαβάστε το για τους «ελαττωματικούς», ανθρώπινους ήρωες και τη μοναδική πλοκή. Διαβάστε το για το μίσος, την αγάπη, τη μοναξιά, την αφοσίωση, τη θυσία, για όλες αυτές τις συναισθηματικές καταστάσεις που βιώνουν οι ήρωες, αλλά και για το υπέροχο τέλος που δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητους. Κι αν όλα αυτά δεν σας έχουν πείσει, ακούστε το απανταχού αναγνωστικό κοινό, σύμφωνα με το οποίο, το «Αρχίζουμε από το τέλος» του Chris Whitaker αποτελεί ένα ανερχόμενο κλασικό.

Αρχίζουμε από το τέλος, του Chris Whitaker

Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής
Εκδόσεις Μεταίχμιο
σελ. 488

11
Μοιράσου το