Scroll Top

Άλλαι Τέχναι

Alfred Eisenstaedt

feature_img__alfred-eisenstaedt
“It is more important to click with people than to click the shutter.” Ένα κείμενο για τον πατέρα του φωτορεπορτάζ κι έναν από τους σημαντικότερους φωτογράφους όλων των εποχών.

O γεννημένος στην άλλοτε Δυτική Πρωσία, Alfred Eisenstaedt, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους της εποχής του, και ένας από τους πρώτους φωτογράφους, που συνεργάστηκαν με το περιοδικό LIFE.

Μετά την υπηρεσία του στον γερμανικό στρατό, ο Eisendtaedt τραυματίστηκε σοβαρά στα πόδια, και το διάστημα της αποκατάστασης του τραυματισμού του, επισκεπτόταν τοπικά μουσεία, όπου και μελετούσε έργα τέχνης. Σύντομα, ανακάλυψε την αγάπη του για την τέχνη και αποφάσισε να ασχοληθεί με τη φωτογραφία, μέσω της οποίας διαπίστωσε, ότι θα μπορούσε να κερδίσει και κάποια χρήματα.

Mε τη χρήση μιας κάμερας με φακό 35mm, κατάφερε να θεωρείται, ως ένας από τους γνωστότερους φωτορεπόρτερ της Ευρώπης, με τις δουλειές του να δημοσιεύονται σε γνωστά έντυπα της εποχής. Η μεγάλη του φιλοδοξία, τον οδήγησε το 1935, στην Νέα Υόρκη και στα γραφεία του LIFE, οπού και ξεκίνησε μια νέα καριέρα, έχοντας ήδη στο portfolio του φωτογραφίες από ευρωπαίους πολιτικούς, ηθοποιούς και αριστοκράτες, συμπεριλαμβανομένων των Hitler, Mussolini, Marlene Dietrich, Gloria Swanson, Bernard Shaw, Charlie Chaplin, Arturo Toscanini, and Sergei Rachmaninoff.

Όσο εργάστηκε στo LIFE, ολοκλήρωσε γύρω στις 2500 φωτογραφικές ιστορίες, ενώ 90 φωτογραφίες του έγιναν εξώφυλλο. Στο σύνολο έχει βγάλει πάνω από 1.000.000 φωτογραφίες, αλλά η πρώτη δημοσιευμένη φωτογραφία του, με μια γυναίκα, να παίζει τένις στο φως του απογευματινού ήλιου, είναι αυτή που τον σημάδεψε για πάντα.

Ο Eisie, όπως ήταν περισσότερο γνωστός, είχε φωτογραφίσει σχεδόν όλες τις επιφανείς προσωπικότητες και έχει δημοσιεύσει τον μεγαλύτερο αριθμό φωτογραφιών από οποιονδήποτε άλλο συνάδελφό του, στην ιστορία της φωτογραφίας. Μια από τις πιο γνωστές εικόνες του είναι αυτή με ένα ναύτη και μια νοσοκόμα να φιλιούνται στο κέντρο της Times Square, μετά την ανακοίνωση της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το μυστικό του, όπως έλεγε και ο ίδιος ήταν, ότι «το σημαντικότερο στοιχείο στον εξοπλισμό μου δεν είναι μια ακριβή φωτογραφική μηχανή ή ένας μοναδικός φακός αλλά η υπομονή, υπομονή, υπομονή». Με την υπομονή που τον διέκρινε λοιπόν, κατάφερε να αποτυπώσει μοναδικές στιγμές σε όλο τους το μεγαλείο.

Content Sources

  • 121 clicks
  • DPGR

Photo Sources

  • LIFEmagazine
1
Μοιράσου το