Scroll Top

Άλλαι Τέχναι

A Royal Affair

feature_img__a-royal-affair
Μπορεί ένας ερωτικός δεσμός να αλλάξει την ιστορία;

Μια ιστορία βασισμένη σε ένα πραγματικό σκάνδαλο στη Δανία του 18ου αιώνα μεταφέρεται από τον ελληνοδανό σκηνοθέτη Νικολάι Αρσέλ στην μεγάλη κινηματογραφική οθόνη. Ήταν έργο υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας στην φετινή απονομή, αλλά η «Αγάπη» του Μίκαελ Χάνεκε κατάφερε να κερδίσει τελικά το χρυσό αγαλματίδιο. Πρόκειται για μία ταινία εποχής, όπου μπορούμε να παρακολουθήσουμε μια εξαιρετική αναπαράσταση των γεγονότων και ταυτόχρονα μια επιτυχημένη χρυσή τομή ανάμεσα στην εξιστόρηση των ιστορικών-πολιτικών συνθηκών της εποχής και του ερωτικού δεσμού της βασίλισσας.

Το 1767, δύο δεκαετίες περίπου πριν την Γαλλική Επανάσταση και ενώ ολόκληρη η Ευρώπη δονείται από τις ιδέες του Ανθρωπισμού, η πριγκίπισσα της Αγγλίας, Καρολίνα, ταξιδεύει στη Δανία προκειμένου να συνάψει γάμο με τον εξάδελφό της και βασιλιά της Δανίας, Kρίστιαν. Από την αρχή η Καρολίνα παρατηρεί ότι η συμπεριφορά του συζύγου της δεν είναι φυσιολογική με αποτέλεσμα έναν «λευκό» γάμο και μία καταθλιπτική καθημερινότητα. Όταν η κατάστασή του σοβαρεύει, αποφασίζουν στο παλάτι, να τον φροντίζει υπό συνεχή παρακολούθηση ένας γιατρός, ο Στούνζε, ο οποίος δε μένει ασυγκίνητος από την ομορφιά της Καρολίνας και σύντομα θα νιώσουν αμοιβαία έλξη. Ο Στούνζε παρακινημένος από τα οράματα του κινήματος του Ανθρωπισμού και εκμεταλλευόμενος την εμπιστοσύνη του Κρίστιαν και της Καρολίνας, θα αναλάβει ο ίδιος την διακυβέρνηση της χώρας παραμερίζοντας τις απόψεις της Αυλής. Τότε είναι που θα δημιουργηθούν τα προβλήματα…

Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει ο πρωτοεμφανιζόμενος Mikkel Boe Folsgaard, επισκιάζοντας τους δύο πρωταγωνιστές, με την εξαιρετική ερμηνεία του ως διπολικός βασιλιάς. Και δεν είναι λίγο, αν σκεφτεί κανείς, ότι ήταν δευτεροετής φοιτητής σε μια θεατρική σχολή και για πρώτη φορά εμφανίστηκε στη μεγάλη οθόνη. Ωστόσο, ο Mads Mikkelsen , ως Στούνζε, για άλλη μια φορά αποδεικνύει το ταλέντο του, θυμίζοντάς μας το λόγο για τον οποίο γίνεται τόση φασαρία γύρω από το όνομά του τα τελευταία χρόνια. Αποτέλεσε, μάλιστα, προσωπική επιλογή του σκηνοθέτη, ο οποίος δήλωσε ότι «εάν δεν δεχόταν ο Mikkelsen δεν ξέρω τι θα κάναμε. Θα ήταν σαν να γυρίζαμε το «Lincoln» χωρίς τον Daniel Day Lewis».

Μπορεί ο τίτλος της ταινίας να προμηνύει ότι η ταινία είναι αφιερωμένη στον έρωτα της βασίλισσας και του γιατρού αλλά μάλλον είναι παραπλανητικός, διότι ο κεντρικός άξονας του έργου επικεντρώνεται στις κοινωνικές αλλαγές που επήλθαν σε μια εποχή που η Ευρώπη ήταν υποταγμένη στα απολυταρχικά καθεστώτα και στον σκοταδισμό. Η καταπίεση, η άνιση μεταχείριση, οι αντισυμβατικοί νόμοι και ο συντηρητισμός μεταβάλλονται και ο τρόπος αντιμετώπισης του λαού αποκτάει σιγά σιγά ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Παρόλο που οι ταινίες εποχής με αφήνουν ασυγκίνητη, η συγκεκριμένη είναι από τις καλύτερες που έχω δει. Τα 137 λεπτά που διαρκεί η ταινία μπορεί να αποθαρρύνουν πολλούς από εσάς αλλά αφού αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα αξίζει να την παρακολουθήσετε.

Content Sources

  • http://www.imdb.com/title/tt1276419/
  • http://www.cinemanews.gr/v5/movies.php?n=8660
  • http://www.cinemad.gr/new-films/item/2416-o-erotas-tis-vasilissas

Photo Sources

  • http://www.techscreens.com/a-royal-affair.html
  • http://isolatedmoviegoer.blogspot.gr/2013/01/a-royal-affair.html
  • http://www.techscreens.com/a-royal-affair.html
1
Μοιράσου το