Άλλαι Τέχναι

Seventies in America

feature_img__seventies-in-america
Η φωτογραφία πέρα από μια ιδιαίτερα ελκυστική μορφή τέχνης, αποτελεί παράλληλα και ένα μοναδικό εργαλείο ιστορικής καταγραφής. Μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τόπους και ανθρώπους από άλλες εποχές. Στο άρθρο αυτό, μέσα από μια σειρά από original, vintage αισθητικής, φωτογραφίες, ζωντανεύουμε τη δεκαετία του ‘70 στην Αμερική.

Η παρακάτω σειρά φωτογραφιών δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω, από ένα μικρό δείγμα από 20.000 φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στην Αμερική από το 1971 ως και το 1977. Εβδομήντα αμερικανοί φωτογράφοι όργωσαν τη χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘70, δημιουργώντας ένα μοναδικό αρχείο για την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA), με στόχο την περιβαλλοντική αφύπνιση.

Οι φωτογραφίες είναι πραγματικά εξαιρετικές και δημιουργούν ένα μοναδικό πορτρέτο της καθημερινής ζωής των 70s στις Η.Π.Α. Στις εικόνες βλέπουμε όλες τις πτυχές του αμερικάνικου life style εκείνης της εποχής και τις αντιθέσεις που προβάλλονται.

Από τις αφροαμερικάνικες γειτονιές του Σικάγο, στους αγρότες του Κολοράντο και στις κοινότητες εξόρυξης άνθρακα. Από την οικοδομική ανάπλαση του Κάνσας, στις βαριές βιομηχανίες, τους σκουπιδότοπους και τα μολυσμένα ρέματα.

Όλες οι φωτογραφίες έχουν αναπαραχθεί από διατηρημένα Kodachrome και Ektachrome πρωτότυπα, διατηρώντας έτσι τα χαρακτηριστικά χρώματα της εποχής και τη vintage αισθητική τους, που είναι και της μόδας τα τελευταία χρόνια.

Όσοι λοιπόν βρεθείτε στην Ουάσιγκτον τους επόμενους μήνες, σας περιμένει μια έκθεση στο κτίριο των Εθνικών αρχείων με τίτλο DOCUMERIKA, οπού από τις 8/03 έως και τις 8/09 παρουσιάζονται 90 από τις 20.000 φωτογραφίες. Για όλους εμάς του υπόλοιπους, που δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα, ούτε στον διπλανό νομό να πάμε, ευτυχώς υπάρχει το Artcore και η Camera Obscura, μέσω της οποίας μπορούμε να θαυμάσουμε κάποιες από τις χαρακτηριστικότερες φωτογραφίες της έκθεσης.

Content Sources

  • Smithsonian.com
  • Boston.com
1
Μοιράσου το