Άλλαι Τέχναι

Promising Young Woman, της Emerald Fennell

feature_img__promising-young-woman-tis-emerald-fennell
Μία φεμινιστική ιστορία εκδίκησης

Η Cassie έκλεισε τα τριάντα, έχει εγκαταλείψει την ιατρική, δεν έχει φίλους/ες και σύντροφο, ζει μαζί με τους γονείς της και εργάζεται σε συνοικιακό καφέ. Η πρώην πολλά υποσχόμενη φοιτήτρια ιατρικής, κάθε βράδυ υποδύεται τη μεθυσμένη και ανυπεράσπιστη γυναίκα, θαμώνα σε διάφορα bars. Κάθε βράδυ, όλο και κάποιος φιλικός και πρόθυμος άντρας θα βρεθεί, που θα την οδηγήσει στο σπίτι του. Το έδαφος είναι πρόσφορο για αυτό που έχει το εκάστοτε αρσενικό στο μυαλό του, μέχρι τη στιγμή που η φαινομενικά ημιλιπόθυμη Cassie ορθώνει το κεφάλι, ανοίγει διάπλατα τα μάτια, τον πλησιάζει απειλητικά και αρθρώνει ξεκάθαρα την άρνηση της να συνευρεθεί μαζί του.

Σε μία πατριαρχική κοινωνία όπου κυριαρχεί ο σεξισμός και ο μισογυνισμός, που οι αποτρόπαιες πράξεις των ανδρών αποτελούν απλά ένα εφηβικό ολίσθημα, που η χειραγώγηση και η αποπλάνηση των γυναικών αποκτούν τη μορφή στοιχήματος σε αντροπαρέες, η πρωταγωνίστρια αντιστρέφει τους ρόλους, εγείροντας τον φόβο των ανδρών, οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο ατρόμητοι, όσο επιδιώκουν να δείχνουν. Η Βρετανίδα ηθοποιός Emerald Fennell, όχι μόνο κάνει το σκηνοθετικό της ντεπούτο με ένα φεμινιστικό θρίλερ, το οποίο βρέθηκε υποψήφιο σε πέντε κατηγορίες των Όσκαρ και τελικά διακρίθηκε επάξια με το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, αλλά αποτελεί την πρώτη γυναίκα σκηνοθέτιδα που βραβεύεται για την πρώτη της ταινία. 

Η ταινία “Promising Young Woman”, πλαισιωμένη από μία pop εφηβική ατμόσφαιρα, αναφέρεται στο μη συναινετικό σεξ και την κουλτούρα του βιασμού. Η μουσική, το στυλ της πρωταγωνίστριας και η συνολική αισθητική της ταινίας είναι pop και υπάρχει λόγος για αυτό. Ο χρόνος για την Cassie σταμάτησε στο δεύτερο έτος της ιατρικής, όταν η φίλη της Nina, έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού από συμφοιτητές τους. Έκτοτε, η Cassie συγκλονισμένη από το γεγονός και τη μετέπειτα αυτοκτονία της φίλης της, γεμάτη ενοχές που δεν κατάφερε να αποτρέψει το μοιραίο και θυμωμένη για την συγκάλυψη του εγκλήματος, προσπαθεί να αποδώσει δικαιοσύνη, μεταφέροντας τους θύτες στη θέση του θύματος.

Το τραύμα της πρωταγωνίστριας υπονοείται στο βλέμμα της. Βλέμμα άλλοτε παγωμένο και κυνικό, συνεχώς μελαγχολικό και συγκρατημένα σπινθηροβόλο, όταν επιτρέπει στον εαυτό της να αφεθεί στον έρωτα και στη ζωή. Η ταινία ισορροπεί δεξιοτεχνικά μεταξύ κωμωδίας και θρίλερ, αποφεύγοντας τόσο τη διακωμώδηση, όσο και τη δραματοποίηση των καταστάσεων. Η σταδιακή εξέλιξη της αφήγησης οδηγεί στην αποκάλυψη όσων δεν έχουν ειπωθεί, αλλά υπονοούνται, εντείνοντας την αγωνία του θεατή μέχρι τέλους και -το πιο σημαντικό-, αποφεύγοντας τις κοινοτοπίες. Το φιλμ “Promising Young Woman” είναι πρωτότυπο τόσο σε επίπεδο σεναρίου όσο και σε επίπεδο αισθητικής. Ωστόσο, η σκηνοθέτιδα, επιλέγοντας να ανατρέψει το τέλος λίγο πριν το κλείσιμο της ταινίας, πέφτει στην παγίδα του διδακτισμού και της υπερβολής. Παρότι είναι γνωστό ότι το happy end δεν αποτελεί ρεαλιστικό στοιχείο στο φινάλε των ταινιών, παραμένει εξοργιστικό το γεγονός ότι η απόδοση δικαιοσύνης πάντα προϋποθέτει την τελική και οριστική «καταδίκη» του θύματος.

Promising Young Woman, της Emerald Fennell
Είδος: Δραματική – Θρίλερ
Διάρκεια: 117’

3
Μοιράσου το