Scroll Top

Art Outside the Core

Παρακαλώ να αγγίζετε τους πίνακες

feature_img__parakalo-na-aggizete-tous-pinakes
Μια απλή βόλτα στο κέντρο οποιασδήποτε πόλης είναι αρκετή για να φανερωθεί η «γύμνια» της κρατικής δομής απέναντι στους ανθρώπους με αναπηρία. Εάν χρησιμοποιείς αναπηρικό καροτσάκι, σίγουρα κάποια στιγμή θα εγκλωβιστείς ανάμεσα σε παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, πεζοδρόμια δύο εκατοστών και σκουπίδια. Κάνε τώρα την ίδια διαδρομή, χωρίς αυτή τη φορά να έχεις την όρασή σου. Αδιανόητο. Κι αν εμείς ως κράτος και ως κοινωνία είμαστε συνηθισμένοι στην απάθεια απέναντι στα θεμελιώδη δικαιώματα των συνανθρώπων μας με ειδικές ανάγκες, ο πολιτισμός και η τέχνη κρατούν για ακόμη μια φορά τον πήχη ψηλά και βρίσκουν τρόπους να «τρυπώσουν» στις ψυχές ακόμη και εκείνων που δεν μπορούν, από βιολογική άποψη, να απολαύσουν τα θέλγητρά τους. 

Ο λόγος για την έκθεση «Αγγίζοντας το Πράδο» (“Touching Prado”) του μουσείου Πράδο στη Μαδρίτη, όπου και θα εκτίθενται τρισδιάστατες απεικονίσεις των πασίγνωστων πινάκων που φιλοξενούνται στο μουσείο και όχι μόνο. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούν οι επισκέπτες που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα όρασης ή ακόμη και από ολική τύφλωση, να αφουγκράζονται τα εκθέματα και να μπορούν, όχι απλώς να «δουν», αλλά και να βιώσουν τους πίνακες. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ιθύνοντες του μουσείου προσπαθούν να προσφέρουν ευρύτερη πρόσβαση στα εκθέματά τους, απευθυνόμενοι στις επονομαζόμενες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, είτε μέσω επενδυτικών προγραμμάτων είτε απλώς τοποθετώντας ράμπες σε όλη την έκταση του μουσείου. Μέχρι πρότινος όμως, οι άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα όρασης –το απαραίτητο εργαλείο για έκθεση έργων τέχνης- αποκλείονταν από κάθε είδους τέτοια προσπάθεια και περιορίζονταν είτε στην ηχητική επεξήγηση κάθε πίνακα είτε σε κείμενα γραφής Braille που εξηγούσαν κάθε θεματική.

Πιάνοντας το βλέμμα της Τζιοκόντα

Η λύση βρέθηκε μέσω της τεχνολογίας 3D και όπως δηλώνει και η αναπληρώτρια διευθύντρια του μουσείου Marina Chinchilla, το Πράδο προσκαλεί τον κόσμο να σπάσει τον ιερό και απαράβατο κανόνα των απανταχού μουσείων ανά την υφήλιο και να αγγίξει τα τρισδιάστατα αντίγραφα τεράστιων έργων τέχνης. Η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι το λιγότερο αξιέπαινη: ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ανθρώπων με σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις διατηρεί ένα (ελάχιστο έστω) ποσοστό όρασης. Για αυτό τον λόγο, η εταιρία Estudios Durero, η οποία ανέλαβε την εκπόνηση του έργου, αφιέρωσε πολύ χρόνο και ακόμη περισσότερη προσοχή στη σωστή αναπαράσταση των χρωμάτων, καθώς και στους σωστούς συνδυασμούς τους, ώστε να έρχονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στις αποχρώσεις του αρχικού πίνακα.

Ένα χάδι από El Greco

Η εταιρεία Estados Durero και το Μουσείο Πράδο συνεργάστηκαν άμεσα με ανθρώπους ανάλογων παθήσεων, ώστε να τους κατευθύνουν σε σημεία «κλειδιά» για τους πίνακες, δηλαδή ως προς το ποια τμήματα του εκάστοτε πίνακα θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς για τα δάχτυλα των θεατών, ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν καλύτερα τις λεπτομέρειές του. Στη συνέχεια, οι σχεδιαστές ενσωμάτωσαν τα στοιχεία αυτά στην, εκτυπωμένη με ειδικό μελάνι, εικόνα, δίνοντας επιπλέον όγκο και υφή στα προαναφερθέντα επίμαχα σημεία. 

http://www.euronews.com/2015/02/16/hoy-toca-el-prado-please-touch-the-art/

Παρά το γεγονός πως αυτή η προσπάθεια βρίσκεται ακόμη σε βρεφικό στάδιο, οι ελπίδες για τον εκσυγχρονισμό των εικαστικών τεχνών και το άνοιγμά τους σε όλο και περισσότερες ομάδες ανθρώπων είναι μεγάλες και η μέχρι σήμερα ανταπόκριση του κόσμου, που έχει ήδη επισκεφθεί την έκθεση, είναι κάτι περισσότερο από ενθαρρυντική. Για όλους εσάς λοιπόν που η απλή ζωή αποτελεί έναν μικρό άθλο, περάστε μια βόλτα από την όμορφη Μαδρίτη να ξεπλύνετε λίγη από την σκόνη της καθημερινότητας. Η έκθεση άνοιξε τις πόρτες της στις 20 Ιανουαρίου και θα σας περιμένει ευχαρίστως να παραβείτε τους κανόνες της έως και τις 28 Ιουνίου.

Content Sources

  • https://www.museodelprado.es 
  • http://www.openculture.com 
  • http://www.smithsonianmag.com 
  • http://www.euronews.com
1
Μοιράσου το