Scroll Top

Serial Killers

Ο χειμώνας ξανάρχεται στις 31 Μαρτίου

feature_img__o-xeimonas-ksanarxetai-stis-31-martiou
Το πρώτο άρθρο της στήλης! Μια μίνι και αρκετά μίνιμαλ εισαγωγή στην σειρά “Game of Thrones” με βασικές πληροφορίες και spoiler free, για να μην αγχώνεστε ότι θα σας χαλάσω την εμπειρία.

Μετά από αρκετή σκέψη αποφάσισα να γράψω για τη σειρά “Game of Thrones”, ως πρώτο θέμα άρθρου αυτής της στήλης. Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι όλο και κάτι θα έχετε ακούσει για την παραγωγή αυτή. Μπορεί να μην παίζεται στη μη συνδρομητική ελληνική τηλεόραση, ωστόσο με έναν σχεδόν μαγικό τρόπο (δεν βρίσκομαι εδώ για να αναλύσω την ροή της πληροφορίας, αν και θα είχε πλάκα), όπου υπάρχει διαδίκτυο και ανθρώπινη παρουσία, αργά ή γρήγορα η κουβέντα στην παρέα θα μεταφερθεί στο αν την παρακολουθούν, σε ποιο επεισόδιο βρίσκονται και στις πιο ακραίες περιπτώσεις, στο αν έχουν διαβάσει τα βιβλία και ποιο θεωρούν πιο αξιόλογο με αποκορύφωμα την ατάκα «μη μου πεις τι γίνεται παρακάτω θέλω να δω τη σειρά!»

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά.Το 1996, ο J. R. R. Martin εξέδωσε το πρώτο βιβλίο της σειράς “A Song of Ice and Fire”, το “Game of Thrones” (μετάφραση: “Το παιχνίδι του στέμματος”). Απέσπασε βραβεία και πολύ καλές κριτικές, ενώ πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν, ότι άλλαξε τον τρόπο γραφής μιας ιστορίας φαντασίας. Επηρέασε νεότερους από αυτόν συγγραφείς, συνεπώς και την γενικότερη κατηγορία «λογοτεχνία φαντασίας», όπου πατέρας του είδους θεωρείται ο J.R.R. Tolkien (αυτό με τα διπλά ρο να βρίσκονται σε πολλούς συγγραφείς το εκλαμβάνω ως σατανική σύμπτωση).

Τον Απρίλιο του 2011 το συνδρομητικό κανάλι HΒΟ (Home Box Office) με έδρα τις ΗΠΑ απέδειξε για ακόμα μια φορά, ότι η τηλεόραση δεν είναι ένα ευτελές μέσο, προσαρμόζοντας τα βιβλία σε σενάριο τηλεοπτικής σειράς με τίτλο αυτόν του πρώτου βιβλίου “Game Of Thrones”, μια πραγματική υπερπαραγωγή με ειδικά εφέ, εφάμιλλα κινηματογραφικού έργου, καθώς και εξωτερικά γυρίσματα σε μαγευτικά τοπία της Βόρειας Ιρλανδίας, της Σκοτίας, της Κροατίας, της Μάλτας, της Ισλανδίας και του Μαρόκο. (Άντε βρε παιδιά περάστε και από εδώ τόσα μέρη έχουμε, ένα θα σας κάνει δεν μπορεί). Ο προϋπολογισμός παραγωγής ενός επεισοδίου υπολογίζεται ότι κυμαίνεται περίπου στα 4,5-6 εκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τις περισσότερες πηγές. Αν σας φαίνεται εξωφρενικό το ποσό, αναλογιστείτε τα κέρδη του καναλιού από αυτή την παραγωγή, καθώς και το τεράστιο σε πλήθος προσωπικό που απασχολεί.

Αρκεί κάποιος να παρακολουθήσει τους τίτλους αρχής της σειράς, που είναι εντυπωσιακοί, για να πειστεί για του λόγου το αληθές. Ίσως κάποιος να χρειαστεί να τους παρατηρήσει και δεύτερη φορά, για να διαβάσει τους συντελεστές από χολιγουντιανούς ηθοποιούς, όπως ο Sean Bean (ο Μπόρομιρ στον «Άρχοντα των δακτυλιδιών» και για τους παλαιότερους ο εραστής της Λαίδης Τσάτερλι), ο Jason Momoa (ο νέος Κόναν), η Lena Headey ( η Βασίλισσα Γοργώ στους «300» και μητέρα του σωτήρα John Connor στην σειρά “Terminator: The Sarah Connor Chronicles”), τους ηθοποιούς τηλεοπτικών παραγωγών, όπως ο Peter Dinklage (guest star σε παραγωγές όπως “Nip/Tuck”) και ο Iain Glen (ο Vaughan Edwards στην σειρά “Spooks”) και αρκετούς νέους ηθοποιούς, που όπως φαίνεται έκαναν μια καλή επιλογή για την αρχή της καριέρας τους. Σαν ζουμερό νέο θα πω, ότι στο καστ του τρίτου κύκλου θα συμπεριλαμβάνεται και ο Ciarán Hinds, γνωστός και ως Καίσαρας στη σειρά “Rome” καθώς και ο Iwan Rheon, o Simon της βρετανικής σειράς “Misfits”.

Η υπόθεση του “Game of Τhrones” είναι λίγο δύσκολο να εξηγηθεί σε μερικές γραμμές και δεν θέλω να κάνω spoiler. O Martin έχει δημιουργήσει έναν φανταστικό κόσμο με προϊστορία, θρύλους, θρησκείες ήθη και έθιμα, που θυμίζει ελαφρώς μεσαίωνα δυτικής Ευρώπης. Βασικό θέμα είναι σίγουρα οι ίντριγκες των μεγάλων τζακιών-οίκων, κυρίως των Stark, των Baratheon, των Greyjoy, των Lannister και των Targaryen στο παιχνίδι της εξουσίας με τελικό σκοπό την απόκτηση του σιδερένιου θρόνου (iron throne) της περιοχής του Westeros και οι σχέσεις των χαρακτήρων, όπως διαμορφώνονται μεταξύ τους. Τίποτα δεν είναι σίγουρο στην εξέλιξη της ιστορίας, καθώς οι ισορροπίες ανατρέπονται και για όλους τους χαρακτήρες ισχύει το «για κάθε δράση υπάρχει μία αντίδραση».

Κάθε κύκλος τoυ “Game of Thrones” περιλαμβάνει δέκα ωριαία επεισόδια και ο τρίτος κύκλος ξεκινάει στις 31 Μαρτίου του 2013 στις ΗΠΑ. Μιας και η εταιρία έχει ένα τεράστιο απόθεμα ιδεών προς απόκτηση μεγαλύτερου κέρδους, φέτος αποφάσισε να παράγει μπύρες “Game of Thrones”. Επειδή όμως θα μας πέσουν αρκετά ακριβές, προτείνω να απολαύσετε τα επεισόδια με το αγαπημένος σας ποτό, όποιο κι αν είναι αυτό και με αγαπημένους φίλους γιατί η μισή γοητεία του να βλέπεις μια σειρά είναι οι συζητήσεις που συμβαίνουν πριν, μετά αλλά και κατά την διάρκεια προβολής της.

Φιλικές συμβουλές: Μην σας προβληματίσει ο φαινομενικά αργός ρυθμός τις σειράς, οι περιοχές και τα ονόματα είναι αρκετά για να σας μπερδέψουν, οπότε μέχρι να μπείτε στο κλίμα του σύμπαντος του J.R.R. Martin θα εκτιμήσετε αρκετά την καθυστέρηση στην πλοκή. Για μέγιστη απόλαυση της εμπειρίας προτείνω να πάρετε ένα χαρτί και ένα μολύβι, για να κρατήσετε σημειώσεις με τα ονόματα και τις οικογενειακές σχέσεις ή αν βαριέστε εκτυπώστε τα γενεαλογικά τους δέντρα, τα sites με θέμα το “Game of Thrones” είναι άπειρα και έχει δημιουργηθεί και σχετική wiki.

1
Μοιράσου το