Άλλαι Τέχναι

Joel Robison: Ένας «φανταστικός» φωτογράφος

feature_img__joel-robison-enas-fantastikos-fotografos
O Joel Robison είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς σύγχρονους φωτογράφους. Αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς το στυλ του χαρακτηρίζεται σχεδόν ως σουρεαλιστικό, μια συνάντηση μεταξύ του πραγματικού και του φανταστικού. Οι φωτογραφίες του αποτελούν ένα όχημα για να εκφραστεί, αλλά και το βήμα για να μιλήσει σχετικά με ευαίσθητα κοινωνικά θέματα που τον απασχολούν. Η φαντασία του είναι αστείρευτη και παρόλο που το πορτφόλιό του μετράει εκατοντάδες φωτογραφίες, η κάθε εικόνα του καταφέρνει να ξεπερνάει σε ευρηματικότητα την προηγουμένη.

Στις φωτογραφίες του απεικονίζεται συνήθως ο ίδιος, σε κόσμους που εκείνος δημιουργεί, προκειμένου να φανερώσει μια άλλη πλευρά του κόσμου που ζούμε. Ο Joel Robison εξηγεί πως με τις εικόνες του «θέλει να δείξει ότι ο κόσμος μπορεί να είναι πολύ πιο ενδιαφέρον μέρος αν προσπαθήσουμε να τον δούμε διαφορετικά».

Γεννημένος στον Καναδά, ο Joel Robison ξεκίνησε να ασχολείται με την καλλιτεχνική φωτογραφία μόλις 7 χρόνια πριν, εξαιτίας της… καλής του τύχης. «Έψαχνα να βρω φωτογραφίες για μια ακαδημαϊκή εργασία και έπεσα κατά τύχη πάνω στο flickr». Στις επόμενες μέρες, η συγκεκριμένη ιστοσελίδα του «έγινε εμμονή», καθώς ανακάλυπτε φωτογράφους που, όπως ο ίδιος λέει, «η δουλειά τους δεν είχε καμιά σχέση με ό,τι είχε δει μέχρι τότε». Στη συνέχεια αγόρασε μια φωτογραφική μηχανή και κάπως έτσι ξεκινάει η δική του ιστορία. 

Οι επιρροές του προέρχονται από καλλιτέχνες όλων των ειδών και μέσων. Θαυμάζει όλους όσοι εκφράζονται δημιουργικά, ενώ από φωτογράφους ξεχωρίζει τους: Tim Walker, Rodney Smith και Annie Leibowitz

Παρόλο που η τεχνική του είναι περιπλοκή, ο Καναδός καλλιτέχνης δεν έκανε ποτέ μαθήματα φωτογραφίας. Είναι αυτοδίδακτος και, όπως μας λέει ο ίδιος, επειδή είναι δεκτικότερος στο οπτικό στυλ μάθησης, ήταν ευκολότερο να παίρνει τη φωτογραφική μηχανή, να δοκιμάζει την κάθε ρύθμιση και στη συνέχεια να βλέπει το αποτέλεσμά της. 

Πίσω από την κάθε εικόνα προηγείται μια ολόκληρη διαδικασία. Οι ιδέες του προκύπτουν συνήθως όταν είναι σε εγρήγορση (όταν πηγαίνει για τρέξιμο, περιπάτους κτλ.) καθώς τότε «διαλογίζεται» περισσότερο. Εκείνες είναι οι στιγμές που θα αναλογιστεί τα συναισθήματά του ή ό,τι τον απασχολεί στη ζωή του. Έτσι, προκύπτουν λέξεις η φράσεις, που μόλις επιστρέψει στο σπίτι, φροντίζει να τις καταγράψει, να βρει άλλες λέξεις που μπορεί να συνδέονται με την αρχική ιδέα και στη συνέχεια προσπαθεί να τις μεταφράσει οπτικά, κάνοντας σκίτσα. Έπειτα, πηγαίνει στην τοποθεσία που έχει επιλέξει για να πραγματοποιήσει τις λήψεις. Το επόμενο βήμα είναι η επεξεργασία στο Photoshop. Ο βαθμός στον οποίο θα επέμβει στις φωτογραφίες του είναι εξαρτώμενος. Κάποιες φορές οι τοποθεσίες είναι ήδη «μαγικές», αλλά συνήθως του αρέσει να επισκέπτεται ήσυχα και φυσικά μέρη και στη συνεχεία να τα μετατρέπει όπως επιθυμεί. 

Απ’ όλες τις φωτογραφίες του, εκείνη με την οποία νιώθει να είναι περισσότερο συνδεδεμένος είναι η συγκεκριμένη φωτογραφία: 

«Είναι πιο σκοτεινή από κάποιες άλλες αλλά πραγματικά νιώθω ότι είναι πολύ προσωπική καθώς εκφράζει κάποια από τα θέματα με τα οποία παλεύω. Τείνω να εμμένω σε κάποια συναισθήματα και σκέψεις σε βαθμό που καταλήγουν να μου γίνονται ένα ιδιαιτέρα βαρύ φορτίο. Αυτή η φωτογραφία ήταν σαν να απελευθέρωσε αυτά τα συναισθήματα». 

Ο Joel Robison διοργανώνει σεμινάρια και συντονίζει μια διαδικτυακή κοινότητα, την οποία θεωρεί ως μια μεγάλη ευκαιρία να συναντηθούν οι άνθρωποι που μοιράζονται το ίδιο πάθος για τη δημιουργικότητα. Χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτυωσης και, όπως λέει, επειδή προέρχεται από μια μικρή πόλη του Καναδά, χωρίς αυτά δε θα μπορούσε να έχει φτάσει ως εδώ. Στην ερώτηση αν σκοπεύει να διοργανώσει κάποιο σεμινάριο στην Ελλάδα, η απάντηση του ήταν «το μονό που χρειάζεται είναι να δηλώσουν συμμετοχή οι ενδιαφερόμενοι και θα έρθω! Είναι σίγουρα στη λίστα μου!» 

Τέλος, μας είπε πως το όνειρό του είναι να συνεχίσει να δημιουργεί και να μοιράζεται αυτό που κάνει και αυτό που είναι με άλλους ανθρώπους. 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρα τον Joel Robison για την όμορφη συζήτηση που είχαμε μαζί του. 

Για οποίον ενδιαφέρεται να δει περισσότερα για τη δουλειά του μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του http://joelrobison.com/

ή να τον ακολουθήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν κάποιος ενδιαφέρεται να αποκτήσει τις φωτογραφίες του μπορεί να μπει στη σελίδα www.etsy.com/shop/boywonder ή να επικοινωνήσει μαζί του.

Photo Sources

  • -Joel Robison
1
Μοιράσου το