Scroll Top

Λόγος + Τέχνη

Comicdom Con Athens 2016: Η βόλτα μας στο φεστιβάλ

feature_img__comicdom-con-athens-2016-i-bolta-mas-sto-festibal
Από τις 15 έως και τις 17 Απριλίου πραγματοποιήθηκε, για ενδέκατη συνεχόμενη φορά στην Αθήνα, το καθιερωμένο και πλέον εξαιρετικά επιτυχημένο και δημοφιλές Comicdom Con Athens 2016, στα γνωστά του λημέρια, δηλαδή στην Ελληνοαμερικανική Ένωση στο Κολωνάκι. 

Φέτος, στους εκθεσιακούς χώρους προστέθηκαν το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, όπου μεταφέρθηκε το bazaar των Φανζίν, όπως και το πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Μια σοφή επιλογή, καθώς ο χώρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης είναι εξαιρετικά μικρός, γεγονός που προκαλεί τα παράπονα ορισμένων επισκεπτών. Παρόλ’ αυτά, από την πρώτη κιόλας μέρα, οι διάδρομοι της Ένωσης ήταν γεμάτοι με φίλους των κόμικς που έδωσαν και φέτος ζωντάνια σε αυτό το πολύχρωμο και πολύ-συλλεκτικό event που έχει πλέον εδραιωθεί στον ελληνικό χώρο, προσφέροντας την ευκαιρία στο κοινό να ανακαλύψει το έργο νέων καλλιτεχνών, αλλά και να έρθει σε επαφή με καταξιωμένους και γνωστούς δημιουργούς, οι οποίοι έδωσαν και φέτος ξεχωριστό τόνο με την έντονη παρουσία τους. 

Ανάμεσα στους ξένους καλεσμένους παγκόσμιας φήμης, που ξεχώρισαν στο φετινό Comicdom με τα εξαιρετικά workshops που διοργάνωσαν, ήταν και ο «πολύς» Charlie Adlard, σημαντικός σχεδιαστής και ένας από τους βασικούς συντελεστές του υπέρ-επιτυχημένου “Walking Dead“, όπως και άλλων έργων (“Judge Dredd”, “X-MEN” κτλ). Tο παρόν έδωσε επίσης και ο Ted Benoit, Γάλλος δημιουργός που συμμετέχει στο “Métal hurlant”, ένα από τα σημαντικότερα κόμικς γαλλικών εκδόσεων, όπως και ο Βρετανός Al Ewing που έχει δουλέψει μεταξύ άλλων για τη Marvel στις σειρές “Ultimate Comic”, “The New Avengers”, αλλά και στα κόμικς με τις περιπέτειες του Doctor Who. 

Ανάμεσα στις φετινές εκθέσεις σίγουρα ξεχώρισε η “Manga Pioneers.” Αφιερωμένη στους Ιάπωνες δημιουργούς Hideko Mizuno και Hiroshi Hirata, η έκθεση επιχειρεί να αναδείξει το έργο της Mizuno, που είναι μια από τις πρώτες γυναίκες δημιουργούς κόμικς στην Ιαπωνία, αλλά και να γνωρίσει στο ελληνικό κοινό έναν σημαντικό δημιουργό που έχει γίνει γνωστός για τις ιστορίες του με θέμα τους Σαμουράι και την ρεαλιστική προσέγγιση που επιλέγει. 

Το φετινό spotlight πέφτει πάνω στον Tomek Giovani, που είναι γνωστός εδώ και χρόνια για το χιουμοριστικό και ανάλαφρο «Κουλούρι». Το τελευταίο τεύχος του (με τον άκρως πετυχημένο τίτλο «Κθουλούρι») είναι αφιερωμένο στη μυθολογία του H. P. Lovecraft, που αναφέρεται σε αρχαίους θεούς που κοιμούνται περιμένοντας να ξυπνήσουν εδώ και χιλιετίες. Φυσικά, ο Τomek προσεγγίζει το θέμα με έναν αυτό-αναφορικό και εξαιρετικά αστείο τρόπο, χαρακτηριστικό ίσως των καλοδουλεμένων και με χιούμορ έξυπνων αναφορών του. Επίσης διοργανώθηκε η καθιερωμένη έκθεση “Εν Αιθρία“, όπως και η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση “Ανοιχτά Σύνορα: Τα Ευρωπαϊκά Comics Σήμερα” με συμμετοχή καλλιτεχνών από 28 χώρες. Την Παρασκευή, προβλήθηκε και ο πιλότος της νέας σειράς του δημιουργού του “Walking Dead”, Robert Kirkman, με τίτλο “Outcast”, που θα αρχίσει να προβάλλεται σύντομα και στην Ελλάδα. 

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός Comicdom Cosplay 2016 με εντυπωσιακή συμμετοχή, ενώ προβλήθηκε και το ντοκιμαντέρ “Comicdom-The Documentary” για τα δέκα χρόνια της διοργάνωσης. Τέλος, δόθηκαν τα βραβεία για τις ελληνικές εκδόσεις, όπου ξεχώρισαν μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Διαλυνάς, που τιμήθηκε με έπαινο για τις διακρίσεις του στο εξωτερικό. Πιο αναλυτικά τα βραβεία δόθηκαν ως εξής:

  • Έπαινος στον καλλιτέχνη που διαπρέπει στο εξωτερικό: Μιχάλης Διαλυνάς
  • Καλύτερος Νέος Καλλιτέχνης: Νικόλας Στεφαδούρος (“OMG Zombie 2”)
  • Καλύτερη Αυτοέκδοση: «Το Χωριό» (Αποστόλης Ιωάννου)
  • Καλύτερη Καλλιτεχνική επιμέλεια: «Ο Γλύπτης (Webcomics)
  • Καλύτερο Εξώφυλλο: «Το Χωριό» (Αποστόλης Ιωάννου)
  • Καλύτερη Μεταφρασμένη Έκδοση: «Ο Γλύπτης» (Webcomics)
  • Καλύτερο Διαδικτυακό Κόμικ: «Κουραφέλκυθρα» (Αντώνης Βαβαγιάννης)
  • Καλύτερο Σενάριο: Αβραάμ Κάουα («Δημοκρατία»)
  • Καλύτερο Σχέδιο: Μάνος Λαγουβάρδος (“The Teenies!”)
  • Καλύτερο Κόμικ by Wacom: «Δημοκρατία» (εκδ. Ίκαρος)
  • Βραβείο Κοινού by Public: «Πάπισσα Ιωάννα» (Λευτέρης Παπαθανάσης, εκδ. ΚΨΜ)
1
Μοιράσου το