Scroll Top

Άλλαι Τέχναι

Anatomy of a Fall, της Justine Triet

cover-anatomy-of-a-fall-της-justine-triet

Ένας άντρας κείτεται νεκρός στο χιόνι. Πρόκειται για την πτώση ενός αυτόχειρα ή για έναν καλοσκηνοθετημένο φόνο με δράστη τη σύζυγο του; Ακολουθεί η ανατομία της πτώσης του νεκρού Samuel μέσα από ένα αγωνιώδες δικαστικό θρίλερ.

Γαλλικές Άλπεις. Χιονισμένο τοπίο. Στο σαλέ μιας τριμελούς οικογένειας, η φαινομενική ηρεμία διαταράσσεται όταν το άψυχο σώμα ενός άνδρα εντοπίζεται από τον εντεκάχρονο Daniel πεσμένο στο χιόνι, κάτω από το παράθυρο της σοφίτας. Πρόκειται για το κουφάρι του νεκρού πατέρα του. Μοναδικοί μάρτυρες του θανάτου του, ο μικρός Daniel και η μητέρα του, Sandra. Η ανατομία του εγκλήματος (;) έχει μόλις ξεκινήσει.

Ο Samuel, η σύζυγος του Sandra και ο εντεκάχρονος γιος τους ζούνε στο οικογενειακό σπίτι του Samuel. Το σαλέ της οικογένειας επισκέπτεται μία φοιτήτρια φιλολογίας, η οποία επιχειρεί να πάρει συνέντευξη από την καταξιωμένη Γερμανίδα συγγραφέα Sandra. Την συνέντευξη διακόπτει το “P.I.M.P” του 50 Cent, το οποίο ο Samuel έβαλε να παίζει αδιάκοπα στη διαπασών. Η συνέντευξη αναβάλλεται και η φοιτήτρια αποχωρεί. Λίγο αργότερα, πληροφορούμαστε τον θάνατο του Samuel.

Το σενάριο της αυτοκτονίας γρήγορα αμφισβητείται εφόσον τα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Ακολουθούν ανακρίσεις, αναπαραστάσεις της πτώσης, συλλογή δείγματος DNA. Η Sandra χρειάζεται δικηγόρο δεδομένου ότι οι υποψίες στρέφονται προς το μέρος της. Ακόμη και ο συνήγορος της όμως δείχνει να μην είναι απολύτως βέβαιος για την αθωότητά της.

Με πλήθος αμφιβολιών και αποριών να μας κατακλύζουν μεταφερόμαστε στη δικαστική αίθουσα, εκεί όπου ξετυλίγεται το κουβάρι της οικογενειακής ζωής του ζευγαριού. Τι τους ένωνε, τι τους πλήγωνε, τι έκρυβαν ο ένας από τον άλλο και τι μοιραζόντουσαν. Πως καθόρισε την σχέση τους το ατύχημα του γιου τους, εξ’ αιτίας του οποίου έμεινε ημίτυφλος;

Η σκηνοθέτιδα Justine Triet καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας, η οποία δικαίως απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών, φροντίζει να κρατά τις ισορροπίες και να μην καταφεύγει σε σεναριακές ευκολίες. Οι σχέσεις των ζευγαριών άλλωστε είναι πολυδιάστατες και αυτό αποτυπώνεται με απόλυτη ρεαλιστικότητα κατά τη διάρκεια της δίκης. Η Sandra Huller είχε αποσπάσει το  Ευρωπαϊκό Βραβείο Α’ Γυναικείου ρόλου για την ταινία “Toni Erdman”. Στο “Anatomy of a Fall”, ως Sandra, ψυχρή και κυνική από την αρχή ως το φινάλε – με ελάχιστες σκηνές οριοθετημένου ξεσπάσματος, προσπαθεί να διαφυλάξει ακέραιη τη φήμη του νεκρού συζύγου της, ενώ παράλληλα υπερασπίζεται τον εαυτό της.

Παρών σε όλη τη διάρκεια της δικαστικής διαμάχης ο μικρός Daniel, τον οποίο υποδύεται ο ταλαντούχος Milo Machado-Graner. Ανακαλύπτει μέσα στη δικαστική αίθουσα τους γονείς του, μαθαίνει λεπτομέρειες της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής τις οποίες μέχρι τότε αγνοούσε. Σε μία απέλπιδα προσπάθεια να εξηγήσει τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του, συνδυάζει αποσπασματικές πληροφορίες με γεγονότα, καθορίζοντας εν τέλει την τελική έκβαση της υπόθεσης.

Η δικαστής απεφάνθη, η υπόθεση κλείνει. Ποιος είναι ο θύτης και ποιος το θύμα; Ακόμη και όταν βγαίνουμε από την κινηματογραφική αίθουσα δεν είμαστε βέβαιοι/ες. Η «Ανατομίας μίας πτώσης» παραμένει μία γοητευτική ταινία ακόμη και μετά τους τίτλους τέλους.

Anatomy of a Fall, της Justine Triet
Είδος: Δράμα
Διάρκεια: ‘152

14
Μοιράσου το