Scroll Top

Άλλαι Τέχναι

Galomaro’s hospital

feature_img__galomaros-hospital
Σ’ένα μικρό χωριό, μιας μικρής χώρας της δυτικής Αφρικής, υπάρχει ένα ακόμα άθλιο νοσοκομείο. Ο φωτογράφος Daniel Rodrigues μας μεταφέρει εικόνες από τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν εκεί και μας προβληματίζει.

Ο Daniel Rodrigues, γεννημένος το 1987, τελείωσε τις σπουδές του πάνω στη φωτογραφία το 2010, στο Πορτογαλικό Ινστιτούτο Φωτογραφίας. Αν και από τότε έχουν περάσει μόλις τρία χρόνια, η συμμετοχή του σε ανθρωπιστικά προγράμματα στην Αφρική, του έχει δώσει τη δυνατότητα, να δημιουργήσει ιδιαίτερα ενδιαφέροντα project.

Φέτος μάλιστα, κατάφερε να κερδίσει το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Daily life στα βραβεία WORLD PRESS PHOTO OF THE YEAR. Η εικόνα που κέρδισε είναι από τη σειρά φωτογραφιών του με θέμα παιδιά που παίζουν ποδόσφαιρο στη Γουινέα Μπισσάου.

Με το project του “Galomaro’s hospital”, μας μεταφέρει οπτικά τις τραγικές συνθήκες, που επικρατούν στο μοναδικό νοσοκομείο, που υπάρχει στο χωρίο Galomaro της Γουινέας Μπισσάου.

Κατά τη διάρκεια της εποχής της ξηρασίας, η ζέστη που επικρατεί στα δωμάτια είναι αφόρητη και φυσικά ο κλιματισμός ανύπαρκτος, όπως και το φως, μιας και δεν υπάρχει παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Η αυλή του νοσοκομείου πολλές φορές «προδιαθέτει» για αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει, καθώς πτωματοφάγα όρνια περιφέρονται ανενόχλητα. Στην αίθουσα τοκετών, τα μωρά γεννιούνται παρέα με κατσαρίδες και νυχτερίδες. Η απουσία γιατρών και νοσηλευτών επιδεινώνει την ήδη υπάρχουσα κατάσταση και ο θάνατος πολλές φορές φαίνεται να είναι η καλύτερη λύση.

Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Rodrigues μεταφέρουν το αίσθημα της θλίψης και του θανάτου που επικρατεί σε αυτό το νοσοκομείο. Η έλλειψη του χρώματος και η επιλογή του άσπρου-μαύρου εντείνει το αίσθημα της μελαγχολίας και της απαισιοδοξίας στις εικόνες των ασθενών, από αυτό το απομακρυσμένο μέρος της γης, ενώ παράλληλα σημειοδοτεί την απουσία της ζωής, που είναι φανερή ακόμα και στη σκηνή που ένα μωρό έρχεται στον κόσμο.

Ο Daniel Rodrigues, για το φωτογραφικό του έργο στην Αφρική, έλαβε το 2013 το βραβείο Premio Estação Imagem Mora στην Πορτογαλία, όπου ζει και εργάζεται.

Content Sources

danielrodriguesphoto.com

Photo Sources

  • danielrodriguesphoto.com
  • facebook.com/danielrodriguesphoto
1
Μοιράσου το