Auditorium

Younghusband

feature_img__younghusband
Τι γίνεται, όταν μπλέκεις τη ψυχεδέλεια των 60s με την dream pop των 90s; Την απάντηση, μας την δίνουν οι Younghusband με την κυκλοφορία του πρώτου τους LP δίσκου “Dromes”.

Όλα ξεκίνησαν το 2008, όταν ο Euan Hinshelwood ένιωσε την ανάγκη να δημιουργήσει ένα bedroom project, ώστε να μπορεί να ηχογραφεί την μουσική του. Το ονόμασε “Younghusband”, όπως λεγόταν ο χαρακτήρας του βιβλίου «Επτά Χρόνια Στο Θιβέτ» του Χάινριχ Χάρερ και μάλιστα επέλεξε να γράφεται ως μια λέξη, εμπνεόμενος από συγκροτήματα που θαυμάζει, όπως οι Slowdive. Μέσα σε τρία χρόνια κυκλοφόρησε ένα single και δυο EP “ The Judas Cow” και “Idiot Son” μέσω της Culturdeluxe.

Τότε ήταν που σχημάτισε την ομώνυμη μπάντα με έδρα το Watford του Λονδίνου. Οι Younghusband πλέον απαρτίζονται από τους εξής τέσσερις: τον πρωτεργάτη Euan Hinshelwood στα φωνητικά, τις κιθάρες και τα πλήκτρα, τον Adam Beach στις κιθάρες, τον Joe Clinton στο μπάσο και τον Pete Baker στα ντραμς.

Το 2011 κυκλοφορούν το πρώτο τους single “Carousel” από τη Too Pure και τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου το πρώτο τους EP “Crystal” μέσω της shoegaze δισκογραφικής εταιρίας Sonic Cathedral.

Ξεκίνησαν να ηχογραφούν τον πρώτο LP δίσκο τους, το καλοκαίρι του 2012 σε ένα πρώην κέντρο απεξάρτησης και κυκλοφόρησαν τελικά το “Dromes” τον Σεπτέμβριο του 2013 από τη Sonic Cathedral.

Μεγάλο ρόλο στο πρώτο ολοκληρωμένο δείγμα δουλειάς παίζει και ο παραγωγός του δίσκου Nicholas Vernhes, γνωστός μας από τους Deerhunter και τους Wild Nothing. Είναι η δική του μίξη διαφορετικών ειδών μουσικής και η δική του τελική πινελιά που οδηγεί στο εντυπωσιακό αποτέλεσμα του “Dromes”. O δίσκος χαρακτηρίζεται από μια fuzzy ψυχεδέλεια, που στο επόμενο λεπτό έχει πάρει την μορφή του shoegaze και του krautrock ήχου.

Οι Younghusband μοιράζονται την ίδια ποπ φιλοδοξία με τους The Horrors, και επηρεάζονται από τους The Brian Jonestown Massacre, Yo La Tengo, Broadcast, Wire. Παρόλαυτα, οι επιρροές λειτουργούν ως το μέσο και όχι το αποτέλεσμα για να χτίσουν τον δικό τους ήχο.

Dromes, λοιπόν, όπως λέμε dreams και όπως λέμε drones. Ο δίσκος περιέχει δέκα τραγούδια, τα οποία φαίνεται να δημιουργήθηκαν γύρω από απλές ιδέες, χωρίς να κρύβονται από πίσω τίποτα δακρύβρεχτες ιστορίες. Γι’ αυτόν το λόγο, οι YoungHusband επιλέγουν να δώσουν βαρύτητα στους στίχους και τα φωνητικά, αποφεύγοντας κάθε είδος ηχητικού εντυπωσιασμού και πειραματισμού.

Ανήκει στην κατηγορία των δίσκων που ακούγονται ολόκληροι ευχάριστα, και αν από συνήθεια πάμε να ξεχωρίσουμε μερικά κομμάτια, καταλήγουμε σχεδόν σε όλα: “Running Water”, “Comets Crossed”, “Silver Sisters”, “Reunion Message”, “**”, “Divisions”, “Constantly In Love”, το ομότιτλο “Dromes”.

Το “Running Water” διακρίνεται για την μελωδικότητα του και το ορχηστρικό του ύφος. Η κιθάρα που ακούγεται πίσω και μια φωνή, σαν να πρόκειται για χορωδία, αποτελούν όλο το μοτίβο του κομματιού. Στο ίδιο ύφος και το κομμάτι “**” με τα αιθέρια φωνητικά που θυμίζουν όσο τίποτα την τραγουδίστρια από τις Electrelane, Verity Susman.

Τα κομμάτια “Comets Crossed” και “Silver Sisters” τείνουν να βαφτιστούν τα mainstream του δίσκου, καθώς έχουν την μεγαλύτερη απήχηση στα ραδιόφωνα. Το “Comets Crossed”, αρκετά ταξιδιάρικο, κατευθύνεται από το μπάσο του, ενώ το “Silver Sisters” είναι ένα καθαρά indie κομμάτι.

AΚΟΥΣΕ

Το “Reunion Message” (το αγαπημένο της στήλης αυτήν την περίοδο) με ρυθμό που σε ανεβάζει, ξεχωρίζει με τις κιθάρες...

Το τραγούδι “Constantly In Love” είναι το κατεξοχήν κομμάτι του δίσκου, που συνδυάζει τη ψυχεδέλεια των 60s με την ατμοσφαιρική dream pop των 90s και μας οδηγεί σε lo-fi ταξίδια, χάρη στα ρομαντικά φωνητικά του Hinshelwood που εδώ έρχονται στο προσκήνιο, ενώ το Divisions είναι το κατεξοχήν ηλεκτρονικό και το πιο απόμακρο, όπου κυριαρχούν τα synths.

Κλείνουμε με το τελευταίο κομμάτι, το “Dromes”, που φέρει επάξια το όνομα του δίσκου, καθώς καταφέρνει να πλαισιώσει όλη την ουσία του: ρυθμός, κιθάρες και ντραμς, αιθέρια φωνητικά. Αυτό είναι πάνω κάτω το “Dromes”, και σερβίρεται σε δέκα διαφορετικές εκδοχές. Διαλέξτε την αγαπημένη δική σας!

Content Sources

 1. http://thequietus.com/articles/13389-younghusband-dromes-review
 2. http://www.bowlegsmusic.com/bowlegs-lookout/younghusband-2-14870/attachment/younghusband-lookout
 3. http://drownedinsound.com/releases/17843/reviews/4146842
 4. http://thelineofbestfit.com/reviews/albums/younghusband-dromes-136690
 5. http://thefourohfive.com/review/article/younghusband-dromes
 6. http://www.nme.com/reviews/various-artists/14774
 7. http://anestakis.blogspot.gr/2013/10/younghusband-dromes-2013.html

Photo Sources

 1. http://thehatsandfriends.com/kamikaze/wp-content/uploads/2011/07/Younghusband2.jpg
 2. http://thefly.mamacolive.com/thefly/wp-content/uploads/2012/04/hatcham_social.jpg
 3. http://www.musicomh.com/wp-content/uploads/2013/09/younghusband-300×300.jpg
 4. http://vulturehound.co.uk/wp-content/uploads/2013/02/younghusband.jpg
1
Μοιράσου το