Scroll Top

Auditorium

You’ll Never Walk Alone: Ένας ομαδικός περίπατος 55 ετών

feature_img__youll-never-walk-alone-enas-omadikos-peripatos-55-eton
31-10-1963: Στο νούμερο 1 των Βρετανικών charts, ανεβαίνει το συγκρότημα των Gerry And The Pacemakers, από το Liverpool. Η επιτυχία αυτή θέτει ένα ρεκόρ για την εποχή και τη μουσική ιστορία, καθώς το συγκρότημα ενώ έχει κυκλοφορήσει μόλις 3 τραγούδια σε single, τα βλέπει να κατακτούν το ένα μετά το άλλο την κορυφή των charts! 

Θα χρειαστούν 21 χρόνια για να ισοφαρίσουν το ρεκόρ αυτό οι Frankie Goes to Hollywood, και 34 για να το ξεπεράσουν οι Spice Girls, το 1997. Κανένα από τα τραγούδια αυτά δεν είχε γραφτεί από τους ίδιους τους Gerry and The Pacemakers. Έχοντας όμως manager τον Brian Epstein και παραγωγό τον George Martin, δηλαδή τις ιδιοφυίες που βρίσκονταν πίσω από το διασημότερο συγκρότημα του Liverpool, τους… Beatles, τότε το απίστευτο αυτό ρεκόρ δεν φαντάζει και τόσο παράδοξο. Τα δύο πρώτα τραγούδια “How Do You Do It?” και “I Like It”, ελάχιστοι πλέον τα θυμούνται. Αντίθετα το τρίτο τραγούδι δεν θα ξεχαστεί ποτέ και θα συνεχίσει να τραγουδιέται 55 χρόνια αργότερα με το ίδιο πάθος που θα τραγουδιέται για 55 χρόνια ακόμα και άλλα τόσα ως την αιωνιότητα! Πρόκειται φυσικά, για το “You’ll Never Walk Alone”, τον ύμνο μιας από τις σπουδαιότερες ομάδες ποδοσφαίρου του πλανήτη, της Liverpool FC!

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το “You’ll Never Walk Alone” αποτελεί μέρος ενός musical του 1945. Συγκεκριμένα, εμφανίζεται στην δεύτερη πράξη του “Carousel” των Oscar και Hammerstein. Απευθύνεται στην πρωταγωνίστρια του έργου, ως παρηγοριά για τον θάνατο του αγαπημένου της. Ένας σχεδόν θρησκευτικός ύμνος έρχεται να την αγαλλιάσει, να την εμπνεύσει και να την εμψυχώσει λέγοντας της:

When you walk through a storm
Hold your head up high
And don't be afraid of the dark
At the end of a storm
There's a golden sky
And the sweet silver song of a lark
Walk on through the wind
Walk on through the rain
Though your dreams be tossed and blown
Walk on, walk on
With hope in your heart
And you'll never walk alone
You'll never walk alone

Στο τέλος του έργου το τραγούδι επαναλαμβάνεται διαμέσου «θεϊκής» παρέμβασης που συνεπαίρνει ολόκληρο τον θίασο. Εκεί, πρωταγωνιστές και χορωδία, βροντοφωνάζουν πως «παρά τις αντιξοότητες θα περπατήσουν σε αυτή τη ζωή με το κεφάλι ψηλά, γιατί στο τέλος της καταιγίδας βρίσκεται ένας χρυσός ουρανός. Κι αν ακόμα τα όνειρα τους τα ξετινάξει ο άνεμος, δεν θα χάσουν την ελπίδα τους επειδή δεν θα περπατήσουν ποτέ μόνοι». Αυτή είναι η αισιοδοξία του θρησκευτικού μηνύματος, που το έργο και το τραγούδι θέλουν να υπογραμμίσουν.

Δυνατές λέξεις, γλυκιά μελωδία, ρεφραίν που ολοκληρώνει το τραγούδι σε κρεσέντο. Μια σίγουρη συνταγή επιτυχίας, για τους Gerry And The Pacemakers, που διασκεύασαν το τραγούδι σε pop μορφή το 1963. Στη Βρετανία της εποχής οι μνήμες του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και η καταστροφή που υπέστη η χώρα ήταν ακόμα νωπές. Οι δυνατότητες όμως που έδινε πλέον η ειρήνη είχαν αρχίσει να ευδοκιμούν. Μια νέα pop κουλτούρα άρχισε να κυριαρχεί. Και εκτόξευσε αυτόν τον ύμνο προς την αισιοδοξία στο νούμερο 1 των charts!

Πώς όμως έφτασε το τραγούδι να σχετιστεί τόσο πολύ με το ποδόσφαιρό και ειδικά τη Liverpool? Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, το ποδοσφαιρικό club της Liverpool, έχει συνεισφέρει στη διάδοση της Pop μουσικής. Από τις αρχές των 1960s, τα μεγάφωνα του γηπέδου της Liverpool, του ιστορικού Anfield, έπαιζαν πριν την έναρξη και κατά το ημίχρονο του παιχνιδιού, το Top-Ten των Βρετανικών charts, για να ζεστάνουν την ατμόσφαιρα. Οι οπαδοί της ομάδας, κυρίως στην πτέρυγα των φανατικών, συνήθιζαν να τραγουδούν αυτά τα τραγούδια, καθιερώνοντας έτσι μια παράδοση. Το πλήθος των ποδοσφαιρικών χορωδών βέβαια δεν έκρυψε ποτέ την προτίμηση του στους καλλιτέχνες από το Liverpool, ειδικά τους Beatles, συμβάλλοντας έτσι και στη διάδοσή τους. Είναι δε χαρακτηριστικό το ιστορικό βίντεο από τις κερκίδες του Anfield, όπου οι οπαδοί της Liverpool τραγουδούν το “She Loves You”.

Χάρη στους Beatles το Liverpool είχε γίνει ουσιαστικά η μουσική πρωτεύουσα της Βρετανίας και το γεγονός ότι οι Gerry And The Pacemakers ήταν συμπολίτες, τους εξασφάλιζε το απαραίτητο promotion στο “The Kop” (την κερκίδα των φανατικών οπαδών της Liverpool). Γνωρίζοντας την προοπτική αυτή, ο αρχηγός του γκρουπ Gerry Marsden είχε δωρίσει μια κόπια του single στον εμβληματικό Σκωτσέζο manager της Liverpool, Bill Shankly. Το τραγούδι άρεσε αμέσως στον Shankly και αυτό ήταν αρκετό για ορισμένους τοπικούς δημοσιογράφους που έσπευσαν να του αποδώσουν τον χαρακτηρισμό του νέου τραγουδιού του club της Liverpool. Στην πραγματικότητα όμως, το τραγούδι υιοθετήθηκε από τους οπαδούς της ομάδας, όταν έφτασε στο νούμερο 1 των charts. Καθώς παιζόταν από τα μεγάφωνα του σταδίου για τέσσερις εβδομάδες κατά τις οποίες βρέθηκε στην κορυφή του Top-10, οι οπαδοί της ομάδας στο The Kop το τραγουδούσαν ασταμάτητα. Συνέχισαν όμως να το τραγουδούν ακόμα και όταν κατέβηκε από την πρώτη θέση των charts!

Δυο χρόνια αργότερα, το 1965, ο Bill Shankly όντας καλεσμένος στην για δεκαετίες εξαιρετική και πολύ δημοφιλή ραδιοφωνική εκπομπή του BBC, την Desert Island Discs, επέλεξε το “You’ll Never Walk Alone” των Gerry And The Pacemakers, ως ένα από τα τραγούδια που θα έπαιρνε μαζί του σε ένα ερημικό νησί. Αυτή ήταν και η ιστορική στιγμή κατά την οποία το ήδη αγαπητό στους οπαδούς τραγούδι, υιοθετήθηκε από τον αδιαφιλονίκητο ηγέτη του club και έγινε πλέον ο ύμνος της ομάδας. Εκείνη τη χρονιά, η Liverpool, υπό την καθοδήγηση του Shankly, κερδίζει για πρώτη φορά στην ιστορία της το FA Cup, δηλαδή το Κύπελλο Αγγλίας, το αρχαιότερο ποδοσφαιρικό τουρνουά του πλανήτη. Στο ιστορικό Wembley Stadium, όπου διεξήχθη ο τελικός με την Leeds, την οποία η Liverpool κέρδισε στην παράταση 2-1, το “You’ll Never Walk Alone”, όπως ήταν αναμενόμενο, τραγουδήθηκε από τους οπαδούς της ομάδας και αυτή είναι ίσως η πρώτη φορά που η απόδοση του στα γήπεδα, μεταδόθηκε από τις τηλεοπτικές κάμερες. Από τότε, το “You’ll Never Walk Alone” και η Liverpool ταυτίζονται.

Και όμως… αυτή η εσωτερική δύναμη του τραγουδιού, που δεν είναι άλλη από την εμψύχωση όχι προς τον αγώνα αλλά απέναντι στην ενδεχόμενη ήττα έχει συνεπάρει και τους οπαδούς άλλων ομάδων. «Κράτα το κεφάλι ψηλά, ακόμα και αν τα όνειρα σου τινάχτηκαν στον αέρα», ειδικά αν έχεις φάει 3-4 γκολ! Οι πρώτοι που θα το υιοθετήσουν είναι οι οπαδοί μιας άλλης σπουδαίας (και αγαπημένης) βρετανικής ομάδας, της Celtic Γλασκώβης, βόρεια από τα αγγλικά σύνορα. Όταν συναντήθηκαν Liverpool και Celtic το 1966, στα πλαίσια του κατηργημένου σήμερα θεσμού του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης, οι οπαδοί της μίας συγκινήθηκαν από το τραγούδι των οπαδών της άλλης και αμέσως το υιοθέτησαν ως δικό τους!

 Και υπήρξε και συνέχεια. Πέρα από τα βρετανικά σύνορα, το τραγούδι έχει πλέον υιοθετηθεί και τραγουδιέται από τους οπαδούς και άλλων μη αγγλόφωνων ομάδων, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την Borussia του Dortmund. Άλλες ομάδες που το υιοθέτησαν ως ύμνο τους είναι οι Feyenoord και Cambuur από την Ολλανδία, οι Mainz και 1860 Munich από τη Γερμανία, η FC Tokyo της Ιαπωνίας, η Ισπανική Deportivo Lugo και η Bali United της Ινδονησίας! Επίσης, αποτελεί τον ύμνο μιας ομάδας rugby από τη Νέα Ζηλανδία και δυο ομάδων ice hockey από Γερμανία και Κροατία.

Αναμφίβολα πρόκειται πλέον για ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια όλων των εποχών, ανεξάρτητα από τη σύνδεση του με τη Liverpool και το ποδόσφαιρο. Σπουδαίοι καλλιτέχνες το έχουν ηχογραφήσει και τραγουδήσει, όπως οι Frank Sinatra, Roy Orbison, Judy Garland, Elvis Presley, Johnny Cash, Olivia Newton-John, Doris Day κ.α. Οι Pink Floyd έχουν ενσωματώσει το τραγούδι στο κομμάτι τους “Fearless” από το άλμπουμ Meddle, χρησιμοποιώντας μάλιστα αυθεντική ηχογράφηση των φιλάθλων της Liverpool από το The Kop! Όχι τυχαία, μιας και το τραγούδι μιλάει για την αντιμετώπιση προκλήσεων ενάντια σε κάθε αντιξοότητα. Βέβαια ο Roger Waters, ηγέτης των Pink Floyd την εποχή που γράφτηκε το “Fearless”, είναι οπαδός της Arsenal και εδώ υπάρχει μια παραδοξότητα, η οποία μπορεί μόνο να εξηγηθεί από τη σύνδεση που έχει η Liverpool με την εξέλιξη της Pop και Rock.

Πράγματι, τα 1960s και τα Pop συγκροτήματα του Liverpool δεν αποτελούν μια παροδική στιγμή ενασχόλησης των οπαδών της ομάδας με τη μουσική. Η μετάδοση του Top-10 της εποχής εκείνης μετεξελίχθηκε σε κανονικό πρόγραμμα DJ τη δεκαετία του ’70, όταν η ομάδα προσέλαβε κάποιον George Sephton ως εκφωνητή του σταδίου. Ο Sephton έχοντας μεγάλη αγάπη για την ομάδα αλλά και τη μουσική, δημιούργησε τη δική του DJ παράσταση, ξεκινώντας να παίζει μουσική ώρες πριν την έναρξη των αγώνων στο Anfield. Εκεί παρουσίαζε πολλές νέες κυκλοφορίες, δίνοντας πάντα έμφαση στα συγκροτήματα από το Liverpool, αλλά και κλασικές επιτυχίες, ζεσταίνοντας και διασκεδάζοντας το ποδοσφαιρικό κοινό του γηπέδου. Με τα χρόνια οι “The Anfield Pre-Game and Half time Playlists” έγιναν θεσμός και από τα μεγάφωνα του σταδίου έχουν ακουστεί ονόματα όπως οι The Pogues, James, Elvis Costello and The Attractions, Oasis, The Buzzcocks, The La's, Echo and The Bunnymen, The Farm, The Damned, The Velvet Underground, AC/DC, Manic Street Preachers, The Chemical Brothers και δεκάδες άλλοι, καθιερώνοντας τη Liverpool ως μια από τις πιο Rock ομάδες παγκοσμίως! Φυσικά, η πιο σημαντική δουλειά του George Sephton, εδώ και 47 χρόνια είναι να πατήσει το κουμπί στο play για το “You’ll Never Walk Alone”!…

~Facts: Η Liverpool FC ιδρύθηκε το 1892. Αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς ομάδες παγκοσμίως και είναι μια από τις πιο επιτυχημένες. Έχει κερδίσει 18 πρωταθλήματα Αγγλίας, 7 Κύπελλα Αγγλίας, 8 League Cups, 8 Champions Leagues (Πρωταθλητριών Ευρώπης), 3 UEFA Cups, 3 Ευρωπαϊκά Super Cups και 15 Αγγλικά (Charity Shields). Παρά το γεγονός ότι αποτελεί μια σημαντική ποδοσφαιρική δύναμη, δεν έχει κερδίσει κάποιο τρόπαιο από το 2012. Το Πρωτάθλημα Αγγλίας μάλιστα έχει να το κατακτήσει από το 1990 – 28 ολόκληρα χρόνια! Φέτος όμως μπορεί να είναι η χρονιά της…

Content Sources

  • worldsoccer.com
  • youtube
  • Wikipedia
  • liverpoolfc.com
  • redandwhitekop.com
  • football-stadiums.co.uk
1
Μοιράσου το