Βιβλιοθήκη

Χαμένος, της Jane Harper

feature_img__xamenos-tis-jane-harper
«Παρ’ όλα αυτά, ο άνδρας είχε προσπαθήσει. Είχε κυνηγήσει τη σκιά μέχρι που δεν άντεχε πια.»

Τα αδέλφια Νέιθαν και Μπαμπ συναντιούνται στον τάφο του κτηνοτρόφου, ένα παμπάλαιο μνημείο στη μέση του πουθενά της αυστραλιανής ενδοχώρας. Διάφοροι θρύλοι και μύθοι έχουν ακουστεί κατά καιρούς για τον τάφο του κτηνοτρόφου, όμως τη μέρα της συνάντησής τους, ο τρίτος αδελφός τους Κάμερον, εντοπίζεται στο σημείο νεκρός, αφού η λιγοστή σκιά που μπορούσε να προσφέρει ο τάφος, φαινόταν να είναι και η μοναδική ελπίδα του. Οι πρώτες ενδείξεις φανερώνουν πως ο θάνατός του προήλθε από έναν συνδυασμό αφυδάτωσης και θερμοπληξίας. Ωστόσο, ο Νέιθαν δεν δείχνει να πείθεται. Σταδιακά, τον πλημμυρίζουν υποψίες. Οι ευθύνες για τον θάνατο του Κάμερον μοιάζουν να στρέφονται προς πάσα κατεύθυνση, ενώ το καθεστώς απομόνωσης στο οποίο ζουν περιορίζει τρομακτικά τον αριθμό των υπόπτων.

Ο «Χαμένος» της Jane Harper είναι ένα θρίλερ γεμάτο ένταση και ανατροπές. Το καθεστώς απομόνωσης στο οποίο ζει όλη η οικογένεια καθώς και η αφόρητη μοναξιά προσδίδουν ένα αίσθημα κλειστοφοβίας και απόγνωσης στο μυθιστόρημα. Αχανής ύπαιθρος, ανελέητες καιρικές συνθήκες, μυστικά φανερά κρυμμένα, δυσλειτουργικές οικογένειες και ένας φαύλος κύκλος βίας ενώνονται όλα μαζί δημιουργώντας ένα αξιόλογο μυθιστόρημα, ζωντανό και πολυδιάστατο.

Οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη ραγδαία και δεν αργεί καθόλου η στιγμή που συνειδητοποιούμε ότι κανείς από τους ήρωες δεν είναι αυτό που φαίνεται. Η γραφή της Harper είναι συναρπαστική και το μυθιστόρημα είναι σίγουρα ένα page turner,αφού οι σελίδες γυρίζουν σχεδόν από μόνες τους και ανυπομονούμε να φτάσουμε στη λύση του μυστηρίου. Και ενώ δημιουργούμε στο μυαλό μας δικές μας υποθέσεις και σενάρια, τα οποία τροποποιούμε καθώς προχωράει η αφήγηση, ή απορρίπτουμε εντελώς, τίποτα δεν μπορεί να μας προετοιμάσει για το τέλος του βιβλίου.

Χαμένος, της Jane Harper
Μετάφραση: Χίλντα Παπαδημητρίου
Εκδόσεις Μεταίχμιο
σελ. 448

1
Μοιράσου το