Auditorium

Flying Lotus: Until The Quiet Comes

feature_img__until-the-quiet-comes-flying-lotus
Έχει κολλήσει το δάχτυλο μου στο repeat και μαζί με αυτό και το μυαλό μου. Εμ, δυο χρόνια περίμενα το αναθεματισμένο τούτο το album. Ήρθε η ώρα να πάρω το αίμα μου πίσω…

“Ένα κολάζ από μυστικιστικές καταστάσεις, όνειρα, ύπνο και νανουρίσματα”. Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο Steven Ellison, aka Flying Lotus και FlyLo ενίοτε, το πολυαναμενόμενο, καινούργιο του album, που έκανε release τον περασμένο Οκτώβρη από την Warp Records και φέρει τον τίτλο “Until The Quiet Comes”.

Resident του Los Angeles, free spirit στην ψυχή και αίμα των Coltrane, ο εικοσιεννιάχρονος παραγωγός FlyLo φαίνεται πως ήρθε για να μείνει στην ηλεκτρονική και experimental hip-hop μουσική σκηνή. Με ήχο έντονα πειραματικό και φανερά abstract ο FlyLo δείχνει να τιμάει τα γονίδια του, αφού το jazz στοιχείο επικρατεί σε όλες του σχεδόν τις δουλειές.

Είναι ο ιδρυτής και leader της δισκογραφικής εταιρείας Brainfeeder, ενός independent label που εστιάζει στην παραγωγή ηλεκτρονικής και instrumental hip-hop μουσικής και σίγουρα αξίζει την προσοχή σου, αν είσαι φαν του είδους, αφού στο roster του περιλαμβάνονται ονόματα όπως οι Daedalus, Strangeloop, TOKiMONSTA κ.α.Με ένα laptop και ένα sampler ονόματι Akai MPC φαίνεται πως ο FlyLo μπορεί να κάνει θαύματα. Έχοντας συνεργαστεί κατά κόρον με την Warp Records αλλά και με άλλες δισκογραφικές εταιρείες όπως η Ramp Recordings, Tectonic Records και Brownswood Recordings κυκλοφόρησε Singles, EPs, Mixes καθώς και τέσσερα studio albums.

Έκανε το ντεμπούτο του το 2006 με το album “1983” σε συνεργασία με την Plug Research Records. Δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε το “Los Angeles” από την Warp Records. Το 2010 ακολούθησε το “Cosmogramma” και πάλι σε συνεργασία με την Warp. Το 2012 ηχογραφήθηκε το τέταρτο album του “Until The Quiet Comes” το οποίο κατέκτησε την 34η θέση στο US Billboard 200 και πούλησε 13.000 κόπιες από την πρώτη κιόλας εβδομάδα.

Το “Until The Quiet Comes” φέρει ψυχεδελικές επιρροές, διαφορετική δυναμική, ποικίλες τεχνικές μίξης και έναν συνδυασμό hip-hop και electronica. “Υπνωτιστικοί ρυθμοί, ονειρικά φωνητικά, synths, παλλώμενα κρουστά, ακανόνιστα drum beats, τρεμάμενα basslines, ιδιαίτερα samples...” Όλα αυτά που σε κάνουν να λες πόσο πολύ αγαπάς “αυτόν τον – Flying Lotus – ήχο”.

Ανάμεσα στα vocals των κομματιών του νέου album, ίσως αναγνωρίσεις τις φωνές του Thom Yorke, της Laura Darlington, της Erykah Badu αλλά και της Niki Randa. Και αν το “Cosmogramma” το χαρακτηρίζει ο ρυθμός, τότε σίγουρα το “Until The Quiet Comes” το διακατέχει η μελωδία.

Μελωδία γεμάτη από ανόμοια στοιχεία τα οποία δημιουργούν μία “ουράνια ατμόσφαιρα από jazz και snapping ρυθμούς”. Δεν πρόκειται απλά για μία κολεξιόν από τραγούδια αλλά για μία ένωση διαφορετικών ψυχολογικών διαθέσεων και καταστάσεων οι οποίες κόβονται και ράβονται με τέτοιο τρόπο, ώστε καταφέρνουν να δημιουργήσουν “έναν παραμορφωμένο εσωτερικό μονόλογο” – “μία συναισθηματική ενδοσκόπηση του ίδιου του καλλιτέχνη.” Ναι, τολμώ να πω πως πρόκειται για ένα άλμπουμ που μπορεί να προσδιοριστεί ως “ο μουσικός συνοδός των ονείρων σου”.

Αν και τα χρόνια της παραγωγικής δράσης του Flying Lotus δεν είναι πολλά, φαίνεται πως είναι αρκετά, ώστε να του προσάψει κανείς επίθετα όπως “πρωτοπόρος” ή “καινοτόμος” και μάλλον όχι άδικα, αφού το όνομά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αναγέννηση του beat της Δυτικής Ακτής.

Αν είσαι λάτρης της ηλεκτρονικής σκηνής, ολίγον τι ονειροπαρμένος και δεν τον έχει πάρει ακόμα το αυτί σου, σε προκαλώ να τον ακούσεις. Οφείλω όμως να σε προειδοποιήσω, πως αν το “Cosmogramma” σου προκαλέσει “ένα γερό ηλεκτρικό σοκ”, τότε σίγουρα το “Until The Quiet Comes” θα σου πάρει το κεφάλι…

Content Sources

 • http://www.guardian.co.uk/music/musicblog/2012/sep/26/flying-lotus-until-quiet-comes-stream
 • http://www.last.fm/music/Flying+Lotus/+wiki
 • http://www.allmusic.com/artist/flying-lotus-mn0000717419
 • http://pitchfork.com/features/interviews/8919-flying-lotus/
 • http://prettymuchamazing.com/reviews/flying-lotus-until-the-quiet-comes
 • http://www.residentadvisor.net/dj/flyinglotus
 • http://warp.net/records/releases/flying-lotus/until-the-quiet-comes
 • http://www.discogs.com/artist/Flying+Lotus
 • http://www.nme.com/reviews/flying-lotus/13729
 • http://www.bbc.co.uk/music/artists/fc7376fe-1a6f-4414-b4a7-83f50ed59c92
 • http://www.tinymixtapes.com/features/flying-lotus
 • http://the13thplate.blogspot.gr/2010/06/artist-of-day-flying-lotus.html
1
Μοιράσου το