Άλλαι Τέχναι

Traces, της Weronika Gesicka

feature_img__traces-tis-weronika-gesicka
Είναι όπως στα όνειρα αυτά, όπου όλα φαίνονται νορμάλ, αλλά νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά. Η Weronika Gęsicka διαλέγει κακόγουστες αμερικανικές φωτογραφίες αρχείου και τις μεταμορφώνει σε εφιαλτικές, αληθοφανείς εικόνες. 

Η Weronika Gesicka γεννήθηκε το 1984 στο Włocławek της Πολωνίας. Έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Γραφικών Τεχνών της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βαρσοβίας και από την Ακαδημία Φωτογραφίας της ίδιας πόλης. Έχει λάβει υποτροφία από το Υπουργείο Πολιτισμού και Εθνικής Κληρονομιάς της Πολωνίας. Η Weronika ασχολείται με projects σχετικά με τη μνήμη και τους μηχανισμούς της. Ενδιαφέρεται για τις επιστημονικές και ψευδοεπιστημονικές θεωρίες, τους μνημονικούς μηχανισμούς και τις διάφορες διαταραχές της μνήμης. Το βασικό πεδίο δράσης της είναι η φωτογραφία, αλλά της αρέσει επίσης να κατασκευάζει αντικείμενα, συχνά σε συνεργασία με τεχνίτες και με άλλους καλλιτέχνες. Σημαντικό εργαλείο της δουλειάς της αποτελεί το αρχειακό υλικό από διάφορες πηγές: τράπεζες φωτογραφιών, εικόνες από το διαδίκτυο, τα αρχεία της αστυνομίας ή παλιές φωτογραφίες του έντυπου Τύπου.

Τα Ίχνη (Traces) αποτελούν, εξ ορισμού, σημάδια ή άλλες ενδείξεις ύπαρξης. Πρόκειται για αποδείξεις μιας παρουσίας· επιβεβαίωση μιας συμμετοχής. Τέτοια παραδείγματα είναι οι φωτογραφίες, τεκμήρια της ανθρώπινης ύπαρξης, καταστάσεων, στιγμών. Το συγκεκριμένο project βασίζεται σε vintage φωτογραφίες που η καλλιτέχνιδα αγόρασε από τράπεζα φωτογραφιών: οικογενειακές σκηνές, ενθύμια διακοπών, εικόνες της καθημερινότητας που ακροβατούν ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία. Είναι δύσκολο κανείς να καταλάβει αν είναι σκηνοθετημένες ή αυθόρμητες. Δε γνωρίζουμε τίποτα για τους πραγματικούς δεσμούς ανάμεσα στα πρόσωπα των φωτογραφιών. Μπορούμε μόνο να μαντέψουμε ανάλογα με την αληθοφάνεια των στάσεων και των βλεμμάτων. Ποιοι είναι, ή ποιοι ήταν οι άνθρωποι σε αυτές τις φωτογραφίες; Πρόκειται για ηθοποιούς που παίζουν ρόλους σε οικογενειακά σκηνικά ή φωτογραφίες ανθρώπων που τέθηκαν προς πώληση από την τράπεζα φωτογραφιών; Οι φιγούρες άλλων σκιαγραφούνται ξεκάθαρες, ενώ σε άλλους δεν μπορείς να διακρίνεις τα χαρακτηριστικά τους – πάντα όμως αφήνουν ένα ίχνος. Οι εικόνες αυτές, τροποποιημένες με διάφορους τρόπους, αποκτούν ένα νέο νόημα – οι αναμνήσεις από άτομα και καταστάσεις μεταμορφώνονται και σταδιακά δημιουργούν μία νέα πραγματικότητα. 

Content Sources

  • http://weronikagesicka.com
1
Μοιράσου το