Άλλαι Τέχναι

Toy stories

feature_img__toy-stories
Παιχνίδι. Η πιο μαγική λέξη στα αυτιά ενός παιδιού, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, από την Ιαπωνία μέχρι την Αμερική και από τον παγωμένο σκανδιναβικό βορρά μέχρι την Αφρική και την Αυστραλία.

Τα παιχνίδια ενός παιδιού, μπορούν να μας δείξουν πολλά πράγματα. Την οικονομική κατάσταση της οικογένειας, τις πολιτισμικές επιρροές, ακόμα και την εργασία και τα ενδιαφέροντα των γονιών.

Ο ιταλός φωτογράφος Gabriele Galimberti, γνωρίζοντας τη σημασία που έχουν τα παιχνίδια για ένα παιδί και γνωρίζοντας και ο ίδιος πολύ καλά, ότι πιο πιθανό είναι να θυμάσαι τι παιχνίδια είχες μικρός, παρά τους δασκάλους σου, αποφάσισε να δημιουργήσει αυτό το πρωτότυπο και όμορφο πρότζεκτ με εικόνες παιδιών από όλο τον κόσμο μαζί με τα παιχνίδια τους.

Ο Galimberti ταξίδεψε για 18 μήνες σε όλες τις γωνιές του πλανήτη (ζηλεύω παράφορα), με σκοπό να φωτογραφίσει παιδιά σε πόλεις και χωριά, με διαφορετικές συνήθειες και συνθήκες διαβίωσης, περιτριγυρισμένα από παιχνίδια.

Η διαδικασία της δημιουργίας του πρότζεκτ, αποκάλυψε στον φωτογράφο πολλά πράγματα. Παρατήρησε ότι τα πλουσιότερα παιδιά ήταν πιο κτητικά με τα παιχνίδια τους, πράγμα που δεν μου προκαλεί προσωπικά καμία εντύπωση. Αντίθετα τα φτωχά παιδία, είχαν μεγαλύτερη διάθεση να μοιραστούν τα παιχνίδια τους ακόμα κι αν δεν ήταν πολλά, ενώ στην Αφρική προτιμούσαν να παίζουν έξω από το σπίτι.

Παρόλα αυτά, υπήρξαν και ομοιότητες. Ένα αγοράκι στο πλούσιο Τέξας και ένα κοριτσάκι στο Μαλάουι που είχαν πλαστικούς δεινόσαυρους για παιχνίδια, πίστευαν και τα δύο, ότι τα παιχνίδια τους θα τους προστάτευαν από τους νυχτερινούς κινδύνους.

Το ελπιδοφόρο ήταν για τον ίδιο, ότι με εξαίρεση τη διάδοση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και την αναμφίβολη εξέλιξή τους, τα περισσότερα παιχνίδια είναι παρόμοια με αυτά που υπήρχαν προ 30 ετών, γεγονός που βοήθησε τον ίδιο «να γυρίσει» πίσω στην παιδική του ηλικία και να μας προσφέρει αυτό το ιδιαίτερα όμορφο αποτέλεσμα.

Απολαύστε τις παρακάτω εικόνες, κάντε ένα φωτογραφικό γύρο του κόσμου με παιδιά από διάφορες χώρες και ελπίζω να έρθουν σε όλους σας όμορφες παιδικές αναμνήσεις με τα Playmobil, τα Lego, τα αυτοκινητάκια και τις κούκλες σας.

Content Sources

  • http://www.gabrielegalimberti.com
1
Μοιράσου το