Άλλαι Τέχναι

Το «σκονισμένο» παιδί με τις Dark και Psychedelic μελωδίες… Μια συνέντευξη με τον Dusty Kid

feature_img__to-skonismeno-paidi-me-tis-dark-kai-psychedelic-melodies-mia-sinenteuksi-me-ton-dusty-kid
Dusty Kid… Ο παραγωγός που ασχολείται με την κλασσική μουσική, την ψυχεδέλεια και το dark μπάσο.Από το 2006 μέχρι και σήμερα μας προσφέρει ηλεκτρονικούς ήχους που θα ικανοποιούσαν από τα πιο old school acid αυτιά μέχρι τους μοντέρνους μινιμαλάδες.

Θα μπορούσες να μας περιγράψεις με λίγα λόγια τον ήχο της μουσικής σου; Ποιό είναι το συστατικό που την κάνει αρεστή και ενδιαφέρουσα;
Αλήθεια δεν ξέρω. Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να δημιουργήσω τέτοιο ήχο, ώστε να νιώσω έναν συνδυασμό ψυχεδέλειας και συναισθημάτων όταν τον ακούω, έτσι ώστε και οι υπόλοιποι να νοιώσουν το ίδιο πράγμα.

Την πρώτη φορά που άκουσα το “Kore” ενθουσιάστηκα τόσο πολύ και αναρωτήθηκα “από που προέρχεται αυτό το μπάσο;” Θα μπορούσες να μου πεις λίγα λόγια για αυτό το κομμάτι; είναι επηρεασμένο από τις μέρες σου ως “Duoteque” ;
Τα “kore” & “psika” τα έγραψα ακριβώς μετά την “Duoteque” εποχή. Ήταν αποτέλεσμα όσων είχα στο μυαλό μου εκείνη την περίοδο. Σαν να έκανα ένα βήμα μπροστά από την εποχή των “Duoteque”. Το αποτέλεσμα παρέμεινε dark και techno αλλά ταυτόχρονα πιο deep και πιο psycehdelic.

Ποιό ηχοσύστημα ευρωπαϊκού club θα διάλεγες ως το αγαπημένο σου, στη βάση του οποίου η εμπειρία σου ως DJ και live performer γίνεται ξεχωριστή;
Το Berghain έχει ένα καταπληκτικό ηχοσύστημα, μου αρέσει πολύ το πώς ακούγεται η μουσική εκεί μέσα. Σαν DJ πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά club με καλά ηχοσυστήματα που βοηθούν ώστε να έχεις ομορφότερες εμπειρίες αλλά πιστεύω ότι το πιο δυνατό ηχοσύστημα βρίσκεται στο “Pratersauna’s basement” στην Βιέννη. Θυμάμαι έναν DJ που έπαιζε πριν από εμένα το τελευταίο κομμάτι “Chemicals – It doesn’t matter” και τα αυτιά μου πραγματικά ανατινάχτηκαν.

Ποιά είναι η προσέγγιση σου στο ξεκίνημα ενός νέου κομματιού και ποιά η συμβουλή σου στους επίδοξους παραγωγούς;
Η προσέγγιση μου είναι συνήθως πιο “μουσική”, παίζω μια μελωδία ή ένα μπάσο που έχω στο μυαλό μου στο πιάνο, και μετά αρχίζω και χτίζω ήχους σύμφωνα με αυτό, αλλά πιστεύω ότι πάντα η εκάστοτε προσέγγιση είναι θέμα προσωπικό, δεν υπάρχουν κανόνες ως προς αυτό. Αυτό που θα πρότεινα στους επίδοξους παραγωγούς είναι σίγουρα να ακολουθούν αυτό που έχουν στο μυαλό τους ασχέτως με την μουσική τάση που βρίσκεται στο προσκήνιο.

Διάβασα ότι είσαι μουσικό ταλέντο… Στην ηλικία των 10, και μόλις μετά από έναν χρόνο ιδιαιτέρων μαθημάτων στις βασικές αρχές του πιάνο και του βιολιού προάχθηκες κατευθείαν στον 6ο χρόνο των μαθημάτων πιάνο… παίζεις ακόμα πιάνο και βιολί ή τα έχεις παρατήσει; Αν ναι παίζεις ακόμα κλασσική μουσική; Ποιά είναι η γνώμη σου για την κλασσική μουσική;
Μερικές φορές παίζω ακόμα, αλλά δεν είμαι πια τόσο καλός πιανίστας… για να κρατηθούν τα χέρια εξασκημένα πρέπει κανείς να εξασκείται καθημερινά και για αρκετές ώρες, και αυτό είναι κάτι που ποτέ δεν μου άρεσε ως πιανίστα, θα έλεγα ότι είμαι “πολύ μουσικός” για να είμαι τόσο τεχνικός. Πραγματικά αγαπάω πολύ την κλασσική μουσική και πιστεύω ότι έχει μεγάλο αντίκτυπο στην μουσική που γράφω, μπορείτε ακόμα να το παρατηρήσετε και σε μερικά από τα κομμάτια μου, που είναι σίγουρα εμπνευσμένα από την κλασσική μουσική.

Ποιούς μουσικούς παραγωγούς θαυμάζεις περισσότερο; Μας έχεις δώσει μερικά καταπληκτικά remix για παραγωγούς όπως οι Josh Gabriel, οι Droyds και άλλοι… Επίσης ένα κομμάτι σου ονομάζεται “I Love Richie”, παραπέμπει στον Richie Hawtin;
Το κομμάτι “I Love Richie” όντως παραπέμπει στον κύριο Hawtin, ναι, και είναι μια παραπομπή στο project “Vortex” της δισκογραφικής του Plus8. Δεν έχω αγαπημένους παραγωγούς αυτή τη στιγμή στη τέκνο σκηνή αλλά υπάρχουν ορισμένοι πραγματικά πάρα πολύ καλοί. Ο Max Cooper είναι σίγουρα ένας από αυτούς.

Ποιά είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον; Προετοιμάζεσαι για κάποιο album ή για κάποια περιοδεία;
Το τρίτο μου album είναι σχεδόν έτοιμο, οπότε πιστεύω ότι σίγουρα θα υπάρξει κάποια περιοδεία μετά την κυκλοφορία του, αν και στην πραγματικότητα τα tour δεν σταματάνε ποτέ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έκανα λίγες διακοπές τον Ιανουάριο όπως κάνω κάθε χρόνο αλλά τώρα κάνω συνεχόμενα tour και περνάω τέλεια.

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σου, σου εύχομαι κάθε επιτυχία και ελπίζω να σε δούμε σύντομα και στην Ελλάδα.
Η ευχαρίστηση ήταν δική μου (γέλια…)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Θοδωρής Γολικίδης, Ελένη Μαρκ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Θοδωρής Γολικίδης

1
Μοιράσου το