Άλλαι Τέχναι

Το μελωδικό ασιατικό σύμπαν του SupaKitch και της Koralie

feature_img__to-melodiko-asiatiko-simpan-tou-supakitch-kai-tis-koralie
O SupaKitch γεννήθηκε στο Παρίσι το 1978 και σχεδόν από πολύ νωρίς έδειξε την αγάπη του για τα ιαπωνικά κόμικς μάνγκα και την χιπ χοπ κουλτούρα και το παραπάνω δίπτυχο σε συνδυασμό με τη μουσική τον οδήγησαν στην τέχνη του δρόμου, κοινώς το street graffiti.

Τα πρώτα έργα του αρχίζουν να εμφανίζονται στους δρόμους του Παρισιού το 1990. Τέσσερα χρόνια αργότερα το γκράφιτι κυριαρχεί στη ζωή του, οπότε και δημιουργεί μια ομάδα με μερικούς φίλους του, με τους οποίους αφήνουν το στίγμα τους στην πόλη, με το όνομα “Ride“.

Το 1995, οι γνωριμίες του με τον Hazy, φωτογράφο και γκραφιτά και τον Eone, μουσικό παραγωγό και γκραφιτά, του άνοιξαν νέους ορίζοντες στην καλλιτεχνική του προσέγγιση. Τότε αρχίζει να δημιουργεί έργα στα οποία συνδυάζει διάφορες τεχνικές και μέσα, όπως τη φωτογραφία, τη ζωγραφική και τη γραφιστική, ξεκινώντας δειλά δειλά και μια είδους εξερεύνηση της αγαπημένης του μουσικής. 

Ήδη στα 21 του γίνεται καλλιτεχνικός διευθυντής σε διάφορες διαφημιστικές εταιρείες και χωρίς σχεδόν να το συνειδητοποιήσει, αρχίζει να κερδίζει τα προς το ζην μέσω της τέχνης του. Αυτή είναι και η χρονική περίοδος κατά την οποία γνωρίζεται με τη μέλλουσα σύζυγό του Koralie, τότε φοιτήτρια της αρχιτεκτονικής και ενεργό μέλος της street graffiti κοινότητας. 

SuckMe-Brooklyn Flavor © SupaKitch

Η Koralie είναι κι αυτή που ουσιαστικά τον παρότρυνε να παρουσιάσει τα έργα του σε διάφορες εκθέσεις στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Και τότε έλαβε χώρα η καλλιτεχνική του βάφτιση – και το όνομα αυτού SupaKitch. Στον ιστοτόπο ekosystem.org ανακάλυψε πως παρόμοιες με αυτόν καλλιτεχνικές ανησυχίες για την τέχνη του δρόμου είχαν και πολλοί άλλοι. Στις τεχνικές τους «εμπλέκονταν» σπρέϋ, πινέλα κι ακρυλική μπογιά, κολάζ και μεταξοτυπία.

Μαζί με τη σύζυγό του δημιουργούν τη φίρμα ρούχων κι αξεσουάρ Metroplastique, τα οποία διακοσμούνται με σχέδια και των δύο, για την οποία κερδίζουν το βραβείο του νέου επιχειρηματία στον χώρο της μόδας το 2007. Ταυτόχρονα ξεκινά η συνεργασία του με αίθουσες τέχνης στο Παρίσι, στο Μαϊάμι και στην Ταϊπέι. Στις εκθέσεις που συμμετέχει εξερευνά μια πιο ευρεία γκάμα τεχνικών και μέσων έκφρασης. Το κοινό μπορεί να απολαύσει μια ποικιλία έργων του, όπως μεγάλους καμβάδες, γλυπτά, κατασκευές, μεταξοτυπίες, προϊόντα laser cut, δίσκους βινυλίου και μουσική.

Ο SupaKitch έχει δημιουργήσει το δικό του μελωδικό ασιατικό σύμπαν με ποπ-ρομαντικές πινελιές, όπου ζώα όπως το κόκκινο πάντα, η αλεπού και το πουλί χρησιμοποιούνται ως μεταφορικές αλληγορίες στις ιστορίες του. Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει η ιδέα του “Listen To My Picture”, η οποία ανανεώνεται συνεχώς. Πρόκειται για έναν πίνακα κυκλικής μορφής στο άκρο του οποίου, με μια τεχνική παρόμοια με τη χαλκογραφία, προστίθενται συνεχώς νέα στοιχεία.

Φυσικό επακόλουθο των παραπάνω επιτευγμάτων και της αναγνωρισιμότητάς του ήταν τα πρωτότυπα σχέδια του να κατακτήσουν και τον κόσμο του τατουάζ. Το 2010 προσκλήθηκε στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην μεγάλη έκθεση τατουάζ και να «χτυπήσει» την τέχνη του στους επισκέπτες της.

Όταν παρακολουθώ μάνγκα του Miyazaki, νοιώθω σα να τα δημιούργησε για εμένα. Το ίδιο ακριβώς αισθάνομαι για τη μουσική και το βινύλιο. Δεν πρόκειται όμως για νοσταλγία, απλά είμαι ακόμα ένα μεγάλο παιδί που δεν μεγάλωσε ποτέ.

Η Koralie γεννήθηκε το 1977 στο Μονπελιέ και η ζωγραφική, το σχέδιο και η δημιουργία ρούχων για κούκλες υπήρξαν ανέκαθεν το πάθος της. Σαν παιδί πέρασε περισσότερο χρόνο σχεδιάζοντας ρούχα για τις κούκλες της από το να παίζει μαζί τους. Έχοντας αποφοιτήσει από τη Σχολή Καλών Τεχνών και κατόπιν από την Αρχιτεκτονική, αρχικά απασχολήθηκε ως αρχιτέκτονας κι αργότερα ως βοηθός σκηνογραφίας στην τηλεοπτική διαφήμιση. Το 2002 ήταν και η χρονιά που αποφάσισε να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην τέχνη της.

Ξεκίνησε ως street artist που ομόρφαινε παράνομα τους τοίχους του Μονπελιέ και ζωγράφιζε σε καμβάδες μικρού μεγέθους στο στούντιό της. Ο κόσμος της Koralie είναι κατειλημμένος από την Ιαπωνική ποπ κουλτούρα και τις γκέϊσες, οι οποίες πρωταγωνιστούν σε μια αφηρημένη, πολύχρωμη, γεμάτη απίθανες λεπτομέρειες σκηνή, που πολύ συχνά αντανακλούν τα δικά της συναισθήματα και την προσωπική της ζωή. 

Σήμερα η τεχνική της έχει πλέον εξελιχθεί στη μεταφορά των μικρών σχεδίων της στον υπολογιστή της και στη συνέχεια σε μεγαλύτερης κλίμακας τοιχογραφίες. Η τελική της σύνθεση είναι πολυεπίπεδη έχοντας ως κέντρο τη βασική φιγούρα που στολίζεται με παραδοσιακές ιαπωνικές λεπτομέρειες στα ρούχα, τα μαλλιά και τα κοσμήματα και χιλιάδες οργανικά σχήματα που αλληλεπιδρούν εκπληκτικά, χωρίς να κουράζουν το μάτι του θεατή. Η δουλειά της ακτινοβολεί την απόλυτη φιλικότητα κι έχει γίνει πια το σήμα κατατεθέν της. 

Τα υλικά και οι τεχνικές που χρησιμοποιεί ποικίλλουν ανάλογα με την ιστορία που θέλει να αφηγηθεί και τον χώρο και τον σκοπό για τον οποίο προορίζονται. Η Koralie αγαπάει το χρώμα λαδιού και το ακρυλικό, ενσωματώνει παλαιϊκά στοιχεία, συναρμολογεί κι επικολλά αυθεντικές ταπετσαρίες, ώστε όλα αυτά να αποτελέσουν το πλούσιο φόντο στο οποίο ζωντανεύουν οι χαρακτήρες της.

Το σύμπαν της κυριαρχείται από κοστούμια, καλύμματα κεφαλής, κοσμήματα και παραδοσιακά αντικείμενα όπως η αφρικανική κοτσίδα, τα κιμονό, η αφρικανική κούκλα 'boubou', τα ινδικά σάρι, τα ινδιάνικα αντικείμενα, η δαντέλα, οι ιαπωνικές ζώνες. Αναμιγνύει αναπαραστατικούς και πολιτισμικούς κώδικες από διαφορετικές χώρες, κουλτούρες και τη λαϊκή τέχνη, τόσο την αρχαία όσο και την πιο σύγχρονη.

Είμαι ονειροπόλα και μεταγράφω τους φανταστικούς μου κόσμους προβάλλοντας τον εαυτό μου σε μια ουτοπική αρμονία, μια αισθητική αναζήτηση αναμειγνύοντας τόπους που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα συναντιούνταν. 

Με τον σύζυγό της SupaKitch μοιράζονται το ίδιο πάθος για την τέχνη και μερικές φορές συνεργάζονται, όταν έχουν μια κοινή ιδέα ή τους καλούν να αναλάβουν τοιχογραφίες μεγάλης κλίμακας. Το 2006 συμμετείχαν μαζί με άλλους δύο καλλιτέχνες, τον Wayne Horse και τον Brendan Monroe, στο Tour d'Amour, ένα καλλιτεχνικό-ταξιδιωτικό δρώμενο, στο οποίο θα δημιουργούσαν πολλές διαφορετικές τοιχογραφίες σε επιλεγμένα καταστήματα σε χώρες της Ευρώπης, σε διάστημα δύο εβδομάδων.

posca frankfurt paperworld - Supakitch & Koralie

Το 2010 έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο που έφτιαξε ο Damien Vignaux, το οποίο έχουν παρακολουθήσει χιλιάδες θαυμαστές τους, όπου μας παρουσιάζουν τις εκπληκτικές τεχνικές που χρησιμοποίησαν προκειμένου να ολοκληρώσουν μια γιγαντιαία τοιχογραφία. Επρόκειτο για ένα έργο που τους ανατέθηκε από το Μουσείο των Παγκόσμιων Κουλτούρων στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας και αποτελεί πλέον μόνιμο έκθεμα που κοσμεί τον τοίχο του μουσείου.

Content Sources

  • www.supakitch.com 
  • http://cargocollective.com/koralie/
1
Μοιράσου το