Serial Killers

The Americans: Από τη Ρωσία με αγάπη

feature_img__the-americans-apo-ti-rosia-me-agapi
Ψυχρός Πόλεμος. Αμερική του Ronald Reagan. Δυο Σοβιετικοί πράκτορες ζουν με την οικογένειά τους στην καρδιά του εχθρού, παριστάνοντας τους Αμερικανούς. Εκεί, θέτουν σε λειτουργία κατασκοπικές επιχειρήσεις και σχέδια ώστε να δώσουν προβάδισμα στη χώρα τους και να καταφέρουν σοβαρά πλήγματα στον αντίπαλο. Η σειρά του FX (δημιούργημα του Joseph Weisberg) οδεύει ολοταχώς για την τέταρτη σεζόν της έχοντας αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις σε κοινό και κριτικούς. 

Πρωταγωνιστές ο Philip και η Elizabeth. Εκπαιδευμένοι από μικρή ηλικία για να ανταπεξέλθουν στους κινδύνους της ψεύτικης ζωής που προορίζεται γι’ αυτούς. Διατηρούν δυο οικογένειες, δυο ζωές, δυο ταυτότητες. Από τη μια τη νορμάλ ζωή του Αμερικανού εργαζομένου, που πηγαίνει τα παιδιά σχολείο, γυρνάει αργά στο σπίτι και αποτελεί τον στυλοβάτη της οικογένειας. Η άλλη τους οικογένεια είναι το Κόμμα. Από εκεί προέρχονται οι εντολές που σαν Σοβιετικοί πράκτορες πρέπει να ακολουθήσουν, με αποτέλεσμα να βιώνουν το ρίσκο, το κυνηγητό, τον κίνδυνο και το αντάμωμα με τον θάνατο σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Οι ισορροπίες είναι λεπτές και η σειρά τις κρατάει με αξιοθαύμαστη προσήλωση, μένοντας πιστή στην ιστορία που θέλει να πει. Παρακολουθούμε τις καθημερινές στιγμές της οικογένειας, τις εύθραυστες σχέσεις των μελών της που δοκιμάζονται, τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους. Σε στιγμές που το δράμα κορυφώνεται, το σόου αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι να μετατραπεί σε μελό ή να εκβιάσει το συναίσθημα του θεατή. Ύστερα, όταν η αφήγηση μας μεταφέρει στις αποστολές του ζεύγους και το κατασκοπικό κομμάτι, υπάρχει η απαραίτητη ένταση και αγωνία που κρατά σε εγρήγορση τον θεατή. Οφείλουμε να μην ξεχνάμε ότι κάθε απόφαση και επιλογή των πρωταγωνιστών δεν λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία, καθώς ζυγίζουν απ’ τη μια το καθήκον που έχουν απέναντι στη μητέρα πατρίδα και από την άλλη το τίμημα που καλούνται να πληρώσουν κάθε φορά που ξεπερνούν τα όρια.

Το δυνατό χαρτί της σειράς είναι αδιαμφισβήτητα η επικοινωνία των δυο αυτών κόσμων. Το ψυχολογικό αντάμωμα του Σοβιετικού πράκτορα με την υπόσταση του Αμερικανού οικογενειάρχη. Τα θυελλώδη συναισθήματα της Αμερικανίδας μάνας που έχει ως προτεραιότητα τα παιδιά της με την προσωπικότητα της κατασκόπου που κρύβει μέσα της. Οποιαδήποτε πράξη ή απόφαση έχει αντίκτυπο σε όλες τις εκφάνσεις του βίου τους. Δυο άνθρωποι ξένοι (ή και όχι) στη χώρα που ζουν, αναλαμβάνουν να πραγματοποιήσουν κάποιες ενέργειες δίχως να γίνουν αντιληπτοί. Οι σχέσεις τους αναδιαμορφώνονται συνεχώς, τα προσωπεία που πρέπει να φορέσουν αμέτρητα, οι αντοχές που οφείλουν να επιδείξουν πρωτόγνωρες. Πώς λειτουργούν στην υποτιθέμενη «καθημερινότητά» τους και πώς λειτουργούν όταν κάνουν αυτό για το οποίο είναι «προορισμένοι»;

Πρόκειται για ένα σόου που παίζει με διάφορες έννοιες: της πολιτικής, του κοινωνικού και ψυχροπολεμικού κλίματος, του ψυχικού κόσμου, της κατασκοπείας και πάνω απ’ όλα με την αξία της οικογένειας. Το αξιοθαύμαστο της υπόθεσης είναι ότι κατορθώνει να τα βάλει όλα αυτά στο ίδιο καλάθι και στη μεταφορά να μην της πέσει τίποτα κάτω. Είναι μια σειρά που εξερευνά συνεχώς τους χαρακτήρες της, οι οποίοι είναι από τους πιο προσεγμένους και συναρπαστικούς στην ιστορία της τηλεόρασης.

 

1
Μοιράσου το