Άλλαι Τέχναι

Στο Ζάγκρεμπ γιορτάζουν και οι χωρισμένοι

feature_img__sto-zagkremp-giortazoun-kai-oi-xorismenoi
Ο Άγιος Βαλεντίνος, για ακόμα μία φορά, ήρθε, είδε και απήλθε, αφήνοντας πίσω του μαραμένα τριαντάφυλλα, τσαλακωμένα περιτυλίγματα από σοκολάτες και σκονισμένα αρκουδάκια. Έτσι είναι, η γιορτή των ερωτευμένων κρατάει μόνο για μία μέρα. 

Στην Κροατία, όμως, έχει δημιουργηθεί ένα μουσείο για τους απογοητευμένους όλου του κόσμου και είναι ανοιχτό για το κοινό του όλο τον χρόνο, το Μουσείο των Διαλυμένων Σχέσεων! 

Μια φορά και έναν καιρό, η Olinka Vistica και ο Drazen Grubisic ήταν ένα αγαπημένο ζευγάρι. Όταν έφτασε η ώρα του χωρισμού, εν μέσω μίας δημιουργικής κρίσης, αποφάσισαν, αντί να μπουν στη διαδικασία να χωρίσουν τα πράγματά τους στη βάση συζητήσεων του στυλ «τι είναι δικό μου… τι είναι δικό σου… ναι, αλλά αυτό στο πήρα δώρο», να συγκεντρώσουν τα ερωτικά τιμαλφή τους και να στήσουν μία έκθεση. 

Η πρώτη τους απόπειρα έγινε στο Ζάγκρεμπ, το 2006, εκθέτοντας μία συλλογή από αντικείμενα που ανήκαν είτε στους ίδιους είτε σε φίλους τους. Από τότε, η έκθεση έχει ταξιδέψει σε 33 πόλεις και 21 διαφορετικές χώρες, προσελκύοντας τους επισκέπτες με το ιδιαίτερο θέμα της και προσκαλώντας τους να συμμετέχουν, προσφέροντας στη συλλογή προσωπικά τους αντικείμενα που έχουν κρατήσει από προηγούμενες σχέσεις. 

Το 2010 ιδρύθηκε το Μουσείο των Διαλυμένων Σχέσεων, προκειμένου να στεγάσει τη συλλογή που έκτοτε εκτίθεται όλο τον χρόνο στο μόνιμο σπίτι της. Τα αντικείμενα που την απαρτίζουν, άλλοτε αντιπροσωπεύουν τα θετικά μιας σχέσης και άλλοτε συμβολίζουν το τέλος της. Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι δώρισε τις γούνινες χειροπέδες που χρησιμοποιούσε σαν ερωτικό παιχνίδι, ενώ μία κοπέλα χάρισε το τσεκούρι με το οποίο κατέστρεψε τα έπιπλα του πρώην αγαπημένου της. Φωτογραφίες, προσωπικά γράμματα, εσώρουχα και νυφικά συμπληρώνουν αυτήν την ιδιόρρυθμη έκθεση. 

Ωστόσο, πέρα από τη χιουμοριστική πτυχή της έκθεσης, υπάρχει και η σοβαρή πλευρά του ιδρύματος. Η έκθεση, που μπορεί κανείς να την επισκεφτεί με μόλις 4 ευρώ, είναι πλήρως οργανωμένη και προσιτή στους ντόπιους και τους τουρίστες. Οι επιγραφές, που συνοδεύουν τα εκθέματα, είναι γραμμένες στα κροατικά και στα αγγλικά και υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα φωνητικού ξεναγού σε πολλές άλλες γλώσσες. 

Το ιδιαίτερο αυτό μουσείο, με κάθε σεβασμό, δέχεται τις δωρεές των ανθρώπων και προσπαθεί να τις εντάξει στο γενικότερο πλαίσιο μιας ευχάριστης ατμόσφαιρας που προσπαθεί να ψυχαγωγήσει το κοινό. Άλλωστε, οι ερωτικές σχέσεις, ιδιαίτερα όταν διαλύονται, αποτελούν ένα ευαίσθητο και προσωπικό θέμα για τον καθένα μας. Οι οργανωτές του μουσείου έχουν βρει τον τρόπο να χαρίσουν έναν κωμικό τόνο στις δυσάρεστες αναμνήσεις που συνοδεύουν τα αντικείμενα της έκθεσης.

Αν θέλετε να συμμετάσχετε και να συνεισφέρετε, ώστε να μεγαλώσει η συλλογή του μουσείου, έχετε τη δυνατότητα να στείλετε και εσείς κάποιο προσωπικό σας αντικείμενο. Οι υπεύθυνοι του μουσείου, μέσω της ιστοσελίδας του, υπενθυμίζουν σε όποιον έχει χωρίσει και επιθυμεί να «ξεφορτωθεί» το συναισθηματικό βάρος που κουβαλούν διάφορα προσωπικά αντικείμενα, να μην πετάξει τίποτα στα σκουπίδια. Αντιθέτως, προσφέρουν μία εναλλακτική με στόχο τη δημιουργία μιας συλλογικής συναισθηματικής ιστορίας. Μάλιστα, για να διατηρηθεί η συγκινησιακή φόρτιση, οι υπεύθυνοι προτείνουν στον κάθε ενδιαφερόμενο να γράψει την ιστορία του στη μητρική του γλώσσα, ώστε να μη χαθεί το πάθος της έκφρασης. Φυσικά, όλα αυτά γίνονται με απόλυτη εχεμύθεια και με προτεραιότητα την ανωνυμία του κάθε δωρητή. 

Content Sources

  • https://brokenships.com/
  • https://brokenships.com/en/join/send_your_exhibit

Photo Sources

  • http://www.wanderingearl.com/the-museum-of-broken-relationships/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Museum_of_Broken_Relationships
1
Μοιράσου το